1. Home
  2. Zelene strane
  3. Zašto BMW stavlja baterije ispred gorivnih ćelija
Zašto BMW stavlja baterije ispred gorivnih ćelija
1

Zašto BMW stavlja baterije ispred gorivnih ćelija

343
1
Podelite sa prijateljima:

Mada će BMW lansirati testnu flotu X5 i X7 s pogonom na gorivne ćelije 2021., u kompaniji ostaju uvereni da su baterije pravi izbor kada je reč o nultoj emisiji.

„Razvoj koji očekujemo u oblasti gustine baterija će učiniti baterijski pogonjena vozila najefikasnijom solucijom“, kaže Klaus Frelih, član BMW-ovog odbora zadužen za razvoj.

Da podsetimo, gorivne ćelije u električnom automobilu služe umesto baterija kao izvor električne energije.

Naravno, troškovi predstavljaju najveći problem. Frelih je rekao da je pogon na gorivne ćelije 10 puta skuplji od baterijskog, a cene neće biti uporedive do 2025.

Toyota, koja radi s BMW-om na ovom polju od 2013., veruje da će se cene automobila s gorivnim ćeijama uskladiti s hibridima u okviru od deset godina.

Prva generacija Toyotinog modela s gorivnim ćelijama, Mirai, košta 78.600 evra u Nemačkoj.

Kamionska tehnologija

BMW smatra da tehnologija gorivnih ćelija može da funkcioniše bolje kod teških kamiona i kamiona srednje veličine, jer bi masa baterija u električno pokretanom kamionu redukovala nosivost za 6 do 7 tona. „Iz tog razloga, baterije nisu validna solucija u ovom slučaju“, kaže Frelih.

Korišćenje gorivnih ćelija u dostavnim vozilima je takođe racionalno rešenje, jer ona poslovično prelaze od 150 do 200 kilometara dnevno. S obzirom da je potrebno samo nekoliko minuta da se dopuni vodonik, flotnom operateru će biti potrebna samo jedna stanica za punjenje da bi se vozila pripremila preko noći za naredni radni dan.

Ovo je BMW-ov drugi ulazak u sektor vodoničnog i pogona na gorivne ćelije. Od 2005. do 2007., bavarski proizvođač je koristio vodonik u konvencionalnim motorima, kreiravši flotu od 100 serija 7 s V12 motorima, koji su mogli da koriste i benzin i vodonik kao pogonsko gorivo.

Međutim, veličina rezervoara za vodonik je ograničavala autonomiju s nultom emisijom na oko 200 kilometara. To je pre deset godina činilo pravu prekretnicu ka „zelenim“ solucijama. Međutim, danas Tesla Model S slične veličine, opremljen baterijom od 100 kWh, može da pređe 600 kilometara jednim punjenem.

AutoRepublika

(343)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
126P

Ma kakve gorivne ćelije.