1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Nemački proizvođači nišane Teslu
Nemački proizvođači nišane Teslu
4

Nemački proizvođači nišane Teslu

426
4
Podelite sa prijateljima:

Dugo godina Tesla važi za lidera u segmentu električnih automobila, no presto američke marke uskoro bi mogao biti ozbiljno ugrožen. 

Za početak valja istaći da je Tesla trenutno najveći proizvođač električnih automobila na svetu i da je to van svake sumnje. Ipak, ključna reč je „trenutno“, s obzirom na to da se Amerikanci suočavaju sa ozbiljnim problemima.

Odakle zapravo početi? Možda od Modela 3. Automobil koji je trebalo da plasira ovaj brend među velikoserijske proizvođače prvo je uneo pravi pakao u kompaniju zbog uskog grla u proizvodnji. Nakon što je problem rešen, iznikle su nove nedaće kao što je otežan plasman već naručenih vozila.

Sve to nije neobično za jednu mladu marku kakva je Tesla, manje-više uspeli su da reše ove probleme i Model 3 ima odličnu prodaju na domaćem tržištu, a od nedavno je prisutan i u Evropi.

Ovde na snagu stupa suptilna Teslina, ili bolje reći Maskova marketing mašinerija. Pristup koji je milijarder preuzeo uz IT sfere i primenio u automobilskoj industriji isprva je dao sjajne rezultate, ali svakog čuda tri dana dosta. Tesla se pohvalila da je Model 3 bio prodavaniji automobil u Evropi od modela nemačke premijum trojke.

Cifre to i potvrđuju, ali ako bi neko život sagledavao isključivo kroz brojke, ostao bi često slep i gluv na sve ostalo što ovaj svet ima da ponudi. Tako je i ovde slučaj. Model 3 bio je prodavaniji od germanskih konvencionalnih konkurenata iz jednog razloga – Tesla je primala porudžbine za ovaj automobil gotovo dve godine, a onda su veliki broj primeraka isporučili odjednom. I eto sjajnog prodajnog rezultata za jedan ili dva meseca.

Zapravo, nije toliko sjajan jer kumulativna prodaja za februar i mart Modela 3 u Evropi iznosi između 7.000 i 8.000 vozila, što je mala brojka ukoliko se ovaj automobil posmatra kao „noseći stub“ velikoserijskih ambicija.

Sami sebi najveći neprijatelj

Kada stvari ne krenu kako treba Mask često traži krivca u drugim ljudima, procesima, dobavljačima itd… Pre mesec dana milijarder je na konferenciji za investitore predstavio novi superkompjuter koji će omogućiti Tesli da njihova vozila postanu potpuno samovozeća.

Kako je tada Mask kazao, hardverski je sve spremno, a sada imaju i odgovarajući softver te da bi već u naredne dve godine mogli da plasiraju na tržište Severne Amerike potpuno samovozeći automobil.

Dakle, u najmanju ruku ambiciozna najava. Nemam ništa protiv Ilona Maska, smatram ga za nadarenog i sposobnog čoveka, ali njegove najave često se nisu obistinile. Dok šef Tesle govori o potpuno autonomnim automobilima investitorima, iz stvarnosti stižu nešto drugačije vesti.

U SAD nedavno je zabeležena saobraćajna nesreća koja je imala za posledicu smrt vozača. Osoba je koristila autopilot u Teslinom automobilu, nažalost sistem nije prepoznao kamion ispred vozila i dozvolio je da se automobil zakuca u teretnjak. Ovo nije prvi slučaj da je autopilot okrivljen za udes, a američka marka do sada se branila argumentom da vozači nisu poštovali pravila upotrebe ove tehnologije. Sigurno je da ima istine i u odbrani Tesle, jer većina korisnika olako shvata sve ove napredne sisteme bezbednosti, ali ako se istupa sa stavom da se već poseduje najnaprednija tehnolohija autonomne vožnje, otkud onda ovoliki problemi sa autopilotom?

Nije samo autopilot problem. Pre nekih mesec dana Teslin Model S se samozapalio u javnoj garaži u Kini. Zbog litijum-jonskih baterija svi električni automobili trenutno u upotrebi imaju veći rizik od požara. Ipak, ovo je peti slučaj da se neki Teslin automobil samozapalio zbog čega su Amerikanci uputili ekipu na teren u Kinu, a zvaničan izveštaj se još uvek čeka.

Sve bi ovo nekako i prošlo, da nije daleko većeg problema – Tesla posluje sa ogromnim gubitkom. Već navedena Maskova predstava sa samovozećim automobilima i napretkom u toj oblasti održana je svega nekoliko dana pre nego što je objavljen izveštaj za prvi kvartal. U prva tri meseca ove godine američki proizvođač ostvario je gubitak od 702 miliona dolara!

Stvari su znatno gore po Teslu kada se stave u pravu perspektivu. Od 2010. godine ova marka ostvarila je dobit u samo četiri kvartala!

Kanibalizam

Rešenje za Teslu je čini se jednostavno. Potrebna im je šira gama. Uskoro bi trebalo da stigne novi Roadster, a i električni kamion Semi mogao bi da donese boljitak. No, ako se zaista želi ući u red velikih proizvođača potreban je automobil koji je u stanju da na godišnjem nivou prebaci granicu od 300.000 prodatih primeraka, i da istu „formu“ održi duže od jedne godine.

Teorijski, ovo ne izgleda kao preterano težak zadatak, no u stvarnosti je to veliki izazov. Tesla je nedavno plasirala novi automobil – Model Y. Ovaj automobil došao je bez velike pompe, te čini se ni u Tesli ne veruju da može da napravi neki veliki rezultat. U pitanju je krosover koji je zasnovan na Modelu 3 sa kojim deli veliki deo komponenti. Ipak, vizuelno ovaj SUV nije tako uspešan kao ostali Teslini modeli koji su odreda veoma lepi automobili.

Laički rečeno, supstitucija znači zamenu jednog dobra drugim, ali u svetu menadžera u automobilskoj industrija od ovog pojma dižu se dlake na vratu. Suštinski, supstitucija u okviru same marke znači da dolazi do kanibalizacije, odnosno da jedan model „krade“ mušterije drugom.

Upravo to će se delimično dogoditi i Tesli. Krosoveri su u trendu u čitavom svetu i realno je da će Model Y „otkinuti“ deo kupaca Modelu 3, a teško da će privući potpuno nove potrošače ka Tesli.

Švabe dolaze

U fudbalu postoji pravilo da Nemce ne treba nikad otpisati, jer igraju dok sudija ne svira kraj. Isto bi se moglo primeniti i u automobilskoj industriji.

Volkswagenov dizelgejt došao je kao šamar čitavoj naciji. Osramoćeni, mada ne i poniženi, Nemci se povukoše u svoje odaje i počeše da kuju plan zvani elektrifikacija. Ne govore više o tome kako su lagali ko zna koliko godina i nameštale testove emisije štetnih gasova, sada je ubačena nova „ekološka“ matrica nazvana električni automobili.

Podjednako izlizani izgovori kao i oni koje plasira Mask o sprečavanju emisije štetnih gasova i slično, sada stižu iz germanskih automobilskih centara. Ne samo od „provaljenog“ Volkswagena i ostalih članova istoimene grupacije, već i od drugih premijum brendova kao što su Mercedes i BMW.

Tesla je ovde u startu u prednosti. Imaju svoj ozbiljan know-how i to teško mogu potpuno da izgube. Ali, Švabe se u automobilizmu rukovode jednim jednostavnim principom „ako ne umem ja, znam ko ume“. Tako nemački proizvođači obezbediše sebi dugoročne ugovore o nabavci baterija sa mahom kineskim kompanijama.

Sama konstrukcija svih električnih automobila je poprilično jednostavna. Dakle jedan ili dva elektromotora na prednjoj ili zadnjoj osovini i baterije postavljene u podu vozila. To je kompletna filozofija, a varijacije su minimalne. Dalji napredak ogledaće se u većem kapacitetu baterija, a manjoj masi, što će omogućiti ujedno i veću autonomiju kretanja.

Ovo upućuje na to da se Teslina prednost može lako stići u sferi znanja. Dok američka marka ima jednu ozbiljnu manu, nedostaje im iskustvo. Ne kod električnih automobila, već uopšteno.

Neki od takmaca Tesle iz Nemačke proizvode automobile i više od jednog veka, što je ogromno iskustvo. To se najbolje da prikazati na konkretnom slučaju. Mercedes je nedavno predstavio svoj električni krosover EQC. U pitanju je direktan konkurent Teslinom Modelu X. Ako mene pitate, kada govorimo o estetici, nema mnogo dileme, Model X je daleko lepši automobil. Ipak, nije sve u dizajnu.

Prvi testovi koje su radili strani novinari, blogeri, YouTube kanali, ukazuju na jednu jasnu prednost EQC-a nad Modelom X. Kako je to Met Votson iz carwow-a rekao: „Mercedesov automobil ima daleko kvalitetniji enterijer i bolju završnu obradu od Tesle“. Lepo sumirano.

Enterijer MErcedesovog EQC-a

Rezime

Nemci su se ustrmili na električne automobile. Za sada imaju dva cilja: otkinuti koliko je god moguće veliki deo tržišta od Tesle i ne prepustiti Stari kontinent vanevropskim markama.

Realno gledajući, evropski kupci, pogotovo oni u zapadnom delu kontinenta, veoma su razmaženi. Često se žale na svakakve gluposti kod vozila, pre svega u enterijeru, a jedan od primera bila bi upotreba ekrana osetljivih na dodir. Gotovo da se više pažnje posveti biranju nekakvog displeja nego agregatu koji će pogoniti vozilo.

Stoga završna obrada igra ogromnu ulogu u prodaji automobila, pogotovo premijum klase, što daje veliku prednost nemačkim brendovima. Ako se sagleda i činjenica da su električni modeli u ovom trenutku papreno skupi, prisutnost jeftine plastike unutar kabine je ogromna mana, ali ne i neotklonjiva.

Dakle, Tesla će u narednim godinama imati pune ruke posla. Pre svega na finansijskom planu, jer im je hitno potrebno da se konsoliduju, potom da iznesu težak teret konkurencije sa Nemcima, a ne treba zaboraviti ni da iza ćoška vrebaju Kinezi.

Ako ćemo gledati onako kako tržište to nalaže, onda je ova borba dobra za kupce, jer bi trebalo da dobiju automobile po nižoj ceni. Ali, sve mi se čini da se veliki kapitalisti neće olako odreći veće zarade. Ostaje nam da čekamo…

Đorđe Platiša

(426)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Bravo kolega za pricu.

Mad Max

Tesla je VAU! glupost. Nastala iz ničega, i nestaće kao je nastala. To nije zrelo vozilo, pokušaj stvaranja kiborga, fikcije, magle, kao da je to Fjejsbuk, Instagram i sl…. 1000 to falinki ima, ali FBI CIA CNN, DEA, NASA i sl, štite svoj fiktivni projekat, prjekat uništenja evrposke autoindustrije, koji je uz dizelgejt, strateška priča za patosiranje Evrope….. Dao Bog, da na Teslu Evropa uvede razne takse, carine, a posebno ekološku taksu, jer je to vozilo koje najviše na svetu zagađuje planetu. Lako je dokazati prostom računicom da se radi o čistom rasipanju energije, a omasovljenje ovog vozila bez značajnohg… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Ni Nemci ni Amerikanci, moj glas ide za Kineze. Verujem da će ostvariti lagodnu dominaciju u segmentu električnih vozila.

Mustang

Vw bi jedino mogao da konkuriše tesli ako bi otkupili nekog proizvođača električnih vozila i onda na tržište izbacili električne prepakovane automobile sa svojim znakom, jer prije kupovine lamborginija i bentlija nikada nisu znali za sport i luksuz i onda odjednom izlazi R8, pheton, A8 i sl.