1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Švedska: Kamperi prošli očajno na testovima bezbednosti (VIDEO)
Švedska: Kamperi prošli očajno na testovima bezbednosti (VIDEO)
1

Švedska: Kamperi prošli očajno na testovima bezbednosti (VIDEO)

752
1
Podelite sa prijateljima:

Švedsko nacionalno telo nadležno za pitanja transporta (Trafikverket) obavilo je seriju testova bezbednosti vozila iz kategorija kampera (kuća na točkovima), a rezultati bi se jednom rečju mogli nazvati razočaravajućim.

Prodaja kampera je na visokom nivou u Švedskoj. Počev od 2014. godine, broj novoregistrovanih karavana se uvećao za celih 50%. Ali paralelno sa komercijalnim uspehom koji postižu vozila iz ovog segmenta, broj žrtava u saobraćajnim udesima u kojima su učestvovali kamperi, počeo je da zabrinjava vlasti ove skandinavske države.

Na primer, u testovima sudara koja je izvela pomenuta švedska agencija Trafikverket, pri čeonom udaru kampera koji se kreće brzinom od 64 km/h u prepreku, ostvaruje se identičan efekat štete na vozilu koji bi nastao prilkom istovrsnog sudara putničkog vozila sa barijerom, ali pri brzini od 90 km/h.

Prema švedskim vlastima, struktura kampera nije dovoljno snažna kako bi omogućila bezbednost vozaču i ostalim putnicima. Vozila iz ovog segmenta poseduju veoma kratku zonu deformacije, posebno u odnosu na težinu automobila.

Kampanja koju su pokrenule švedske vlasti je usmerena na podizanje svesti proizvođača kampera, kao i na pružanje savetodavne pomoći ka korisnicima kuća na točkovima. To se prevashodno odnosi na zaštitu uzdužnih osa od slobodnog kretanja pojedinih predmeta koji lako mogu postati pravi projektili ukoliko nisu fiksirani, a dođe do saobraćajne nesreće.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(752)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Kako su onaj drugi kamper izuli iz točkova.
Imao sam, a i dalje imam želju da iznajmim neki sličan ovome i sa porodicom obiđem Alpe. Klinci bi uživali. Medjutim posle ovih snimaka možda je bolje ići karavanom.