1. Home
  2. Vesti
  3. Poslednji Saab 9-3 Aero na aukciji
Poslednji Saab 9-3 Aero na aukciji
0

Poslednji Saab 9-3 Aero na aukciji

1.53K
0
Podelite sa prijateljima:

Dotični Saab 9-3 Aero iz 2013. je poslednji proizveden u Trolheten fabrici u Švedskoj.

„Smrt“ Saaba nije bila posebno dostojanstvena. Kada se General Motors umorio od švedske marke, prodao ju je, da bi ona uskoro otišla u stečaj. Zatim ju je kupila druga kompanija, a sada se naziv „Saab“ suočava s interesantnom budućnošću u ulozi kineskog električnog automobila, kojem nije dozvoljeno da koristi Saabov logo. Za istinske ljubitelje švedskog proizvođača, nije sve završeno još uvek, a 9-3 Aero  o kojem govorimo je tehnički najnoviji Saab ikada napravljen.

Kada je kineski konzorcijum National Electric Vehicle Sweden (NEVS) kupio imovinu Saab Automobilesa, proizvodio je u to vreme postojeći, benzinski pognjeni 9-3 u Trolheten fabrici. Međutim, još jedna finansijska nevolja je za posledicu imala da je proizvodnja trajala samo pet meseci. Dotični 9-3 Aero Turbo je trebalo da se koristi za bočni kreš test, ali na kraju nikada nije doživeo tu neslavnu sudbinu, tako da je ova limuzina s 220 ks prešla tek pet kilometara.

Godišnji Saab Car Museum Festival u Trolhetenu slavi sve što se tiče Saaba, tako da je NEVS odlučio da izloži automobil, pre nego što ga pošalje na aukciju kasnije ove godine. Definitivno, reč je o vozilu od istorijskog značaja, tako da će biti interesantno videti koliko će ljubitelji Saaba biti spremni da izdvoje za ovaj model.

Kako je uopšte švedska marka završila na ovaj način? General Motors, koji je uglavnom upropastio sve što je bilo pod njegovom kapom, postao je većinski vlasnik od 2000., nakon posedovanja 50 odsto od 1989.  U 2008., GM je odlučio da će ili prodati ili ukinuti švedsku marku. Usledile su brojne ponude, od Koenigsegga do kineske vlade, ali je na kraju Saab prodat Spykeru 2010.

Do 2011., firma je bankrotirala, a budućnost Saaba je ponovo postala neizvesna. NEVS je 2012. kupio imovinu Saaba, s namerom da kreira električni 9-3, međutim, i ova kompanija je upala u sopstvene finansijske nevolje do 2014. NEVS je od tada ušao u nova partnerstva, tako da ima u planu da kreira električni 9-3 u Kini, ali bez naziva „Saab“.

AutoRepublika

(1528)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments