1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Amerika i Engleska biće zemlja proleterska – ako pitate Geely i Aston Martin
Amerika i Engleska biće zemlja proleterska – ako pitate Geely i Aston Martin

Amerika i Engleska biće zemlja proleterska – ako pitate Geely i Aston Martin

143
3
Podelite sa prijateljima:

Ne zna se koliko su para morali da izbroje Kinezi kada su rešili da postanu suvlasnici britanskog automobilskog diva, ali jedno je sigurno. Kompanija iz Azije, Geely je pazario udeo u kapitalu slavnog ostrvskog entiteta po imenu Aston Martin Lagonda.

Britanci su u ranijem delu godine već odbili ponudu Geelija i firme InvestIndustrial, one koja je predviđala kupovinu kapitala, navodeći da „nema mesta daljim razgovorima.“ U to vreme su Britanci tvrdili pazar govoreći da „to nije atraktivna ideja za postojeće akcionare.“ Međutim, očito da su se razgovori nastavili jer se situacija za relativno kratko vreme okrenula za 180 stepeni.

Geely je sada izdao saopštenje za javnost u kom navodi da je kompanija postigla saglasnost s markom iz Gajdona. Najveća kompanija iz segmenta informacionih tehnologija i automobilske industrije, Geely je potpisao ugovor s  Astonom Martinom Lagondom o kupovini 7,6% učešća u kapitalu britanskog društva. Na taj način će se Geely pridružiti već postojećem portfelju akcionara britanske firme, među kojima se ističu Javni investicioni fond Saudijske Arabije sa 16,7% od ukupnog broja akcija, i konzorcijum Yew Tree, koji predvodi Lorens Strol (18,3%). Pored njih, ne treba zaboraviti ni švapski Mercedes s udelom od 9,7%.

Geely sada već kontroliše zapanjujući broj automobilskih brendova, uključujući: Volvo, Lotus, Polestar, Proton i London Electric Vehicle Company (LEVC), ali takođe i novoformirane marke: Lynk & Co, Zeekr i Geometry. Ne smemo da previdimo da i vlasnik Geelija, Li Šufu drži 9,7% kapitala čuvene grupacije Mercedes-Benz. Ovaj paket akcija se nominalno vodi na Šufuovo društvo Tenaciou3 Prospect Investment Limited.

Uspostavljanje kapital odnosa između grupe Geely i Aston Martina se dogodilo svega nekoliko meseci nakon što su Ostrvljani predstavili novi logotip i moto „Intensity. Driven“, sve s cilje strateškog repozicioniranja (ponovnog pozicioniranja na tržištu). Prvi električni model marke je najavljen za 2025. godinu, dok postoji i najava da će svi proizvodi na četiri točka ove firme biti elektrifikovani do 2026.

Ipak, pre toga ćemo 2024. godine dočekati model Valhalla, kao prvi firmin dopunjivi hibrid. Dalje, model koji je prethodno bio poznat kao Vanquish, ulaznica u svet superautomobila je najavljen za 2025. godinu i njega će pokretati Mercedesov (u stvari AMG-ov) V8 umesto izvorno planiranog motora V6.

AutoRepublika

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Li Sufu ima 20% akcija Mercedesa. Kupio ih je na prevaru preko svojih tajnih zastupnika, tako da se nije znalo ko kupuje akcije. Zasto prevara? Po internacionalnim propisima svako ko kupujue 10 i vise procenata akcija neke firme duzan je to da prijavi berzi. Li Sufu se odjednom pojavio sa 20% akcija Mercedesa tako da se biznis-klasa zesto uzburkala! Pretilo mu je oduzimanje akcija! Medjutim situacija se odjednom smirila bez nekog objasnjenja. Verovatno je to rezultat dijaloga upravnog odbora Mercedesa i Li Sufua. Odmah zatim doneta je odluka da se Smart kompletno prebaci u Kinu. Ovaj potez Li Sufua u… Pročitaj više »

BB

Neš ti prevare … Kupiš na prevaru 20% firme za debele pare, a kod nas prepošteno zapadnjaci pošteno kupovali 100% banke i firme za 1 EUR. 😉

Matija

Ne pripadamo EU trzistu a njegovi propisi kod nas vaze po potrebi, kako kome odgovara!