1. Home
  2. Testovi
  3. Nissan Qashqai 1.3 DIG-T/140 Tecna – Teška vremena
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T/140 Tecna – Teška vremena
58

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T/140 Tecna – Teška vremena

7.11K
58
Podelite sa prijateljima:

Prelazak s druge na treću generaciju kod Nissana Qashqai odvijao se otežano, propraćen ogromnim padom prodaje. Od nove se znači očekuje mnogo, no usled brojne konkurencije, krize poluprovodnika i ponude ograničene na samo jedan benzinski blok 1.3 DIG-T, Qashqai ne uspeva da povrati slavu prethodnika. 

Verovali ili ne, prošle godine u Evropi tržišni udeo Nissan iznosio je samo 1,6 %! Sunovrat koji je započeo još 2018. godine, ostareli Qashqai 2 nije mogao pratiti ritam mnogo modernijih konkurenata, još manje Nissan Juke i Micra, hendikepirani godinama i veoma uskom ponudom agregata. Godinu dana kasnije, dakle 2019-e, prozvodač je izgubio čak 29% tržišta, odnosno 22% u 2020 god. Dobar udeo u celoj priči imao je i Qashqai 2, pred kraj života zabeležio je pad prodaje od čitavi 69,8%.

U međuvremenu na scenu stupa nova generacija malog krosovera Juke i prošle godine toliko očekivani Qashqai 3, no po mom ličnom uverenju ubedljiviji prodor na tržištu ograničavaju skromne pogonske jedinice, dizel agregati su jednostavno ukinuti, dok se na dolazak električnih i hibridnih verzija još čeka. Dobro, nedavno je Nissan predstavio 100% električni SUV nazvan Ariya kao i nesvakidašnji Qasqai e-Power (mali trocilindarski 1.5 napaja bateriju koja pokreće pogonske točkove) i Juke Hybrid, no nijedan od nabrojanih još uvek nije prisutan u prodajnim salonima.

Za rezultat imamo neubedljivu prodaju, nekadašnji šampion u segmentu srednjih SUV modela, Qashqai je prošle godine u zemlji Gala pronašao put do srca kod samo 6.647 kupaca (na prvom mestu je Peugeot 2008 s 75.447 jedinica), što će re’i da je tek na 30. poziciji, daleko iza Toyote RAV4 (9.978 komada) i ostarelog Renaulta Kadjar (11.338 komada). E da, tržište je ponekad nemilosrdno i nepravedno, jer ruku na srce Qashqai 3 ima sve što mu je neophodno za uspeh, pod uslovom da se zadovolji jednim jedinim benzinskim 1.3 DIG-T od 140 i 158 ks.

U to smo se uverili prošle godine prilikom prvog susreta s njim, no tada se radilo o snažnijoj verziji u sprezi s automatskim menjačem, za razliku od ovde predstavljenog od 140 ks, u paru s ručnim šestostepenim. Šta reći osim da se stilom i potpuno novom platformom distancira od prethodnog, no iako dopadljiv dizajn nije toliko originalan kao što se moglo očekivati, očigledno je da u Nissanu nisu želeli previše rizikovati. Naravno da je moderniji, agresivniji, s elementima koje smo mogli videti kod manjeg Juke.

Mislim pre svega na hromiranu prednju masku u obliku slova V, nazvanu „V-Motion grille“, prepoznatljivu i toliku dragu Nissanu. Bez detaljnog opisivanja nalazim da ima dobar optički sklad, nema tu ništa što može zasmetati budućim kupcima. Visoko uzdignut od tla i s velikim naplacima od 19 cola (idu i do 20 cola), u „drečavo“ plavoj boji, voženi je privukao pažnju, kako vozača bivših Qashqaija, tako i vlasnika ostalih konkurentskih SUV modela. Jer ovaj Nissan još uvek je retkost na ulicama, i pored dobre volje ne spazih ni jedan tokom jednosedmične vožnje, za razliku od recimo jednog Peugeot 3008 i Citroena C5 Aircross, kojih se bukvalno sreću na svakom ćošku.

Diskretno i s ukusom

Qashqai 3 postavljen je dakle na novoj CMF-C platformi alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, koju će prezeti mnogi modeli, računajući i novi Kadjar odnosno Austral dogodine. Ova mu je omogućila nešto izdašnije dimenzije, osim što je međuosovinsko rastojanje povećano za 20 mm, ujedno je duži za 31 mm (4,43 m), širi za 29 mm (1,86 m) i viši za 35 mm (1,63 m). Već na prvi pogled vidljivo je korpulentniji od prethodnog, tim bolje jer Qashqai 2 važio je za relativno skučen krosover.

Novi nije odjednom postao referenca ovom polju (i dalje je recimo kraći za 8 cm od VW Tiguan), no dovoljno je prostran za četiri odrasle osobe, tj. prosečnu četvoročlanu, ukoliko ne i petočlanu familju. Pruža sasvim dovoljno prostora za kolena i glave putnika pozadi od nekih 1,8-1,85 m visine, pod uslovom da su vozač i suvozač sličnih dimenzija. Treba pohvaliti vrata koja se otvaraju pod velikim uglom od 85°, kao i podebeo sloj sunđera ispod stražnjice. Prijatnom ambijentu svoj doprinos daje i ogroman panoramik krov s električnim zastorom (uz doplatu za jeftinije verzije), kao i USB priključci za punjenje smartfona i izduvi za topli/hladni vazduh.

A kad sam već krenuo od pozadi da se osvrnem i na prtljažnik, zapremine 500 l (+74 l u poređenju s bivšim). Podeljen je po horizontali duplom policom, prva, bliža petim vratima, može se postaviti vertikalno, kako bi se sprečilo tumbanje stvari. U samom dnu ne pronađoh rezervni točak već samo kompresor i pribor za opravku guma, no Nissan navodi da je predviđen i rezervni manjih dimenzija.

Pređimo najzad na prednja sedišta, u voženoj verziji Tekna za svaku pohvalu! Da se razumemo, sve što ću opisati odnosi se na ovu bezmalo najprestižniju izvedbu (postoji i Tekna +), za koju u Srbiji treba 31.750 evra. Naravno da može i jeftinije, za osnovni 1.3 DIG-T/140 Visia početna cena iznosi 24.950 evra, barem tako stoji na sajtu uvoznika za Srbiju. Šta dobijate za pare? U slučaju voženog, dakle uz završni nivo Tekna, sledi kolor instrument tabla TFT od 12.3 inča, centralni ekran za multimediju od 10 inča, ambijentalno osvetljenje (prednja vrata i centralna konzola) head-up pokazivač od 10,8″, sedišta u kombinaciji veštačke PVC kože i tkanine, sistem DRIVE ASSIST, vozačevo sedište električno podesivo u 8 pravaca, sistem za zadržavanje vozila u voznoj traci, adaptivni tempomat, aluminijumski naplaci od 18 cola, LED prednji i zadnji pokazivači smera, prilagodljiv snop LED prednjih svetala, električno otvaranje prtljažnika bez upotrebe ruku, krovni nosači…

Prepuštam vam da detalje pronađete na sajtu uvoznika, još par reči o zapažanjima. Enterijer je kao što možete videti na fotografijama crno/beli, stvar ukusa ali ukoliko mene pitate više volim jednobojnu kombinaciju, barem kada se radi o sedištima. Ovako mi je sve delovalo pomalo kič, posebno jer od prave kože ne beše ni traga. Tom veštačkom obložen je i dobar deo komandne table, kao i obloge na vratima, uz obilatu upotrebu mekane plastike.

Vozačevo sedište je udobno i može se podići veoma visoko, no izuzetno korpulentne osobe neće ga moći dovoljno spustiti. Inače ergonomija je bez zamerki, sve je logično postavljeno i na dohvat ruke. Sam dizajn komandne table je više-manje klasičan i pre svega pragmatičan, sve je na svom mestu u kombinaciji sa standardnim dugmićima. Mislim pre svega na one za klima uređaj, ništa bolje za podešavanje temperature od kružnih prekidača, koji se zaokrenu levo/desno.

Završna obrada i izbor materijala deluju mi posve na nivou najboljih izdanaka u segmentu, u našem pronađoh i aplikacije u vidu drveta (imitacija). Svidela mi se i spomenuta TFT instrument tabla, lepo deluje imitacija standardnih instrumenata u sivo/crvenoj boji (može se izabrati i drugačija grafika). Vidljivost je odlična, a tu je i velik i bogat „Head up“ pokazivač koji reflektuje podatke na vetrobransko staklo. Svideo mi se i upravljač, iako na prvi pogled deluje prevelik. Praktični aspekt nije zapostavljen, moje flaše od 1,5 l staju u sva vrata a predviđeno je i mesto za induktivno punjenje smarfona, kao i boks ispod naslona za laktove, nažalost bez mogučnosti da se podesi po visini i horizontali. Što se tiče najnovije tehnoligije samo konstatacija da nema šta nema u njemu, od Wi-Fi konekcije pa do aplikacije Android Auto i Apple CarPlay.

Sindikalni minimum

U trenutku kada je vožen Qashqai je mogao da računa na samo jedan benzinski 1.3, dobro nam poznat iz brojnih Renaultovih i Mercedesovih modela. „Tanko“, kao što rekoh verujem da ovako mali izbor negativno utiče na eventualne kupce. Ne pomaže ni to što ga Nissan naziva Mild Hybridom, zapravo radi se o nekakvom alternatoru/starteru od 12 V, male snage. Proizvođač navodi da isporučuje motoru dopunskih 6 Nm, odnosno da obara nivo CO2 za 4 g/km, što odgovara uštedi goriva od 0,15 lit/100 km!

Ništa dakle vredno pažnje, motoru gotovo da ni ne pomaže, služi pre svega da isporuči energiju neophodnu za funkcionisanje klima uređaja i ostalih potrošača kada Stop&Start sistem ugasi motor (evidentno ovaj funkcioniše savršeno). Usput rečeno čak i kada radi na mestu 1.3 je gotovo nečujan, osim što je kabinski prostor odlično izolovan ovaj blok je izuzetno kultivisan i tih. I to ne samo u radu na mestu već i u najvišim obrtajima, u koje se penje brzo i lako. Na test vožnji našla se znači slabija verzija, isključivo u sprezi s ručnim šestostepenim menjačem. Automatski X-Tronic (CVT menjačka kutija) predviđen je samo uz snažniju verziju od 158 ks, s tim da se ova može dobiti i s ručnim menjačem.

Slabiji blok ima i manji obrtni moment od 240 Nm (270 Nm kod snažnijeg), što ga uz preduge prenosne odnose prilično umrtvi. Pri nižim obrtajima, dakle ispod 1.500 o/min, pod stopalom je „rupa“, neprijatno prilikom vožnje po gradu. Da bi se ubrzalo mora se u niži stepen prenosa ili „napumpati“ obrtaje (znate ono kad ih dignete pod kvačilom pa ga naterate da proklizava), šteta je što taj nazovi Mild Hybrid u ovakvim uslovima ne pomaže SUS motoru. Ne računajte previše ni na selektor vožnje s tri moda funkcionisanja (Eco, Normal i Sport), nebrojeno puta sam prelazio iz jednog u drugi i nisam osetio značajniju razliku.

Inače same performanse i nisu loše (ubrzanje do 100 km/h iznosi 10,2 s, a maksimalna brzina 196 km/h), posebno ukoliko se uzme u obzir da ovaj Qashqai teži oko 1,5 t. Nije malo, uprkos masivnoj upotrebi aluminijima (vrata, krila, poklopac motora). Apriori zadovoljava vozače bez većih ambicija, nažalost potrošnja bi morala biti niža. Nakon par dana mrcvarenja po Parizu i okolini putni računar pokazao je dobrih 12 l, sva sreća te se „cool „vožnjom izvan grada može sići i do 6 l.

Na auto-putu kreće se između 7,5 i 8 l, uz ručni menjač na 130 km/h motor se vrti na 2.700 o/min, što je ubedljivo više nego kada se radi o automatskom (oko 2.000 o/min). Sve u svemu u mešovitoj vožnji put/auto-put zadovoljio se s oko 7 litara, no kada se na nju doda i gradska eto nas na bezmalo 9 litara u proseku! Mnogo ali šta da se radi, SUV forme, ogromni točkovi i veliko odstojanje od tla ni malo mu ne pomažu. Nissan navodi klirens od najmanje 18 cm, dobro dođe kada se vozi izvan asfaltiranih puteva, posebno jer je predviđena i verzija s integralnim pogonom, skuplja za 1.500 evra od 1.3 DIG-T/158.

Na auto-putu isprobah i sistem za poluautonomnu vožnju, osim što samostalno održava zadatu distancu i brzinu s vozilom ispred, postavi ga u sredinu vozne trake. Povezan je s Tom Tom navigacionim sistemom kako bi na vreme upozorio vozača o ograničenju brzine ili izlasku s puta, ujedno je sposoban samostalno ukočiti i totalno zaustaviti vozilo. Logično ne i ponovo ga pokrenuti kada se radi o ručnom menjaču. Pohvale zaslužuje i ponašanje na putu, kao i opšta udobnost, bez obzira što je voženi bio obuven u niskoprofilne gume dimenzija 225/45 R19.

U vezi ogibljenja pozadi stvari su pomalo komplikovane, ukoliko sam dobro razumeo uz točkove od 20 inča i pogon na sve točkove pozadi je sofisticirani multilink, a kada su manji (između 17 i 19 cola) i uz pogon na prednje točkove, pozadi je torzija. Bilo kako bilo vozna dinamika je odlična, do te mere da se lako zaboravi da smo u jednom SUV-u. Zaista ne osetih potrebu za integralnim pogonom, ruku na srce asfalt je tokom test vožnje bio suv i vreo, gume su se prosto lepile za njega.

Moja zapažanja zaključiću konstatacijom da je teško izmisliti nešto novo i orginalno u segmentu gde je već sve rečeno! Nissan Qashqai 3 zadovoljava se da na svim poljima bude dobar ili veoma dobar, a da se ni u čemu posebno ne ističe! Zaista ne vidim šta bi mu se ozbiljnije moglo prebaciti ukoliko to nije uska ponuda agregata? Daleko od toga da vožen 1.3 DIG-T ne obavlja korektno posao, jednostavno novi Qashqai zaslužuje više. U krajnjoj liniji možete uvek doplatiti skromnih 800 evra i dobiti snažniju verziju od 158 ks, za nijansu performantniju i prijatniju za duža putovanja. Kao što rekoh odluka da se eliminiše dizel pokazala se riskantnom, ovaj je u prošloj generaciji imao monopol kod službenih Qashqaija, koji predstavljaju više od jedne trećine svih prodatih. Sve oči su dakle uprte u najavljeni e-Power, nadam se da ću ubrzo biti u prilici preneti vam zapažanja…

Tekst i fotografije: Nissan, Perica Rajković

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T/140 Tecna

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina:  4.425 x 1.835 x 1.625 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.665 mm
Zapremina prtljažnika: 504 – 1.593 l
Masa praznog vozila: Između 1.454 i 1.534  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo benzin
Radna zapremina: 1.332 cm³
Snaga: 140 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 240 Nm između 1.650 i 4.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Ručni sa 6 prenosa

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torzija
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/45 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,2 s
Maks. brzina: 197 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 55 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,5l/8,7 l/100 km
Emisija CO2: 145 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 24.950 evra 

Dobre strane:

Dizajn, moderna koncepcija, odnos cena/oprema, diskretan agregat, vozna dinamika, mogućnost integralnog pogona    

Loše strane:

Motor 1.3 „šupalj“ u niskim obrtajima, previše dugi prenosni odnosi, bez dizel agregata, beznačajan blagi hibrid, potrošnja  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5 
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,75 
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,25 
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7,5 
Ocena: 7,667

(7111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

58 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Novi QQ je zaista napravio veliki pomak ponudom prostora za putnike u odnosu na prethodnu generaciju. I mislim da je Peki malo potcenio visinu ljudi koji u njega mogu sesti. Osim škode Karoq, ja ne znam aktulelna kola u SUV C segmentu tako kratka a sa toliko mesta. Dakle, u smislu ponude prostora, ovo je odlično porodično vozilo. Ono što se meni ne dopada za aktuelni i tržišno veoma mlad model, od pet paketa opreme, samo dva poslednja imaju standardno rudarski tempomat. I zato su Pekiju i dali četvrti paket na test. Ne dopada mi se ni što je 1,3… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Jes, taj karoq u Montekarlo paketu, jel to bješe karoq( ne znam ni sam, mrzim kad proizvođač sve ide na slična imena pa više i ne znaš koji je koji, me su kopije jedan drugog tj babuške em su im i imena slična u par slova razlika) u koji sjedoh na zadnjem sajmu na Frankfurtu 2016, ima dosta mjesta, čak mi se i svidjelo sjediti (možda jer sam se tad bio nahodao pa sam tražio bilo šta da sjednem da odmorim).

moron

Nije to kod tebe bilo do umora, već do ponude prostora Karoqa.
😊

S mile

Sta napravi trziste i konkurencija. Od vladara segmenta pao na 30 to mesto. Oduvek je bio dobar, e sad sto su se drugi bolje snasli, i valjano otkinuli deo kolaca… mozda su se u Nissanu malo opustili…

moron

Mislim da su kupci te klase vozila u početku bili malo šokirani cenovnim korakom koji je napravila ova generacija QQ-a u odnosu na prethodnu ( što je odavno postalo slučaj sa svakim novim modelom bilo kog brenda). Ali, „vreme“ ( inflacija i rast cena drugih modela) čini svoje. I ja danas uopšte ne mislim da je QQ nešto posebno skup za svoju klasu. Meni je načelno privlačan po svemu, osim prezavidjenom 12V tehnologijom MHEV-a. Tu mi je baš odbojan, jer je to za današnje repere apsolutno tehnološki zastarelo, a ako ću da „zveknem“ tolike pare, teško bih podneo zastarelost motora.… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Kad vidim prvi qq, povraća mi se od ljepote. Ne znam ko je to mogao kupiti…a prodavao se, iako je Gabor na kvadrat.

Bungi

Vidim u ovom autu drugog Reno Klia, samo je ovdje luksuznije i još elegantnije upakovan.To se posebno odnosi na spoljašnost koja je fini spoj elegancije i modernog.Test je odličan sa puno prelijepih fotografija.Sve pohvale Peki.

moron

Nije Peki bez razloga „institucija“. Nema mu ravnog na ovim prostorima.

Iznogud Časni

Veliki su ti prostori, čak do Pariza. Hehe… Ma Šeki jedini dobije bibije na 7 ili više dana, dočim druge drkadzije na sat vremena i rade recenzije. Jedva čekam da dobije na više pa da nam putopis kakav napravi. Nije dugo…jel tako ?! Kad sam je rekao da su njegovi putopisi najčitaniji, kao Hasanovi testovi.😜😘

moron

😃

Iznogud Časni

Uh…kad vidim šekija, pa zar je subota već? Jebo ga ti, znači moram nazad uskoro…a ja mislio četvrtak…abam ti, Šeki…uh…begaj..🤣🤭

Iznogud Časni

Svi ti blagi hibridi su beznačajni. Jedina im svrha da „prevare“ CO2, znači legalni dizelgejt, ničem ne služe, a kad se pokvari valja po džepu, premda je 145 grama pun kuki ( u smislu flotnog smanjenja kod proizvođača).

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

Da je MHEV na 48V smanjenje deklarisane mešovite WLTP emisije bi bilo značajnije, što se vidi i na primeru Tonalea.

Iznogud Časni

Ja nisam nista primijetio, ali i prekratko je to. Vidjecemo sta će reci Seki. Nego, sta bi sa vožnje na navacu?! Jesi li ti dogovorio probnu vožnju?! Eto, moja Zapažanja imas pa da vidimo sta ces ti jos otkriti. Obavezno resetiraj potrošnju, ja sam zaboravio, i pitaj ga koliko kostaju servisi, tih 7 za 100k km. To sto on krene na struju, i onda čitavih 5 km/hje dobro mozda za parking poslije nema vajde od njega. 8.4lali tvoj prosjek sa resetiranjem bi trebao biti niži.

moron

Kada sam pomenuo i Tonale za poredjenje, mislio sam samo na deklarisane WLTP vrednosti za mešoviti ciklus. One bi trebalo da su objektivni uporedni pokazatelj. A znaš i sam da prosek potrošnje u praksi zavisi od milion faktora. Ja neki dan sednem u poslovno „Jare“ iz 2019 od 111 ks j na bordu vidim prosek potrošnje od 7,5 nakon prethodnog točenja goriva ( ( a nakon prethodnog sipanja je Jare otišlo samo BG-NS-BG ). Ali, tako je to sa poslovnim kolima, a nekada i sa testnim. To se često vozi „kao tudje“ (ali to dosta zavisi od čoveka, jer ja… Pročitaj više »

BB

Pa trebao si na odmor sa njim 😉

Iznogud Časni

Znaci, ovo je klasa tonalea, ima nesto lošije performanse i veću potrošnju, frapantno je 12litara, ali i cijena od 25k €…..spavaš li mirno Alfa Romeo?! Za odbranu AR, još jednom ću ponovit da klada u mene košta isto kao i tonale koji ima pun kuki opreme, no da je cijena mogla nize -mogla je jer ako može jeep, može i ar smanjiti bar za 5000€.

moron

Iako ti to niko neće reći, cena od 39.000 za Tonale Speciale Edizione je već „snižena“, odnosno, to nije fejk cena. Mada su one u Srbiji „normalna stvar“. A kao lep primer protivrečnosti i fejk cena FCA za Srbiju idi na sajt Alfe za Srbiju, u konfigurator i vidi cenu za Stelvio Veloce 2,0 280 Q4, gde piše da je cena sa PDV 62.000, a onda na tom istom konfiguratoru dole desno „skini“ važeći cenovnik i onda u njemu pgledaj cenu za tu istu Alfu. Tu piše da je „cena sa PDV“ 57.100. https://www.alfaromeosrbija.rs/konfigurator/stelvio/#/version/83630DAJ3000/interiors http://www.fiatsrbija.rs/alfaromeo/stelvio-cenovnik-22-1.pdf Da li tu negde piše… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Ozbiljan uvoznik, nema šta.

BB

Izgleda da je debela bila u pravu što se tiče potrošnje 😉😂

Iznogud Časni

Koja debela?

Laki

Peki moj predlog bi bio C5 X pa u Portugal na odmor!Tebi to ide od ruke davno smo te prepoznali a takvi testovi nezaboravni.

moron

Ja te Pekijeve putopise „dam“ i mojoj porodici da ih pročitaju i da „oči napare“ onim fotografijama … 😊

Laki

👍

Iznogud Časni

U Portugal na 47! Pa da nas riješis testova subotom?! E moj seki, nema druga do iznoguda🤭

Lazar

Lepša polovina cepa 2.5 godine starog QQ sa 160KS i manuelnim menjačem obučen u 18″ točkove, prosek potrošnje oko 7.5 l/100Km i do sada je prešla nešto manje od 40.000 Km bez greške. Auto svaki radni dan ode do Temerina i nazad , odradi nabavke , izlaske i putovanja na more, planine itd. Dakle vozi se solidno , tj ne stoji za paradu. Kupili smo ga novog u NS Stojanovu u decembru 2019. godine za cca 23.000 eura. Lepša polovina je prezadovoljna , ja onako … Pomenuću samo zadnje vešanje koje nije na visini zadatka , posebno u svetlu da… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Lazar
moron

Taj Tonale sa 1,6MJ ima malo „pregažen“ 6-stepeni automatik sa dvostrukim kvačilom. A mislim i da u toj ceni ima opremu koja nema kompletan ADAS.
A za iste ili slične pare pare kod QQ u top paketu bude kompletan ADAS.
I tako … Svašta bi tu moglo da se kaže. Pa i da je taj 1,6 MJ i dobro i loše rešenje, zavisno od potreba za koje se nabavlja i uslova u kojima mislite da ga vozite.

Lazar

pa manje više sam objasnio uslove korišćenja , svaki dan 40Km na relaciji NS Temerin , svaka subota neka nabavka po gradu , razvoženje baba po lekarima , jednom do dva puta godišnje neki duži put do mora ili planine i to je to …cca nešto manje od 20.000 Km godišnje .

Pitam se da li bi Alfa Romeo Tonale sa tim dizelom trošila išta manje od sadašnjih Nissanovih 7.5 l/100Km ?

Jel taj Alfin automatik koji nude sa dizelom spor ili mu nešto drugo fali kad kažeš da je pregažen ?

Izmenjeno 1 godina pre od strane Lazar
moron

Mada je Tonale oko 14-15 cm duži i veći od QQ iz 2019, ja mislim da bi Tonale 1,6 MJ na duge staze u kombinovanom režimu trošio 1-1,5 litar manje od tog TCE 160. Ali, DDCT je Dual Dry Clutch Transmission i ja mislim da on, pošto nije mokar, već suv,u uslovima gradske kreni-stani vožnje mora da ima barem neko sitno trzanje pri kretanju i pri prebacivanju iz prve u drugu i sve obrnuto. A to trzanje ti novi QQ uz TCe 158 sa CVT sigurno neće imati. Pri čemu on ima i virtuelne stepene prenosa i to može biti… Pročitaj više »

Iznogud Časni

A kako neće trošiti manje? 7.5l je pun kuki. Ne zna Šeki da vozi i to je to 🤭

Iznogud Časni

Samo alfa, mani advokata dole, taj je zapeo za daciu. Imaš 5 godina garancije na alfu, boli te kuki. Kupi i uživaj. Malo je nepregledan pa kupi ekran koji preuzima sliku zadnje kamere i stavi ga na centralno spiglo i to je to. Najbolje da kupiš djuliju.😘

Lazar

neće sremica da sedi nisko , dakle ako je Alfa izbor onda samo Tonale ili Stelvio 🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane Lazar
Iznogud Časni

Uh, dakle ona kupuje auto tvojim parama.
Moš ga j..to onda. Tonale ne staje u istu rečenicu sa stelviom. Stelvio je toliko bolji, da ovaj može samo da plače. Imaš jače motore i bolji inženjering svega, a nemaš digitalnu ploču, led matrix i još par Q-palaca od sigurnosnih dodataka koje će stelvio imati sa redizajnom. Gepek je isti, oko 500l.
Ako biraš između ta dva, stvar je jasna.
Ako biraš izmedju Mazdi,hjundaija, nisana i sličnih i tonalea, onda tonale.

Lazar

Stelvio bi bio previše u svakom slučaju. Ili Tonale ili Nissan QQ, za sada nema treće opcije.

I ja sam mišljenja da je Stelvio, u svakom pogledu liga iznad Tonale-a i da je čak i u odnosu izvikanu nemačku konkurenciju (X3, Q5, GLC) odličan, ali sada zaista nije vreme za to.

TheStig

Ne mozes upijati rupe u i neravnine sa 18kama ne znam da kakvo vjesanje imas. Glavna komponenta suspenzije je meso gume. Ostatak udarca ublazava amortizer.

Sto se tice voznje Tonale vs novi QQ nema tu dileme.

Lazar

bemliga , vozim CX-5 sa 19″ točkovima i nemam takav osećaj, mada nije Dallas isto što i Novi Sad. Elem , svakako imam personalnu preferenciju ka multink rešenju.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Lazar
TheStig

Mene su ovdje pojedini htjeli razapeti sto sam zastupao stav da je multilink superiorniji od torzije i da vrijedi platiti vise da ga imas. Cx5 je vece vozilo od QQ i pored toga msm da su u pitanju skuplje komponente vjesanja jednog u odnosu na drugi pa to vjerovatno doprinosi tome da ne osjecas 19ke toliko.

Kad spomenu NS. To mi je ostalo najupecatljivije, nisam mogao da vjerujem da su ceste u sred grada onako lose. Odavno nisam u nekom vecem gradu vidjeo tako los asfalt.

Lazar

onda sigurno nisi bio u Čikagu u aprilu 🙂

TheStig

Good old „Murican roads 😁

BB

Šta veliš na 215/65R16 🤣😂

Otkad nisam vidio na novom automobilu toliko mesnate gume a sad ih vozikam lagano…

moron

Ti si blagosloven čovek … 😊
Ali, sada će ti „rejseri“ objasniti da zato nemaš high-performance voznu dinamiku … 😊 A torziju da i ne pominjem … Bolje gurni to negde u Vrbas. kada niko ne gleda, naravno .. Reši se tog djubra i bede …

TheStig

To je stavljeno iz opste poznatih razloga. Žene piju i voze Mokku😁 A sto vole da unistavaju felne pri parkiranju uz ivicnjak to je posebna prica. 😅

BB

Tonale je tek stigao na tržište, tako da postoji mogućnost dječijih bolesti a i slabi izgledi popusta. Ali sljedeće godine će to već da se iskristališe i to bi bila idealna prilika.

Ili ti je lakše da kažem: uzmi dizela pa koji god? 😜🤣

moron

„sljedeće godine“ će ti sve, pa i Tonale, i to sve „uz popuste“, biti skuplje bar 10-15 % 😊

DUDE

Tucson i Sportage ipak nude za nijansu vise. Start cena je identicna, ali vise prostora, jaci motori (1.6T 150ks) ipak odnose prevagu nad Nissanom.
Opet, narod malo zazire od motora koji se ugradjuje i u Dacia Duster, ali i od slabe prodajno-servisne mreze (u Srbiji).

Lazar

i troše više 🙂 isprobano .Ali slažem se da su i jeftiniji , mada dizajn se dosta teško podnosi .

Lazar

A narod ne zazire od motora koji se ugradjuje u Mercedes Benz ? Mora de se šališ 🙂 Motor je dragulj , verovao ti meni ili ne , najbolja stvar na tom automobilu. Kultura rada je na maksimalnom nivou , perfomanse takodje , lakoća podizanja obrtaja je na nivou sportskih mašina.Sa dve na četiri hiljade se podigne u treptaju oka.Kolike sam samo gospodare prstenova i bembare iznenadio kad ga se dovatim na godišnjem . To je benzinac sa common rail ubrizgavanjem na 400 bara , ima obrtni moment 270Nm na 1.750 obrtaja i kida kako lepo vuče karoseriju tešku preko… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Lazar
Vuk

Apsolutno se slazem sa Vama, motor je perfektan! Sa novim QQ sam presao preko 25k km za 10 meseci i odusevljen sam. Ima tu stvari koje bi trebalo doterati: zadnji kraj nervozan verovatno zbog torzije, rucica menjaca bi trebala da je malo preciznija i kraceg hoda, mikro hibrid bi trebao da bude mild 48V i to je uglavnom to 🙂 U gradu, kreni stani rezim trosi oko 10l, magistrala do 100km/h 6.-7.5l, auto put do 130 oko 7.5 -7.8l, 140-150 oko 8.5l. Price ala „Strasni sud“ da je motor kilav i ostale neistine izrecene su najblaze receno zlonamerne. Inace u… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Više od 12 l u gradu? Nema šanse. Tupsona ima gdje hoćeš i jako su česti, dočim ovog Nissana nema ni u tragovima. Tupson djeluje kao kako ugodno auto ispod premijuma naravno.

BB

Narod ne zazire od motora koji se ugrađuje u Daciji već zazire od auta u koji se ne ugrađuju motori od Dacija. 😜 Upravo zato je kilavo krenula prodaja novog QQ…

Naravno mislim na dizel 😉

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
BB

Imam nagradno pitanje: A kada će BMW da odustane od dizela? Oni su zadnji oprobali dizel od svih proizvođača i dugo je vladalo mišljenje da BMW nije BMW ako je dizelaš… A sad ga se, u jeku novog „zelenskog“ doba drže k’o pijan plota. Ili da preformulišem: Kada će VW da odustane od dizela kada su već oni napravili dizel kapiju? Ili to postoji neki dogovor da samo naci firme mogu da furaju dizel dok, recimo francuzi odustaju u nekim klasama (Berlingo, probali i Captur) ili nazovi japanci… Koliko je % prodaje držao dizel kod QQ 2? Dakle, ono što… Pročitaj više »

Lazar

ja ne zazirem od dizela , naročito od Fiatovog dizela

Iznogud Časni

Šta je nagrada?

Iznogud Časni

Rajkoviću Šeki, kuhas li se ovih dana?! Kakva je situacija, a ti još hoćeš u Portugal …idi bolan u tursku ko svaki normalan čovjek, za 1000 e u 5 zvijezda hotelu..kakav evropski turizam i smeće, doručak i ostalo ko budala po restoranima. Ovako se izvalis i jedeš po cijele dane, kupas, leži, uživas, a nije vruće tj nije 47. I još uštedis. Evo Musa se danas izvalio do mene na plaži, pa smo se dosjecali Kleopatre i kako je nekad bilo, bistrili smo svjetsku politiku, i dao mi ideju za patent kad mu se telefon ispraznio. Prolaze talijanke i viču… Pročitaj više »

Luka

Ne znam da li ovaj testirani ima neka posebna sedišta ali ja odavno nisam seo na nešto neudobnije od zadnje klupe novog Qasqaia.

Slavko

Ja sam bio odusevljen novim QQ dok sam ga vidjao na ulici. I napokon, sajam u BG, stojim pored vrata, cekam da covek koji sedi unutra izadje da bih na seo na vozacevo sediste (jos uvek odusevljen), i kada sam napokon seo – razocaranje. Komandna tabla mi je naprasno postala, banalna, trivijalna, analogni instrumenti, ni daha od glamura koji sam ocekivao od kola koja kostaju skoro 30k (mada to danas i nisu neke pare, koliko je sve skupo). I na kraju, bacih pogled na taj deo table na koji je nasadjen ekran multimedije. I na pogled i na dodir izgledao… Pročitaj više »

BB

Gledao na ulici ispred kuće jedan… Nije loš, ali neke velike pare potegnuti za to, hmm…

EsE

Bez dizela u ponudi ista sudbina čeka i Australa.