1. Home
  2. Vesti
  3. Harald Kriger najnovija žrtva BMW-ovog „prokletstva“?
Harald Kriger najnovija žrtva BMW-ovog „prokletstva“?
9

Harald Kriger najnovija žrtva BMW-ovog „prokletstva“?

746
9
Podelite sa prijateljima:

Industrijski insajderi često navode da je mesto rukovodećeg u BMW-u „ukleto“. S razlogom ili ne?

Nekako, pravilo je da u BMW-u neuspešan direktor zamenjuje uspešnog. Bernd Pišecrider je došao nakon Eberharda fon Kinhajma, Helmut Panke nakon Joahima Milberga, a Harald Kriger nakon Norberta Rajthofera.

Pedeset trogodišnji Kriger je juče, 6. juna, obavestio nadzorni odbor da neće tražiti produženje ugovora nakon što aktuelni istekne u aprilu 2020. Odlazeći CEO je naveo svoje namere da se upusti u nove poslovne poduhvate.

Bez obzira da li je sam otišao ili je na njega bio vršen pritisak da napusti ulogu šefa BMW-a, na kraju nije ni toliko bitno, jer je njegov autoritet u velikoj meri bio potkopan spekulacijama medija, poslovično vezanim za neuspeh. Mada odluku na kraju donose brat i sestra Kvant (Klaten), koji kontrolišu kompaniju, jasno je da on više nije uživao u poverenju odbora i potčinjenih. Evolucija njegovog rukovođenja je dovela do nedostatka autoriteta, što je po kompaniji bilo neophodno da se dostigne (i prestigne) Mercedes.

Bez dileme, Kriger je nasledio brojne probleme, kao i nevolje s rokovima, ali po mnogima je i sam odgovoran za neuspeh. Jednostavno, stekao je imidž „slabog vođe“, što možda u realnosti i nije tako. Međutim, takve etikete je veoma teško osloboditi se, posebno kada ne zavisi sve od vas. Čini se da se oko Krigera vrtelo previše ogovaranja i tračeva iz već poznatih razloga, što je još od 2015. počelo da mu potkopava autoritet.

Po nekima, najveći problem je bio to što Kriger nije prošao analizu „odeljenja za ljudske resurse“ na odgovarajući način. Činilo se da se odbor odlučio za njega kao zamenika nakon samo četiri godine vođenja osoblja na prvoj važnoj poziciji. Ono što je usledilo su bile dve kratkotrajne epizode na mestu šefa Minija i Rolls-Roycea, kao i šefa proizvodnje u periodu od dve godine. Po nekima, to je bilo nedovoljno, ali da li bi BMW uopšte razmatrao njegovo nominovanje da se na prethodnim pozicijama nije pokazao sjajno? Teško.

Ono što je sledilo možda i ne čudi. Kompanija ga je u narednim mesecima savesno štitila od bilo kakvog nadzora. Nije bilo mnogo intervjua pre željno iščekivanog predstavljanja strateškog plana marta 2016., za koji vlada opšte mišljenje da je bio kopija Mercedesove strategije, s tim da se oduzme deo vezan za električne automobile.

Lista postignuća koju ostavlja za sobom je po mnogima nedovoljna. Ipak, njegov najveći uspeh definitivno tiče obezbeđivanje ugovora koji podrazumeva većinski udeo u unosnom zajedničkom poduhvatu s kineskim Brillianceom, ali i odsustvo s naslovnih stranica vezanim za dizel skandal, na kojima su se Mercedes i Audi definitivno prečesto nalazili.

Ipak, umesto stavljanja velikog uloga na električna vozila, kao što su uradili VW i Mercedes, koji razvijaju posebne arhitekture u vidu MEB i EVA platformi, on je odabrao oprezniji pristup s fleksibilnim rešenjem, koje zahteva kompromise između konvencionalnih i električnih automobila, što generalno ne smatramo apriori greškom.

Gotovo sigurno, njegov naslednik će biti još uvek aktuelni šef proizvodnje, Oliver Cipse, koji će morati dosta toga da nauči iz Krigerovog iskustva, da ne bi došao u sličnu situaciju. Naravno, zadatak broj jedan će biti preuzimanje krune najprodavanije premijum marke od Mercedesa.

AutoRepublika

 

(746)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Proizvodnjom treba da se bavi lice koje je stručno u toj oblasti, ali firmu treba da vodi menadžer, a ne inžernjer, to je valjda jasno.

Neso

Prvi čovek Mercedesa je do skoro bio elektro inženjer.

Rade

Ne! Nego, twitter budala poput Teslinog maga.

Zvezdan Božinović

Očito da jednaku „naklonost“ prema Ilonu Masku negujemo, ali je upravljanje firmom zaseban zanat. To što neko vlada proizvodnjom, ne kvalifikuje ga ni najmanje za izvršnog direktora.

Rade

Direktori ionako imaju pomoćnike (kvalifikovane). Kao i, uostalom, predsednici država, ministri…

Zoca

Nije lako porodici Kvant,sami su rekli .Treba citati izmedju redova.

Ercegovac

22.маја Цече или Зиче како га ко крсти, одлази у пензију, маркетиншки стручњаци БМВа праве шпрдњу.

05.јула Кригер даје оставку, људски ресурси БМВа праве још једну шпрдњу.

Газдама БМВа није лако (а још је теже не бити газда).
Њима МЕЧКА заиграла одавно а никако да довољно плате па да престане да игра.

Проблем који имају газде је једноставан.
Платите адекватно радну снагу (мислим и на волшебни менаџмент).
Или као и ваши преци, заврните рукаве до бијелих лаката па арбајт!!!

Мој познаник каже газде свијета се разликују „у 50 до 100грама“.

Што вријеме пролази све га више цитирам.

Zoca

Problem i jeste u „precima“, a sadasnje“ gazde svijeta“ ih preziru.

don

wow, koliko clanaka o njemu…