1. Home
  2. Zelene strane
  3. Hyundai i Saudi Aramco zajednički i svim srcem do vodonične budućnosti
Hyundai i Saudi Aramco zajednički i svim srcem do vodonične budućnosti
2

Hyundai i Saudi Aramco zajednički i svim srcem do vodonične budućnosti

241
2
Podelite sa prijateljima:

Vodonik je gorivo budućnosti

Korejski Hyundai Motor Company je uspeo da privoli naftnu kompaniju iz Saudijske Arabije, Saudi Aramco na potpisivanje ugovora o proširenju vodoničnog ekosistema u matičnim državama obe firme, što bi trebalo da doprinese ubrzavanju istraživanja i upotrebe raznih naprednih materijala od nemetala, i to u različitim industrijskim sektorima, uključujući i automobilsku industriju. Saudijska kompanija je inače jedna od najvećih na svetu.

Jedan od proklamovanih ciljeva čijem ispunjenju će ugovarači težiti, odnosi se na uspostavljanje novih stanica za dopunu vozila vodonikom na teritoriji Južne Koreje, kao i u „proširenje kruga znanja“ na temu vodoničnih gorivnih ćelija, ovoga puta na teritoriji Saudijske Arabije.

Obe kompanije će udružiti resurse kako bi uticali na ubrzano usvajanje materijala na bazi nemetala za širok sloj namena. Ovde se misli kako na materijale utemeljene na grafitu, tako i na plastiku ojačanu ugljeničnim vlaknima. To su višeslojni materijli širokog spektra mogućnosti primene, koji su već i našli svoje mesto u različitim industrijskim oblastima.

Prema rečima Ejisuna Čunga, izvršnog potpredsednika Hyundai Motor Company, „saradnja dve strane će ubrzati napredak ka stvaranju društva u kom će vodonik biti vodeći energent, a to će biti postignuto posebno širenjem, odnosno uvećanjem broja stanica za dopunu vozila iz FCEV segmenta.“

Hyundai, koji već proizvodi i prodaje vozila koja koriste tehnologiju vodonične gorivne ćelije, poput modela Hyundai Nexo, jedan je od globalnih proizvođača koji odlučnije tipuje na ovaj tip pogonskih sklopova. Korejski proizvođač planira da s proizvodnih traka skida i po 700.000 vozila iz FCEV segmenta, do 2030. godine.

Ugovor je potpisan tokom posete Južnoj Koreji u kojoj je bio Njegovo Kraljevsko Veličanstvo Princ Mohamed bin Salman. Tokom ove posete, sklopljeni su poslovni dogovori vredni više milijardi američkih dolara a koji se tiču ulaganja u južnokorejsku državu.

Pored ugovora koji je parafirao Aramco a tiče se vodonika kao pogonskog goriva, potpisan je i dokument o ulaganju iznosa od 420 miliona američkih dolara u fabriku za proizvodnju motora za plovila u vlasništvu korejskog giganta. Nova fabrika će biti locirana u Saudijskoj Arabiji u okviru industrijskog kompleksa Kralja Salmana, Global Maritime Industries.

Prema nekim izveštajima koji ubrzano dospevaju u javnost a potiču sa samita G20, održanog u japanskoj Osaki, kao i na osnovu izveštaja Međunarodne energetske agencije, vodonik uživa odličan status i predmet je „strahovitog političkog i poslovnog favorizovanja“, uz nagli rast broja projekata kakav je onaj koji je podstakao pisanje ove vesti.

Na događaju upriličenom u čast investitora, odžanom dan pre početka samita G20, Ejuisun Čung je podržao koncept „društva utemeljenog na vodoniku“ kao najrealističnijem rešenju u smislu energetske tranzicije. Posvećenost korejske kompanije planu održivog transporta je deklarisana kroz Vision FCEV 2030 plan, koji se fokusira na favorizovanje vodonika i u ostalim sektorima, a ne samo u transportnom.

Poprilično je neverovatno da je Hyundai pronašao partnera za promociju vodonika kao glavnog pogonskog goriva u budućem svetu, među najvećim globalnim naftnim kompanijama. Aramco je u vlasništvu države Saudijske Arabije, koja trenutno poseduje druge po veličini, naftne rezerve na globalnom nivou. Pored toga, ova arapska država je odgovorna za proizvodnju nafte koja pokriva čak 10% ukupnih potreba za istom u svetu.

Kompanija Aramco je obelodanila preko 99 milijardi evra dobiti za 2018. godinu, što je za oko pet puta više od, na primer, kompanija Shell ili ExxonMobil. Još malo poređenja kako bi se stekla realna slika o profitu koji beleži Aramco: to je viša suma od zbirne dobiti gigantskih kompanija Apple, Google i Microsoft.

AutoRepublika

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Vodonik DA, jer ga ima, ali energija potrebna za njegovu proizvodnju…. prilično skupa opcija…

126P

Videli da Mirai razbija sa prodajom.