1. Home
  2. Vesti
  3. Ovako bi uskoro mogla izgledati gama Alfe Romeo
Ovako bi uskoro mogla izgledati gama Alfe Romeo
8

Ovako bi uskoro mogla izgledati gama Alfe Romeo

2.91K
8
Podelite sa prijateljima:

Pred italijanskom markom su velike promene, i one će se pre svega odlikovati u prelasku na električne automobile.

Alfa Romeo je u krizi, to znaju i ptice na grani. Kako i zašto, bilo bi to vrlo teško objasniti. No, nova uprava koju predvodi Žan-Filip Imparato, ima ogromne planove za budućnost tog brenda.

Stellantis namerava da Alfa predvodi posebnu premijum grupaciju u toj kompaniji, te da se u narednim godinama nametne u nekolicini klasa koje je napustila u prethodnom periodu.

Naravno, od 2027. godine u ponudi za evropske kupce Alfe biće samo EV modeli, a tako će biti i kod Kineza i Amerikanaca, što govori da će akcenat biti na elektrifikaciji u predstojećim godinama.

Tonale

Tonale je zvanično model sa kojim će početi preporod Alfe. Ovo je suštinski projekta prethodnog rukovodstva i u italijanskoj kompaniji imaju velika očekivanja od SUV-a iz C segmenta. Prema tome već je najavljena godišnja proizvodnja od 100.000 jedinica, što je više nego što Alfa trenutno kumulativno proizvede primeraka Stelvija i Giulije. Premijera je najavljena za naredni Salon automobila u Ženevi u februaru iduće godine.

Brennero

“Moramo proizvoditi automobile za široke narodne mase”, rekao je nedavno šef Alfe Romeo. “Giulia i Stelvio su fenomenalna vozila, ali daleko od toga da ih svi mogu priuštiti. Neophodno da je da se vratimo manjim modelima”, kazao je izvršni direktor brenda iz Milana.

Ovde se pre svega misli na dvojac u B segmentu koji bi činili krosover i hečbek. Krosover bi trebalo da nosi naziv Brennero, mada se ponegde može pročitati i oznaka Palade. Koristiće CMP platformu bivše PSA grupe, što će mu omogućiti da dobije i EV izdanje.

Šta više, očekuje se da ovaj krosover bude i prvi električni model Alfe.

Nova generacija Giulije/Stelvija

Italijani definitivno neće napustiti D segment. No, po svemu sudeći, Giulia i Stelvio moraće da pređu među električna vozila. Do tada ih očekuje jedna restilizacija, a veruje se da naslednici za ovaj duo mogli da stignu 2024. ili 2025. godine. Oni bi verovatno koristili STLA Large platformu.

GTV

Izvorni GTV bio je na tržištu od 1994. do 2005. godine. Nakon toga više puta je bilo govora o povratku ovog modela, ali se ništa nije obistinilo. Žan-Filip Imparato je do sada više puta u javnosti izrazio interesovanje za taj automobil. “GTV je nešto o čemu razmišljamo. Ne mogu dati konkretne informacije, ali to je model koji mene lično mnogo zanima”, istakao je šef Alfe.

Poslednje glasine kažu da bi GTV mogao biti kupe sa četvoro vrata, ali bi takođe trebalo da bude dostupan samo kao EV. Kada bi se mogao naći na tržištu je vrlo teško proceniti. Svakako ne pre 2025. godine…

MiTo ili hečbek iz subkompaktne klase

MiTo nije doneo željeni uspeh italijanskom brendu. Za deset godina karijere prodato je nešto više od 293.000 automobila, daleko od onoga što se očekivalo od hečbeka iz ultra popularnog B segmenta.

Da li je Alfa naučila nešto na greškama iz prošlosti videćemo vrlo brzo. Novinari sa Apeninskog poluostrva već duže vreme pišu o nasledniku za MiTa, odnosno o novom hečbeku u ovoj tržišnoj niši.

Isprva se verovalo da će koristiti CMP arhitekturu i da će se pojaviti već 2024, odnosno godinu dana nakon krosovera sličnih gabarita. Sada italijanske kolege menjaju priču i navode tek 2026. godinu kao potencijalni početak komercijalne karijere, kao i da bi ovaj heč koristio STLA Small platformu.

Sve ove nedoumice biće rešene u septembru, kada će Žan-Filip Imparato predstaviti petogodišnji plan za revitalizaciju Alfe Romeo.

AutoRepublika 

(2914)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Alfa konačno ima ono što joj je nedostajalo – da se priča o njoj. Mislim da će je uspjeti oživjeti kao brend, svaki dan neka vijest o Alfi a, Bogami, i o Romeu

Cuore sportivo

Svake sedmice skoro objavite članak o novoj alfinoj gami… Ne da je dojadilo…

Iznogud

Baš to. Meni ovo djeluje kao pisanje uz vjetar! Koliko puta od 2016. Čujemo sa ovim modelom ide preporod alfe?! Pa smjene menadžera, dolazi napuhani Amer izvrstan u samodopadnosti pa sjasi Kurta da uzjaše Murta i onda izvuku ovog …..da ne kažem šta je…i opet nounar šora uz vjetar , kao kolo sreće , jedna pjesma na ploči i stalno ju vrti.
Btw, rekli smo da je alfa napredna, dok ostali teže tome da na jednoj platformi nude kao 10 različitih modela i dva motora, Alfa nudi dva modela i 5-6 motora.🤪

BB

Koliko ih se proda, svaka unikat – ne možeš naći dvije iste 😂, još malo svaki prodat primjerak će imati svoju varijantu motora. Idealna za kolekcionare 🤣.

Renault Terminator

Peugeot ozbiljno računa na Alfu.

Cuore sportivo

Nije pezo vlasnik alfe, de nauci sta…

Jale

Nema renesanse s pet modela. Usto, pitanje je kakva će prodaja biti. Jednako kao i mi balkanci i evropljani gledaju kako kasnije prodati automobil, tj. Da dobiju najvise za svoj novac. Bojim se da je vrijeme Alfe proslo i da ide putem kojim je Saab skoncao. Lancia takodjer.

BB

E vidiš, to se riješi i operativnim lizingom, lupiš jaku cijenu auta, lafo povoljnu ratu (al’ na ograničene kolometre), kad istekne lizing auto se vrati lizing kući sa kako malo kilometara skoro nov, svaku ogrebotinu naplate suvim zlatom, i onda takav auto daju na finansijski lizing ili keš kao Junge Štern, neki Select i sl.. zbog toga što su digli cijenu na početku i zbog toga što što imaju svoj novac (potiče od jevrejskih zlatnih zuba) njima se vrlo dobro isplati a auta imaju dobru reputaciju, auta drže vrijednost (a i ubdrugoj prodaji zarađuju)…

Nisam ja ovo izmislio nego švabe…