1. Home
  2. Zelene strane
  3. Ekološki gradski transporteri
Ekološki gradski transporteri
0

Ekološki gradski transporteri

645
0
Podelite sa prijateljima:

VW Trike:

Ko bi se toga dosetio? Čak i veliki VW brine o isporuci robe na poslednjem kilometru do odredišta. Zbog česte nemogućnosti dopreme robe većim komercijalnim vozilima, kroz uske gradske ulice, proizvođač iz Volfsburga je razvio ovo prevozno sredstvo. Njegovim korišćenjem se ne uzrokuju negativne posledice po prirodu, niti mu je potrebno neko redovno održavanje. Teretni e-bicikl je u stanju da povuče do 210 kilograma, doduše uključujući i masu vozača. Poseduje smeštajni kapacitet za robu od pola kubnog metra u kome će smešteni teret uvek biti nivelisan zbog primene adekvatne tehnologije.

Urban Arrow:


Deluje da su na tlu Evrope, Holanđani lideri u oblasti teretnih bicikala. Nigde ih nećete zapaziti u većem broju nego u Amsterdamu. Na prednjem delu bicikla mogu biti pričvršćeni nosačih različitih struktura, u koje može biti smešteno do jednog kubnog metra zapremine raznog tereta. Čak je moguće na ovaj način prevoziti i rashladnu vitrinu, ukoliko to zahteva priroda transportovane robe. U podvozju počiva fiksna osovina na čijim krajevima su montirani točkovi sa pneumaticima koje koriste automobili. Širina ovog kreativnog bicikla je limitirana na jedan metar, kako bi ostao sa gabaritima u okvirima granica koje važe za kategoriju bicikla. Početna cena se kreće oko 11.000 evra.

Ulični skuter – Work Trike: Swiss


Pošta koristi ovo transportno sredstvo za potrebe isporuke robe klijentima već dugo vremena. Takozvani Work Trike poseduje dovoljno električne energije za domet od preko 30 kilometara, a u stanju je da poveze do 90 kilograma tereta. Stotinak litara tečnosti staje u mali kontejner. Streetscooter proizvodi i električne kamione za potrebe poštanske službe. Nedavno kompanija je započela saradnju sa Fordom kako bi bilo izgrađeno veće proizvodno postrojenje u blizini Kelna.

Sortimo CT1:

Vožnja teretnog bicikla u krivini? Zahvaljujući posebno razvijenoj prednjoj osovini, ovo je moguće, a ProCargo CT1 je konstruisan tako da je radijus okretanja znatno manji od standardnog. Ukupna širina ovog bicikla iznosi samo 785 milimetara. Ekološkom transporteru je dozvoljeno parkiranje baš svuda, pošto je zakonom prepoznat kao sredstvo koje se kreće zahvaljujući upotrebi fizičke snage čoveka. Cena osnovnog modela startuje od 5.889 evra, bez poreza na dodatu vrednost.

Sortimo CQ1:

Ovaj model koji nosi oznaku CQ1 Procargo, još uvek se smatra prototip verzijom. Ram za vozilo koje poseduje četiri točka a koristi električni energiju za pogon, nosi kutije veličine evro palete. Dizajniran je kao pokretni kontejner. Dužina vozila iznosi 1,95 metara, dok je širina 1,30 metara. Pošto je sertifikovan kao L6E vozilo, CQ1 može da se kreće brzinom koja ne prevazilazi 45 km/h. Vozilo se registruje u najnižoj kategoriji. „Još uvek smo u fazi pripremnih testova sa ovim vozilom,“ navodi generalni direktor Rejnhold Braun. Serijska proizvodnja bi mogla da počne 2019. godine.

Rytle MovR 25:

Novoosnovana kompanija sa sedištem u Bremenu, razvila je MovR 25 kao kombinaciju e-bicikla i tovarnog prostora. I ovaj teretni bicikl je dimenzijama prilagođen prevozu tovara koji dimenzijama odgovara evro paleti. Pokreće ga isključivo fizička snaga čoveka, pa može da koristi sve prednosti koje to nosi sa sobom. Dva su elektromotora postavljena na točkovima zadnje osovine. Karakteristika ovog bicikla koja ga razdvaja u odnosu na sve ostale navedene ovde je ta što je ovo praktično FCEV, odnosno kao pogonsko gorivo se koriste vodonične gorivne ćelije.

Paxster:

DDV Media grupa iz Saksonije koristi mali Paxster kako bi se izbegle situacije u kojima komšiluk skače iz sna na noge, prepadnut umilnim zvucima nekog starog primerka modela VW Polo, koji koristi TDI motor i radi kultivisano kao svaki primerak game proizvođača iz tog doba sa sistemom pumpa-brizgaljka. Ulicama Drezdena i okolnih naselja se već kreće trideset ovih mikro električnih vozila. Originalno su razvijena za potrebe norveške pošte, a i mesto proizvodnje se nalazi na teritoriji te države. Kapacitet baterija je dovoljan za stotinak kilometara autonomije.

Cit-Kar Loadster:

Berlinska start-up kompanija VFJ-Werkstätten, pripremila je teretno vozilo na četiri točka koje je nazvala Cit-Kar Loadster. Koncepcijski, ovaj četvorotočkaš više podseća na automobile. Proizvođač obećava ispunjenje viših standarda u pogledu bezbednosti, poredeći ih sa trotočkašima. Ovaj proizvođač je nedavno ušao u partnerstvo sa kompanijom Zalando. Želja konstruktora je da vozilo bude korišćeno od strane trgovačkih putnika i majstora. Početna cena kreće trunku ispod 6.000 (pdv nije uključen).

Gazelle D10:


Idejama nikada kraja. Holandska Gazelle D10 izgleda kao muzejski eksponat, a zapravo je u pitanju umetničko delo, sa aspekta tehnoloških rešenja. Umesto da prostor predviđen za smeštaj tovara bude ispred njega, teret je smešten nazad, a kompozicija se ponaša kao šleper koji vuče poluprikolicu. Prikazani prototip pokreće Boschov elektromotor. Autonomija iznosi 25 kilometara a baterije su zamenjive. Serijska proizvodnja kreće 2019. godine a početna cena iznosi 10.000 evra.

Gaius Rapide 3:


Iz Tajvana nam stiže električni skuter na tri točka Rapide 3, čiji se prednji deo u krivinama ponaša kao ekvivalent kod motocikla. Do 200 kilograma raznog tereta, obroka, smrznutih proizvoda ili paketa mogu biti transportovani ovim interesantnim električnim vozilom. Bateriju je moguće dopuniti za svega 15 minuta, ukoliko vam je 80% kapaciteta iste dovoljno. Proizvođač se nije izjasnio da li će i kada, novi Rapide 3 eventualno debitovati u Evropi.

ACM City:


Ovo vozilo je rezultat rada mladih talenata koje je podržalo jedno ministarstvo iz sastava nemačke vlade. ACM City je homologovan u grupi L7E vozila što mu omogućava brzinu kretanja do 90 km/h. Može biti korišćen kao mali automobil sa mogućnošću prevoza do tri putnika, ili kao teretno vozilo. Baterije se mogu zameniti, pa je korišćenje praktično neograničeno sa aspekta autonomije. Osam prototip primeraka je već proizvedeno u Ahenu. Faza testiranja je već započela a eventualna serijska proizvodnja je pod znakom pitanja još uvek.

(645)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments