1. Home
  2. Sajmovi
  3. Poseta Salonu automobila u Milvokiju (GALERIJA)
Poseta Salonu automobila u Milvokiju (GALERIJA)
0

Poseta Salonu automobila u Milvokiju (GALERIJA)

276
0
Podelite sa prijateljima:

Za ljubitelje automobila, početak svake nove godine je izuzetno specijalan. Ne samo što u salone stižu novi modeli, već startuju i najveći saloni automobila, kao što su oni u Detroitu i Ženevi, gde javnost može da vidi buduće planove svojih omiljenih proizvođača.

Iako sam udaljen svega sat vremena od Čikaga, gde se takođe održava jedan od najvećih salona na svetu, lično volim one manje skupove iz nekoliko razloga. Verovatno, ključni od njih je onaj da je poseta manja, pa mi to ostavlja više prostora da razgledam automobile bez čekanja u redu. U kratkim crtama prenosim moje lično iskustvo s određenim proizvodima, koje je verovatno subjektivno i možda ne dočarava pravu sliku.

Sajam je podeljen na tri sprata, a sve počinje na prvom gde su izloženi premijum automobili. Bez većeg iznenađenja, najviše pažnje je privukао Tesla s dva vozila (Model X i Model 3), na koje sam morao da čekaм poduže da bih seo u njih. Iako su ovi automobili tehnološko čudo, enterijeri definitivno ne deluju kako bi se očekivalo od vozila s tolikom cenom. To se posebno odnosi na Model 3, gde se već na prvi pogled može primetiti da je proizveden na brzinu s lošom završnom izradom.

Za mene lično, razočaranje je i Audi. Nema sumnje da je enterijer na višem nivou, ali gledajući razne modele, stičem utisak da je sve već viđeno i zastarelo, iako je reč o automobilima za 2019. godinu. To se odnosi i na novi Q8, koji kao da je izašao iz 2009. godine.

S druge strane, Mercedes je mnogo bolji po pitanju „šminkanja“ jednog te istog dizajna i možda je jedini pravi premijum automobil. Standardno dobar je i Lexus, mada smatram da njih koče neki jeftiniji modeli, kao što je ES limuzina, koji su zasnovani na Toyotama, kao i BMW.

Od američkih proizvođača, najbolji utisak je ostavio Lincoln i smatram da polako preuzima primat od Cadillaca kao najluksuzniji domaći brend. Novi modeli kao što su Nautilus i Aviator, nimalo ne podsećaju na jeftiniju Fordovu braću, a ne mogu da kažem istu stvar za General Motorsov premijum brend. S izuzetkom sportskog modela ATS-V u crvenoj boji, većina ponude deluje dosadno i zastarelo.

Na drugom spratu samostalne kuće za restauraciju mogu da izglažu svoja dela i ovo je prilika da javnost vidi neke od najboljih američkih automobila kroz istoriju. Tu su kultni Chevrolet Bel Air iz 1955. godine, zatim Chevrolet Corvette iz prve tri generacije, pa nekoliko Duesenberga i raznih hot rod modela. Za one koji žele da restauriraju automobil, Milvoki očigledno pruža veliki broj sposobnih eksperta.

Zatim dolazimo do onog najvišeg, trećeg sprata, gde su izloženi modeli za nas obične smrtnike. Moj omiljeni brend, Ford, stigao je s novim Mustangom Shelby GT500 za 2020. godinu, a razvijaće navodno preko 700 konjskih snaga. Ranger je takođe najavio povratak u Ameriku, a veliku pažnju je privukao i čuveni F-150 Raptor.

Chevrolet je izložio novi Blazer za koga sam se baš prijatno iznenadio. Kako sam čitao u test vožnjama, na putu se ponaša kao svaki drugi krosover, ali bar sa dizajnerske strane, deluje kao veći Camaro. Fiat-Chrysler korporacija je stigla sa Jeep Gladiatorom, a iako deluje kao ozbiljan proizvod, ne mislim da Toyota Tacoma i Chevrolet Colorado imaju razloga za brigu.

Izložena su bila i dva „naša“ Fiata 500L, ali sam bio jedini koji ih je detaljno zagledao. Većina prolaznika bi samo prošla pored bez i da ih pogleda.

Među jeftinijim proizvođačima, veliki utisak na mene su ostavili Hyundai-Kia i zaista mi je neverovatno da je to proizvođač koji se pre svega tridesetak godina borio s našim Yugom. Posebno impresivan je Kia K900 kao i novi krosover Telluride. U samo dno stavljam Volkswagen i Nissan, za koje se čini kao da se više i ne trude, dok su Toyota i Honda „ni na nebu ni na zemlji“. Iako su ima nekoliko zanimljivih modela kao što su nova Corolla heč i Civic Type R, smatram da je ostatak ponude uglavnom dosadan i bez nekih emocija.

Na kraju dana, solidan salon automobila sa dosta zanimljivih modela. Vidimo se opet dogodine.

Zoran Tomasović

(276)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments