1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Mitsubishi pripema odstupnicu za dolazeću eru elektromobilnosti
Mitsubishi pripema odstupnicu za dolazeću eru elektromobilnosti
1

Mitsubishi pripema odstupnicu za dolazeću eru elektromobilnosti

157
1
Podelite sa prijateljima:

Sudeći prema izveštajima koji pristižu ovog vikenda iz Azije, Mitsubishi Motors želi da minimizira svoje prisustvo u Kini, pa će otuđiti svih 15% učešća u kapitalu kineske kompanije za proizvodnju motora Harbin Dongan Auto Engine Co., koje su u njegovom posedu.

Prodaja akcija je planirana da bude okončana do kraja marta naredne godine, što znači da će u računovodstvenom smislu biti obuhvaćena u tekućoj fiskalnoj godini, s obzirom na činjenicu da japanski subjekti izveštavaju u godišnjim intervalima koji započinju 1. aprila.

Japanski proizvođač se već obratio kineskim regulatornim telima tamošnje berze, kako bi bila odobrena buduća transakcija kojom je predviđeno da akcije pređu u vlasništvo čuvene lokalne kompanije koja sarađuje sa PSA grupom, Changan Automobile Group, kao i dva entiteta iz sveta snabdevačke industrije, a obe sa sedištem u Harbinu.

Odluka Mitsubishija je usledila nakon objave kineske vlade da će stimulisati razvoj električnih vozila, dodatno podgrevajući na taj način glasine o tome da će uskoro biti obznanjena odluka o zabrani razvoja i prodaje motora sa unutrašnjim sagorevanjem na teritoriji najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Kineska firma čije su akcije (još uvek) delimično u posedu i Mitsubishija je osnovana 1998. godine, a proizvodni kapaciteti iznose 500.000 pogonskih grupa na godišnjem nivou. Mitsubishi Motors je ostvarivao pravo na naknadu po osnovu ustupljene licence i tehničke ekspertize u oblasti osnovne delatnosti zajedničke kompanije, ali kineska firma nije isporučivala agregate koji bi se kasnije ugrađivali u vozila japanske marke, navodi se u izveštaju.

„Posmatrano iz ove perspektive deluje da će jedina prekogranična aktivnost Mitsubishi Motora koja se tiče plasmana motora biti zajednički poduhvat u gradu Šenjang sa lokalnim partnerom China Aerospace Automotive Industry Group Co. kao i ostalim entitetima. To je kompanija koja prodaje motore i ostalim proizvođačima automobile, ali pošto Japanci nameravaju da proizvode te fabrike ugrađuju u vozila marke Mitsubishi, odlučni su da u svom investicionom portfoliju zadrže akcije ovog zajedničkog poduhvata.,“ navodi se u Izveštaju koji je preneo Nikkei.

Bilo kako bilo, Mitsubishi je oformio zajednički poduhvat sa kompanijom Guangzhou Automobile Group i još nekim entitetima, tokom 2012. godine, kako bi proizvodio motore i karoserije za sopstvena vozila.

Uviđajući da se događa masivna tranzicija ka elektromobilnosti, zajednički poduhvat je nagovestio još tokom aprila da će sarađivati sa drugima u razvoju električnih vozila i tehnologije autonomne vožnje. Očekuje se da se dogodi ubrzani pad tražnje za tradicionalnim SUS motorima, posebno u okolnostima u kojima kineske vlasti iskazuju sve veću dozu nerazumevanja za vozila koja emituju štetna isparenja.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kako Kinezi misle da „generišu“ toliku struju za strujomobile ako istisnu vozila sa SUS motorom?