1. Home
  2. Zelene strane
  3. Audi otvorio najveću farmu baterija u Nemačkoj (1,9 MWh)
Audi otvorio najveću farmu baterija u Nemačkoj (1,9 MWh)
0

Audi otvorio najveću farmu baterija u Nemačkoj (1,9 MWh)

193
0
Podelite sa prijateljima:

Audi je otvorio najveću multifunkcionalnu farmu baterija u Nemačkoj u okviru EUREF kampa u Berlinu. Posvećenost marke Audi postizanju mobilnosti uz nultu emisiju je omogućila rukovodstvu da odredi jasne ciljeve. Namera nemačkog prozvođača je da do 2025. godine oko 40% svih proizvedenih primeraka marke Audi poseduje neku vrstu elektrifikovanog pogonskog sklopa, što prevedeno u apsolutne pokazatelje iznosi oko milion vozila godišnje. 

Kako bude rasla gama električnih modela tako će rasti i prateća farma baterija. Farma poseduje odličan potencijal sve dok se smeštajni kapaciteti koriste na mudar način. Stoga je od ogromne važnosti da se električna vozila integrišu u sistem energetske industrije.

Ukoliko bi 10% nemačke automobilske flote pripadalo segmentu čisto električnih vozila, to bi korespondiralo sa fleksibilnim kapacitetom farme baterija od skoro 200 GWh. Spoj električnih automobila sa obnovljivim izvorima energije može da ima jedino pozitivan efekat na energetsku tranziciju.

To bi praktično omogućilo dopunu baterija energijom dobijenom iz sunčeve svetlosti ili snage vetra, zavisno od trenutne dostupnosti. Dodatno, to bi potencijalno moglo i da omogući fleksibilne reakcije na kratkoročne fluktuacije elektroenergetske mreže.

Audi sarađuje sa kompanijama iz energetske industrije, a jedno od zvučnijih imena je svakako The Mobility House.

Farma se prostire na na površini od 110 hiljada metara kvadratnih na kompleksu EUREF a služi kao laboratorija i za eksperimente u stvarnom životu. Povezana je sa mrežom grada Berlina srednjeg napona snage jednog megavata, što je ekvivalent od oko 200 elektromobila.

Uz kapacitet od 1,9 MWh farma je dovoljno moćna da bi na period od dva sata, obezbedila sebi energiju. Snabdevanje stanica za brzo punjenje koje se nalaze u blizini, a koje mogu da vrše dopunu baterija uz moć od 175 kW, još je jedan mogući vid primene energije deponovane na farmi.

Kako bi se obezbedili standardi koje zahteva visokonaponska mreža i kako bi se troškovi održali na prihvaltjivom nivou, farma može da posluži i kao smeštajni kapacitet za viškove energije.

Pametna integracija farme u elektroenergetski sistem dozvoljava da se višak električne energije nastale konverzijom strujanja vazduha, apsorbuje kroz energetski sistem lokacije. Tako se kompenzuju i fluktuacije unutar mreže, odnosno rasterećuje se spoljna mreža tokom špiceva, a čuvaju se viškovi energije kada je tražnja za strujom mala.

AutoRepublika

(193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments