1. Home
  2. Zelene strane
  3. R33 BlueDiesel donosi revoluciju (VIDEO)
R33 BlueDiesel donosi revoluciju (VIDEO)
0

R33 BlueDiesel donosi revoluciju (VIDEO)

2.39K
0
Podelite sa prijateljima:

Klimatsko stanje na planeti se ne popravlja, naprotiv. Efekat staklene bašte je sve izraženiji, a industrija koja „izdržava“ čovečanstvo, pokušava da pronađe uzroke i eliminiše ih.

Naravno, kada je o automobilskom svetu reč, fosilna goriva su gorući problem, posebno dizel. U međuvremenu je došlo do sporadičnih zabrana i ograničenja kada su automobili „na naftu“ u pitanju, a povećan broj elektrifikovanih vozila, kao i neki drugi faktori, prouzrokovali su značajan pad prodaje dizel automobila u poslednje dve godine.

Međutim, ipak i dalje postoji interes tržišta da zadrži dizel, tako da on neće nestati u skoro vreme. Samim tim, ulažu se napori da se ovo gorivo učini čistijim.

Već nekoliko godina, kompanije pokušavaju da razviju takozvana „zelena“ goriva, dobijena iz procesa rafiniranja različitih nusproizvoda.

Jedno od najnaprednijih takvih goriva na svetu je ono koje proizvodi finska naftna kompanija Neste. Finci su razvili nešto što su nazvali „obnovljiv dizel“, koji se proizvodi kroz proces prerade biljnih ulja.

Nakon komplikovanih hemijskih procesa, Neste je predstavio proizvod koji ima hemijsku postojanost sličnu regularnom gorivu. Oni ga nazivaju „MY Renewable Diesel“ (Moj obnovljivi dizel), a u poslednjih deset godina se koristi u različitim kombinacijama za potrebe avionskog pogona, turbina, generatora, brodova, Jahti i radnih mašina, od onih u rudnicima pa do drugih koje se koriste u građevinarstvu.

Po kalkulacijama kompanije, upotreba njihovog goriva je pomogla (od uvođenja do danas) da se u atmosferu emituje 33 miliona tona  gasova sa efektom „staklene bašte“ manje.

Ta količina bi naravno bila mnogo veća kada bi se dotično gorivo koristilo u širem obimu, posebno što se tiče automobilske primene. Iz razloga što može da se koristi u kombinaciji sa regularnim dizelom, pruža praktično neograničene opcije za naftne kompanije i proizvođače automobila.

Početkom godine, Volkswagen je započeo testiranje sopstvene varijante My Renewable Diesela, pod imenom R33 BlueDiesel. Kako se godina bliži kraju, nemački gigant je objavio da je uspešno kompletirao test fazu unutar kuće.

Šta je to?

R33 dizel je gorivo koje se sastoji jednu trećinu od obnovljivih komponenti, dok se ostatak odnosi na regularan dizel. U ovom slučaju, obnovljiva komponenta se dobija od jestivih masnoća.

Ovu varijantu obnovljivog dizela su razvili Volkswagen, Koburt univerzitet i Neste. Po Nemcima, može da se koristi u dizel automobilima kao bilo koje drugo regularno gorivo, iz razloga što je u skladu sa DIN EN 590 dizel standardom i ispunjava sve kriterijume za upotrebu kao standardno gorivo.

Njegova upotreba ne zahteva modifikacije na motoru ili sistemu ubrizgavanja, kao ni na benzinskim pumpama koje bi ga stavile u ponudu.

To u suštini znači da u ne tako dalekoj budućnosti, ovo gorivo bi moglo da bude dostupno na redovnim benzinskim stanicama. Zapravo, Volkswagen je nagovestio planove u vezi sa prodajom automobila pod „Green Premium“ oznakom, ali nije želeo da obelodani dodatne informacije.

U Volkswagenovim testovima, ustanovilo se da novo gorivo, kada se koristi u automobilima, redukuje emisiju ugljen-dioksida za do 20 odsto, zahvaljujući činjenici da ima mnogo čistije sagorevanje od regularnog dizela.

Kako se proizvodi?

R33 BlueDiesel je, kao što smo spomenuli, mešavina prirodnih sirovina i konvencionalnog dizel goriva. Biokomponenta je zapravo jestiva masnoća, koja se koristi, primera radi, za prženje pomfrita. Kada odsluži svoj „staž“ u fritezama, masnoća se uklanja, filtrira i čisti za novu upotrebu.

Drugi deo konvertovanja  jestivog ulja u gorivo je procesuiranje u parafinsku mešavinu. Ona se dodaje povrh regularnog goriva u odnosu jedan naprema tri.

Po Volkswagenu, njegov BlueDiesel poseduje 33 odsto biodizel mešavine i otud R33 naziv.

AutoRepublika

(2388)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments