1. Home
  2. Vesti
  3. NASA planira da produži život Voyagerima
NASA planira da produži život Voyagerima
1

NASA planira da produži život Voyagerima

229
1
Podelite sa prijateljima:

Najstarije sonde koje je čovek lansirao u svemir su još uvek operativne.

Voyager 1 i 2 su trenutno preko 18 milijardi kilometara udaljene od Zemlje. Kao što možete pretpostaviti, u dubokom svemiru nema stanica za punjenje gorivom i to predstavlja problem.

Lansirane gotovo pre pola veka, 1977., dve letelice su sada u međuzvezdanom prostoru, prilično udaljene od Sunčeve heliosfere. Sa sve manje energije, samo je pitanje trenutka kada će podaci prestati da pristižu.

Ukoliko se protok podataka zaustavi, Voyageri će nastaviti misiju podele ljudske priče sa zvezdama. Međutim, s obzirom da će im biti potrebno oko 30.000 godina da izađu iz solarnog sistema kroz Oortov oblak, NASA smatra da je dobijanje podataka iz prostora koji nikada nije bio posećen, od ključnog značaja.

Upravo iz tog razloga svemirska agencija pokušava da pronađe način da produži život Voyagerima, i to tako što će odlučiti koji sistemi mogu biti isključeni da bi se uštedelo na energiji a koji mogu nastaviti da rade.

Sisteme letelica napajaju tri radioizotopna termoelektrična generatora, koji stvaraju toplotu kroz prirodan raspad plutonijuma-238. Ta toplota se zatim konvertuje u električnu energiju.

NASA kaže da svake godine generatori proizvode 4 W manje, što znači da je snaga do sada pala za oko 40 odsto.

Inženjeri sada rade na rešenjima kako da bolje iskoriste preostalu energiju, ali i spasu druge delove mašine od raspadanja. Oni se nadaju da će dobiti još nekoliko dodatnih godina dobijanja podataka pre nego što se signal ugasi.

AutoRepublika

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

trebali bi takve sisteme za proizvodnju energije da ugrađuju u današnje hiper coast automobile, a ne da dva zastarjela aston martina zagato prodaju po 6 miliona funti, međutim šefovi ne bi zarađivali 20 miliona i kusur godišnje, niti bi se milionima finansirao marketing i druge gluposti