1. Home
  2. Industrija
  3. Analiza: Može li Dacia opstati kao niskobudžetni brend?!
Analiza: Može li Dacia opstati kao niskobudžetni brend?!
21

Analiza: Može li Dacia opstati kao niskobudžetni brend?!

1.87K
21
Podelite sa prijateljima:

Priča rumunske marke slobodno se može okarakterisati kao moderna automobilska bajka. Od propalog komunističkog proizvođača do brenda koji se nametnuo kao logičan izbor svih onih koji žele pouzdanost i nisku cenu. No, da li je ovakav pristup moguć i u budućnosti?

Prošlo je 15 godina otkako je Renault ponovo pokrenuo Daciju. Otada pa do danas rumunski proizvođač prošao je ozbiljnu evoluciju, ali nije odustao od svojih principa. Ipak, vremena se menjaju, nameću se novi standardi, te se postavlja pitanje koliko je dalje moguće opstati sa aktuelnom poslovnom filozofijom.

Danas, Dacia polako opipava teren kod nešto skupljih vozila sa izuzetno pametnom taktikom – plasmanom specijalnih edicija vozila. Tako je recimo nastao Dacia Duster Black Collector. Ovaj model biće proizveden u svega 500 primeraka i poseduje neke od odlika koje su do sada bile nespojive sa rumunskom markom. Primer je upotreba Focal audio sistema…

No, ovakav Duster nije više niskobudžetni automobil. Osim što poseduje sve od opreme što mu je Dacia mogla podariti, ima i visoku cenu za jedan rumunski model. Sa benzinskim agregatom od 130 ks i pogonom samo na prednje točkove ona iznosi 19.500 evra, ko se opredeli za pogon na obe osovine i dizel motor mora još da doplati.

Ipak, ovo je samo jedak eksperiment proizvođača sa one strane Karpata. Nikako nije u pitanju indikacija da je to smer u kojem će ova marka dalje ići.

Renault kao uzor i prepreka

Naravno, stvar je sasvim jasna. Dacia ne može funkcionisati samostalno, jer zavisi od Renaulta u svakom mogućem smislu. Francuska marka daruje svoju tehnologiju, ali i znanja iz drugih oblasti te je Dacia ovde itekako ograničena.

Renault nikako neće dozvoliti veći rast cena novih automobila rumunske marke, iz jednog jednostavnog razloga – ne žele da dođe do supstitucije. Ako bi Dacijini modeli dobili bolje vozne osobine, kvalitetnije materijale unutar vozila, vizuelno dopadljiviji eksterijer, e onda bi postali konkurenti Renaultovim automobilima.

Stoga, francuski brend usmerava Daciju u jednom drugačijem pravcu. A to je da ostanu marka kod koje se za najmanje novca može kupiti pouzdan i praktičan automobil koji vrši najjednostavniju svrhu – prevozi putnike od tačke A do tačke B.

Iako su modeli rumunskog brenda cenovno pristupačni, daleko od toga da Dacia ne zarađuje. Prošle godine prodali su više od 800.000 vozila, što je neverovatan uspeh, a po svemu sudeći, ove godine će zabeležiti još bolji rezultat.

Zarada Dacije je poprilična što tvrde i čelnici Renaulta. Zašto? Pa, rashodi su veoma mali. Proizvodnja se vrši u Rumuniji gde je radna snaga daleko jeftinija od one u Francuskoj, potom nema velikih ulaganja u razvoj novih agregata i tehnologije, jer to sve radi Renault. Matematika je dakle sasvim jasna.

Evropske norme i novi motori

Kada je Dacia ponovo počela svoj život oslonila se na staru i proverenu mehaniku Renaulta. Bile su to mahom pogonske jedinice koje su vukle poreklo sa kraja 20. veka, potrošnja nije bila mala, ali je pouzdanost bila na zadovoljavajućem nivou.

Drugo, zbog svojeg jednostavnog sklopa, ti motori bili su laki za održavanje i eventualnu popravku, što je sve doprinelo boljoj slici Dacije kao brenda za one koji traže jeftiniji automobil, ali ne i lošiji.

Ipak, nove emisione norme i stroža pravila naterala su Daciju da se odrekne „praistorijskih“ motora i da preuzme od Renaulta agregate novije generacije. Tako se podižu troškovi stvaranja novih modela, jer sada moraju koristiti i pogonske jedinice koje su skuplje za proizvodnju od nekadašnjih.

Osim toga, Evropska komisija najavila je drastične kazne za sve proizvođače koji ne budu ispunjavali zadati cilj flotne emisije automobila. Dacia je jedna od marki koja je itekako ugrožena, a matični Renault već najavljuje da i za taj problem imaju rešenje.

A ono glasi – elektrifikacija. Nešto što smo verovali da se nikada neće dogoditi za rumunsku marku je izgleda već gotova stvar. Još nije jasno kada će ona tačno početi i na koji način, ali Renault je siguran da je sposoban da podari električne i hibridne modele Daciji, i da oni opet budu pristupačni koliko je to moguće.

Kako? Pa evo danas smo dobili jedan potencijalni odgovor. Francuski brend ulaže silna sredstva u razvoj električnih modela zajedno sa Nissanom i kineskim Dongfengom. Plod spomenute saradnje je električni SUV – Renault City K-ZE. Ovaj električni SUV u Kini sa državnim subvencijama koštaće između 8.700 i 10.100 dolara.

Nije teško zamisliti da se Francuzi odluče da jednostavno ovaj automobil „prepakuju“ i stvore Dacijin prvi električni automobil.

Modernizacija je neizbežna

Od modernih trendova se ipak ne može, odnosno ne sme pobeći. Dacia će u narednim godinama polako ispravljati ono što joj danas zameraju potencijalni kupci – manje kvalitetne materijale unutar kabine i nedostatak modernih aktivnih bezbednosnih sistema.

Sve to će dovesti do više cene u proizvodnji jednog automobila. Ali, Renault ima jednostavnu strategiju za Daciju – što više to bolje. Tačnije, planiraju da drže malu zaradu na jednom automobilu, ali da profit stvore kvantitetom, odnosno velikim brojem prodatih vozila.

Komšije očekuje veliki napredak u idućih nekoliko godina. Na svim frontovima. Tako danas znamo da će nova generacija Logana i Sandera koristiti platformu koja je uvedena sa Cliom pete generacije. Kako šapuće vetar sa Dalekog istoka, čini se da ni električni automobil rumunske marke nije mnogo daleko.

Dakle, Dacia će ostati verna svojoj filozofiji, iako se to činilo gotovo neverovatnim. Uostalom, za kraj, valjalo bi da ispričam jednu malu anegdotu. Na ovogodišnjoj konferenciji SEE Automotive čuo sam razgovor dvojice čelnika proizvođača komponenti, jednog predstavnika španske kompanije i drugog koji je stigao iz Nemačke.

Obojica su govorila o nametima koje donosi elektrifikacija i o velikom rastu cena novih automobila. U trenutku kada su shvatili da je pauza za kafu pri kraju jedan od njih samo je zaključio sledeće: „Ako ovako nastave da pumpaju cene napraviće veliku uslugu Daciji.“

Mislim da bolji zaključak ni sam ne bih mogao da izvedem.

Đorđe Platiša

(1865)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Iz nekog razloga cena automobila raste. A segment od 12000 e. B segment od 14000e C segment od 20000e. Dacia ce uvek imati mogucnost ekoloskih motora od Renoa a stedece na razvoju..enterijeru itd. Meni se licno spoljasnost svih Trenutnih Dacia veoma svidja… ali je unutrasnjost ono sto me odbija…

Ima da se razvija Dacia i prodajno i tehnicki… svakom generacijom ….po malo bolja… zavrsava ljudima koji ne pate za brendom…i stilom…

Zvezdan Božinović

Prošle zime, mislim da je februar bio (2018.), neki sneg napadao a zatekao sam se nekim poslom u Grand Motorsu. Bio izložen Mondeo 1.5 TDCi 120 ks za 17.500 e,. Samo par meseci kasnije bila prezentacija A klase a cena ekvivalentno opremljenog predstavnika Golf klase je zašla u 40 i kusur hiljada evra. Nekako povezujem da je sa tom A klasom sve eksplodiralo i otišlo dođavola. Pa pre samo tri godine je osnovni (veoma, veoma dobri u svakom smislu) Golf koštao 15.400 evra, tj manje od novog Clija sa 3 cilindra i 14 ks više…. Sve, ali sve gledaju da… Pročitaj više »

Goran Jurković

Ja bih radije kupio polovnu toyotu hibrid za pare nove dacie. Voziti se u kovčegu i još imati glavu u torbi?
Još pametnije kupiti rabljeni lexus hibrid za pare nove dacie.
6 godina stari lexus je milijun puta bolji od nove dacie, milijardu puta sigurniji i milijun puta ljepši iznutra.
A priče o habanju su za one koji ne razumiju mehaniku.
Dacia je razdrkana iz tvornice i lexus će na 300.000km biti bolji i utegnutiji.
Općenito kupovanje novog auta je nonsense

moron

Kako objašnjavaš da po zvaničnim cenovnicima održavanja Toyote (imaš na Toyota.rs), održavanje za 120 kkm ( 8 redovnih servisa ), za corollu košta:
– 1.622 ( 2,0 hibrid )
– 1.529 ( 1,2 turbo )
– 1.432 ( 1,8 hibrid )
– 1.398 ( 1,6 VVTI )
Dok, recimo, za Proace Verso sa HDI motorom, to isto košta 1.671 (manje nego li i za CHR 1,2 turbo ( 1.842 )).
Ne bi li redovno održavanje svakog Toyota hibrida trebalo da bude ubedljivo jeftinije od svega, kako to mnogi pričaju na sva zvona?

Matori

To znači da nemaš pojma o ovom brendu

moron

“Ako ovako nastave da pumpaju cene napraviće veliku uslugu Daciji.”
To je suština dobre priče za Dačiju. Puno mi je npr. kada vna oglasima idim da Duster može da košta i preko 19.500. Baš puno. Opet, kada vidim novi Clio na oglasima benzinac sa 100 ks i 5MT za 17.500, onda kažem „Pa, majku mu, možda onaj Duster dizel sa 115 ks i 6MT i 4WD za 19.500 i nije tako skup …“

Rade

Ali Duster nema AEBS i pet zvezdica na Euro NCAP testu. 🙂

moron

A ko serijski nema ni u najvišem paketu „Sistem za nadzor mrtvog ugla“, a kod ga ima ? Tu ipak Duster pobedjuje. Malo neverovatno, ali …

Rade

Taj sistem ti je kao i senzor za kišu za brisače. Još uvek neobavezan. Može da zataji i nikom ništa. AEBS je ozbiljnija priča. On ako zataji, proizvođač može da snosi posledice. Verujem da proizvođači polako počinju da u cenu automobila uračunajavu i rizik od isplate odštete ako im sistemi za izbegavanje sudara zataje baš kada ne treba. Surovo, ali realno…

moron

Pošto su „disklejmeri“ uz sisteme aktivne bezbednosti dugi koliko i „Rat i mir“, i sve je i dalje pravno samo u rukama vozača, ne verujem u šansu da neki proizvodjač automobila i/ili bezbednosnih sistema bude ozbiljnije pravno potkačen za štetne posledice proistekle iz načina (ne)funkcionisanja tih sistema.

Rade

AEBS je na Euro NCAP testu obavezan kao i vazdušni jastuci.
Ako se jastuci ne aktiviraju u sudaru i nastanu povrede, misliš da ta povređena osoba nema prava da traži odštetu od proizvođača iako je možda baš ta osoba izazvala udes?

moron

Jastuci uopšte nisu sporni. Ako „ne ispale“, biće problema za proizvodjača. Ali, ostali sistemi ( AEB &Co ) imaju tako veliki broj „ograničenja u radu“ ( koja se detaljno opisuju u upustvima ), a koja mogu dovesti do toga da sistem ne reaguje na neku prepreku/opasnost ( što je u upustvima takodje detaljno navedeno), da, ako reakcija sistema izostane, vozač/vlasnik će veoma teško dokazati da se radilo o situaciji u kojoj je sistem zaista morao da reaguje, dok će proizvodjač tu nesrećnu situaciju verovatno veoma lako podvesti pod neku od onih na koju je je vozač upozoren u upustvu. I… Pročitaj više »

Rade

Biće „veselo“ u budućnosti sa AEBS i pratećim sistemima. Još kad budu došli sistemi autonomne vožnje…

Usput, gledaj ove dokoličare što eksperimentišu… 😀
https://www.youtube.com/watch?v=GEhQJoMdAMw

moron

Mislio sam da „stručnjaci Renola“ ipak primenjuju malo više sofisticirane metode testiranja 🙂
p.s. Bog dragi da nas sve sačuva tog dana početka autonomne vožnje … Moraće se sa Zemlje bežati… Nadam se samo da će do tada postojati u ponudi i oni leteći automobili, koje ćemo po rećima predsednika dobiti od Kineza u zamenu za svinjske papke i glave …

Rade

To su ti testovi u realnim uslovima, van laboratorije i zvaničnih protokola.?

A vidi ovo kad lik sa krova na Koleosu prebaci ruku preko šoferšajbne (aebs senzor se nalazi u kućištu unutrašnjeg retrovizora).?
https://twitter.com/WielerFlitsBE/status/1102212679446482944

moron

Dakle, jeziva scena 🙂
Srećom, bez nekih dramatičnih posledica.

Don

Sta fali tipu koji jeftiniji a bolji od dacie?

Dikh tu kava

Неки „крштен“ мотор. Овај улазни, а због кога је и јефтин, није баш да се за истим уздише.. Иначе, мени су и Типо и Сандеро и Дастер апсолутно оку угодни. А ентеријер… не зна се који је „бољи“, у ФИАТу или Дачијама. Мртва трка..

Rade

Baš me čudi da niko ne želi da bude low-cost kao Dacia. Čak je i Škodica odustala. Ide na mesto Folksvagena, a Folksvagen u tzv. subpremijum.

Slavko

Po meni, sada Dacia dizajnom i opstom prezentacijom, motorima i tehnoloskim sadrzajem ima sve sto prosecnom kupcu treba. Nekako ulazni i modeli iz sredine cenovnika imaju najvise smisla. Imaju i oni najskuplji smisla, ali tu se vec javlja ono „za te pare se moze kupiti to i to“. Jeste, ali to vidjamo kod svih marki (npr. 320d se moze napucati opremom tako da se za te pare pazari lepo opremljena E klasa ili A6).

Zoca

Ako se „razvedu“ Reno i Nisan tesko da moze.