1. Home
  2. Video
  3. Neverovatan prizor u južnom Velsu (VIDEO)
Neverovatan prizor u južnom Velsu (VIDEO)
0

Neverovatan prizor u južnom Velsu (VIDEO)

10.98K
0
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je praktično svaki klasični model kompanije Porsche izuzetno cenjen i poželjan među kolekcionarima. Neki više – neki manje, ali na kraju dana svaki od njih privlači pažnju svojom pojavom. Jedan od onih koji je dugo godina bio ignorisan, a danas uživa u popularnosti jeste model 912.

Proizvodio se samo od 1965. do 1969. godine i u tom periodu fabriku je napustilo tek nešto više od 32 hiljade jedinica.

Većinu njih su izabrali američki kupci po ceni od 4.700 dolara (oko 41.600 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), što je bilo skoro upola jeftinije nego što se tražilo za svemogući 911. Model 912 je nastao sasvim slučajno kada je Porsche ostao bez baznog modela, nakon što je istekla karijera pionira pod značkom 356.

Dizajnerski je izgledao identično kao 911, ali ih je pokretala sasvim drugačija mehanika. Naime, u pozadini modela 912 se krio 1,6-litarski benzinac sa 102 konjske snage, što je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 11,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 185 km/h.

Nažalost, jako mali broj primeraka je preživeo. Porsche 912 jeste izgledao kao 911, ali spomenuti brojevi pokazuju da nikako nije imao onaj sportski duh kao rođak. Veliku ulogu u svemu su igrali i sami vozači koji su vozili kao 912 kao da je 911 i samim tim, životni vek mehanike nikako nije mogao dugo da traje.

Kao što smo spomenuli, dugo niz godina su ga ignorisali i kolekcionari, pa ne sumnjamo da je veliki broj primeraka završio pod presom, sve dok odjednom, preko noći, nije postao izuzetno poželjan i danas zahteva cene praktično koliko i one koje se traže za 911-icu.

Današnja priča stiže iz južnog dela Velsa gde jedan stariji domaćin ima pravo groblje nekada poželjnih četvorotočkaša. Verujemo da je ovo jedna od onih priča „nije na prodaju, jer hoću da ga restauriram“ dok je automobil stajao parkiran na otvorenom i propadao.

Ali ako malo bolje pogledamo šta se sve krije, vidimo i neke baš zaista zanimljive modele, kao što su Lancia Delta, Fiat 124 Spider, Mazda MX-5 Miata, Porsche 924 Turbo i Mercedes 190E. Posle dugočasovnog čišćenja teritorije zarasle u travu i obrasle u drveću, tim je pronašao beli Porsche 912.

I to ne bilo koji već onaj iz 1965. godine koja je ujedno bila prva za ovaj legendarni automobil. Na ovoj lokaciji je proveo poslednjih petnaest godina, i majka priroda je jednostavno prevladala. Kada se pogleda gde je proveo poslednju deceniju i po, ovaj 912 je zapravo u relativno dobrom stanju. Vlasnik je prekrio motor da ga zaštiti, dok je jedan od prozora polomljen tako da su vremenske neprilike pomalo uništile enterijer.

Nažalost, popularni Porsche nije originalan. Spomenućemo da je kao nov prodat u Sjedinjenim Američkim Državama, a kada je uvezen u Vels, pokretao ga je 1,7-litarski motor. Nije nam poznato koji konkretno, ali takav agregat je bio veoma čest kod Volkswagena tokom sedamdesetih godina prošlog veka tako da ćemo pretpostaviti da se original pokvario i da je prethodni vlasnik ugradio najjeftiniju moguću alternativu.

Porsche 912 će se uskoro naći u prodaji, a ekipa sa kanala „The Late Brake Show“ na društvenoj mreži Youtube ne krije oduševljenje što je pronašla iglu u plastu snega. Možda nije u perfektnom stanju, ali to nije ništa što se ne bi moglo popraviti…

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(10980)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments