1. Home
  2. Zanimljivosti
  3. Zanimljivost dana: Kada je Fiatova Multipla bila hibrid!
Zanimljivost dana: Kada je Fiatova Multipla bila hibrid!
3

Zanimljivost dana: Kada je Fiatova Multipla bila hibrid!

833
3
Podelite sa prijateljima:

Iako se danas Fiatu zamera da nije dovoljno tehnološki ispratio napredak automobilske industrije u poslednjih nekoliko godina, nije uvek bilo tako. 

O Multipli se i dalje govori pežorativno, mada to nije opravdano. U pitanju jeste bio model koji nije bio naročito privlačan oku, ali je svoj posao, da prebaci ljude od tačke A do tačke B radio fenomenalno. Šest sedišta, i provereni JTD agregat bili su dobitna kombinacija kada je reč o prevozu putnika.

Koji su bili motivi za stvaranje hibridne Multiple? Italijanski proizvođač ih je navodio nekoliko, pre svega ušteda goriva, potom novca za utrošenu energiju, ali i niža emisija štetnih gasova, dakle mahom isti motivi kao i danas.

Hibridna Multipla koristila je 1,6-litarski benzinski agregat snage 76 kW i asinhroni trofazni elektromotor kontinuirane snage od 15 kW sa pikom na 30 kW. U zavisnosti od odabranog moda, ili potrebe, vozač je mogao koristi kombinovanu snagu oba motora, ili samo jedan od njih, a biranje se vršilo pomoću komandi unutar kabine.

Koristeći samo električnu energiju, ova Multipla mogla je da pređe nešto više od 80 kilometara, dok je maksimalna brzina bila ograničena na 80 km/h. Kada su oba motora bila u upotrebi autonomija je iznosila 400 kilometra, dok je maksimalna brzina bila 155 km/h.

Baterija od 19 kWh mogla je puniti se „izgubljenom“ kinetičkom energijom koja je nastajala tokom kočenja i usporavanja, što je bila još jedna praktična strana ovog zaboravljenog automobila.

Ipak, činilo se da je Multipla Hybrid Power, kako je glasio zvanični naziv, bila previše napredna za svoje vreme. Napravljeno je svega 10 primeraka za opštinu Napulj u Italiji, a razni izvori navode da je danas „živ“ samo jedan komad.

Da se stvari stave jasnije u perspektivu. Fiat je Multiplu Hybrid Power predstavio 2000. godine na Salonu automobila u Ženevi, dakle desetak godina pre nego što je Evropu zapljusnuo talas elektrifikacije. Ko zna šta bi bilo da je italijanska marka nastavila da ulaže u ovu tehnologiju.

Đorđe Platiša 

(833)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Nisam znao za ovo, bas šteta. No, ima modela na plin, vjerovatno su procijenili da je to bolje…

moron

E, svašta. Ni ja nisam znao. Ko bi rekao da su Žabari još tada bilo tako „ekološki posvećeni“.

Ardijan

Multipla je zakon ja je imam 3 godine bio svuda sa njom 19 itd je king