1. Home
  2. Industrija
  3. Pad prodaje novih automobila u Evropi
Pad prodaje novih automobila u Evropi
2

Pad prodaje novih automobila u Evropi

235
2
Podelite sa prijateljima:

U avgustu je zabeležen pad prodaje od 8,6% na Starom kontinentu. 

Kao glavni razlog pada prodaje navode se neizvesnost u vezi recesijom Nemačke, kao i stagnacija kineskog tržišta automobil i WLTP protokol.

Zapravo, WLTP protokol zaslužan je za prošlogodišnji rast prodaje u avgustu, jer su brojni proizvođači nudili velike popuste za vozila kako bi ih prodali pre početka sprovođenja novog sistema merenja emisije štetnih gasova i potrošnje goriva.

Gubitnici meseca u Evropi su Nissan (-48%), Renault (-38%) i Fiat (-21%). Loš rezultat ostvario je i Volkswagen koji je ubeležio pad prodaje od 14% u odnosu na isti mesec 2018. godine.

Čini se da je avgust posebno bio težak za premijum brendove. Porsche je indeksirao pad od 18%,  Jaguar od 21%, BMW 8,4%, a Audi 9,1%. Land Rover je takođe u minusu, ali blagom sa 3,4% manje prodatih vozila nego za referentni period prošle godine. Mercedes je odlično poslovao u avgustu uz rast prodaje od 13%, dok je još veći rast ostvario francuski DS sa 26%.

Premijum marka ujedno je i jedina svetla tačka u avgustu za PSA grupaciju. Peugeot je ostvario pad prodaje od 3,4%, malo lošiji je Opel sa padom od 6,9%, dok je Citroen najgori član grupe sa manjkom od 8,1%. Kod konkurentske VW grupacije, Škoda je upisala rast prodaje za 5,4%, dok je Seat imao mali pad od svega 1%.

Ni azijski brendovi nisu blistali prethodnog meseca, ali su izbegli veliki pad prodaje. Toyota je u minusu 1%, Hyundai 2% i Kia 3,2%. Uprkos restruktuiranju poslovanja u Evropi, Ford je ubeležio rast od 1,7%.

U avgustu je u mediteranskim zemljama pad prodaje automobila uobičajena stvar koja se povezuje sa jekom turističke sezone. U Španiji je u prošlom mesecu kupljeno 31% manje vozila nego lane, u Francuskoj 14%, a u Italiji za 3,2% manje nego u avgustu prethodne godine.

Blagi pad prodaje zabeležen je i u Nemačkoj (-1%) i Velikoj Britaniji (-1,6%). Zaključno sa osmim mesecom ove godine, evropsko tržište novih automobila ima pad od 3,2%.

AutoRepublika 

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pre oko godinu dana čitasmo ovde tekst „Automobilska industrija se bliži vrhuncu nakon kojeg sledi ubrzan pad“ …
Izgleda da ste „uboli“, grom vas ubio …

Rade

Izgleda da je Reno baš podbacio sa prodajom kada je skinut sa top liste na autoscout24.fr