1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Zaposleni u General Motorsu započeli štrajk
Zaposleni u General Motorsu započeli štrajk
0

Zaposleni u General Motorsu započeli štrajk

159
0
Podelite sa prijateljima:

Prethodnih dana u američkim medijima su se mogle čuti razne priče. Govorilo se i pisalo o tome da razgovori o produženju saradnje između General Motorsa (GM) i sindikata radnika United Automobile Workers (UAW) ne donose željene rezultate. UAW je optužio najvećeg američkog proizvođača da ne nudi najbolje moguće uslove i najavio da će stupiti u štrajk 15. septembra ukoliko dogovor ne bude postignut.

To se na kraju desilo i u 23:59 uveče spomenutog dana oko 50.000 zaposlenih duša širom Amerike je napustilo svoja radna mesta. Njima se uskoro pridružio još jedan sindikat i to Teamster čiji zaposleni neće isporučiti salonima već proizvedene automobile.

Pregovori između dve strane će biti nastavljeni tokom ponedeljka, odnosno već su nekoliko sati u toku, a vode se u nadi da će se ipak pronaći zajednički jezik u vidu novog četverogodišnjeg ugovora. UAW trenutno pregovara i sa Fordom i Fiat-Chryslerom i tvrdi da su blizu produžetka saradnje.

Sa druge strane, UAW kaže da je ponuda GM-a “ponižavajuća“ i da nema izbora nego da zaposleni u 33 fabrike stupe u štrajk. Sindikat radnika zahteva “fer“ plate, bonuse i pogodnosti vezane za zdrastvenu zaštitu, ali se čini da ključnu ulogu igra poslovna sigurnost zaposlenih, zaštita od otkaza ugovora o radu.

GM je prošle godine najavio da će zatvoriti čak pet fabrika u Severnoj Americi a što je odluka koja će radnog mesta koštati oko 14.000 radnika. Proizvođač tvrdi da je takvim radnicima ponudio poslove u nekim drugim svojim pogonima, ali da veliki broj njih to nije prihvatio.

Primera radi, fabrika u Lordstaunu (američka savezna država Ohajo), gde se nekada proizvodio Chevrolet Cruze, je potpuno zatvorena, kao i fabrika u Baltimoru (američka savezna država Meriland) za proizvodnju menjača i električnih agregata.

Plan je da se fabrika u Detroitu koji je smešten u američkoj federalnoj jedinici Mičigen, a izgrađena je za proizvodnju modela Chevrolet Impala i Cadillac CT6, takođe zatvori do kraja godine.

GM dodaje da ima rešenje za fabrike u Mičigenu i Ohaju i da će investirati oko sedam milijardi dolara u naredne četiri godine. Nije poznato šta proizvođač nudi zaposlenima, ali se nagađa da bi oni trebali da dobiju povišnicu plate, zatim bonus od 8.000 američkih dolara za potpisivanje novog četvorogodišnjeg ugovora i jednake zdrastvene pogodnosti kao što su ih imali do sada. Tu je takođe i bonus na osnovu, odnsono iz profita kompanije, a GM je isplatio i oko 10.000 dolara zaposlenima početkom godine, kao nagradu za ostvarene finansijske rezultate iz 2018. godine.

Za kraj, UAW ima i problem sa GM-ovim investicijama u Meksiku, a slične kritike je imao i predsednik Donald Tramp.

Poslednji put kada se GM suočio sa sličnim problemom bilo je pre desetak godina. Tada je štrajk trajao nekoliko sedmica i koštao kompaniju oko dve milijarde dolara.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments