1. Home
  2. Vesti
  3. Budući FCA modeli dobijaju osmostepeni ZF automatik
Budući FCA modeli dobijaju osmostepeni ZF automatik
5

Budući FCA modeli dobijaju osmostepeni ZF automatik

784
5
Podelite sa prijateljima:

Budući modeli Fiat Chrysler Automobilesa sa zadnjim i integralnim pogonom i uzdužno postavljenim motorom, koristiće novu osmostepenu menjačku kutiju iz ZF-a. Ovo je osigurano kroz novi ugovor koji su potpisale dve kompanije, a ZF kaže da je reč o drugoj po obimu pojedinačnoj narudžbini za novi osmostepeni automatik.

U pitanju je četvrta generacija ovog menjača, koji je razvijen specijalno s elektrifikovanim vozilima na umu. Ova transmisija može biti instalirana u automobile gotovo svih segmenata, sve dok je reč o uzdužno postavljenim pogonskim sistemima. Proizvodnja unapređenog menjača počinje 2022. u fabrici u Zarbrikenu. Nešto kasnije, sklapaće se i na dodatnim lokacijama, uključujući SAD i Kinu.

Nova menjačka kutija je evolucija aktuelne generacije 8HP, a prilagođena je za upotrebu u modelima sa SUS motorima, kao i „plug-in“ hibridima. Smatra se da će je FCA iskoristiti za veće američke modele. Procenjuje se da je posao vredan desetak milijardi dolara.

Četvrtu generaciju osmostepenog automatskog menjača će koristiti i BMW. Pre oko tri meseca, bavarska kompanija i ZF su potpisali ugovor koji podrazumeva najveću pojedinačnu porudžbinu u istoriji ZF-a. Po nezvaničnim informacijama, reč je o transakciji vrednoj između 17 i 20 milijardi dolara. Portparol ZF-a je potvrdio da je posao s FCA izuzetno velik, ne mnogo manji u odnosu na onaj s BMW-om.

AutoRepublika

(784)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Bilo je i krajnje vrijeme. Krajslerovi petostepeni automatici su više nego zastarjeli.

moron

Zar FCA nema već i 9AT? Npr, Renegade 2,0 „TDI“ …

TNT

@Moron, em je stara vest em ZF 8 speed (koji lično smatram najboljom menjačkom kutijom) prethodnih generacija ide u obe Alfe, nekoliko Krajslera, Maserati… Naravno, tamo gde je postavka automobila „prava”, odnosno barem pojedini od nas misle da je „prava”.

D_C

Drugi pasus: ‘ U pitanju je četvrta generacija ovog menjača, koji je razvijen specijalno s elektrifikovanim vozilima na umu.’ Naslov clanka omogucuje zabunu.

moron

D_C,
da, primetio sam da to piše, da je to „za budućnost“, ne sadašnjost.