1. Home
  2. Vesti
  3. Da li će Ram da premijerno prikaže novu Dakotu?
Da li će Ram da premijerno prikaže novu Dakotu?
3

Da li će Ram da premijerno prikaže novu Dakotu?

144
3
Podelite sa prijateljima:

Chryslerova komercijalna divizija Ram je odlično započela 2019. godinu. Posle prva tri meseca, set modela 1500/2500/3500 je prestigao Chevrolet Silverado i izbio na drugo mesto po prodaji, ali kompaniju još uvek muči nedostatak manjeg pikapa i pozicije koju je nekada popunjavao model Dakota.

O tome je pričao i prvi čovek Fiat-Chrysler korporacije Majk Menli tokom nedavnog sastanka sa investitorima, a on kaže da firma trenutno razmatra opciju manjeg pikapa koji pri tom ne bi krao prodaju od skupljih i profitabilnijih modela.

U takvom segmentu dominira Toyota Tacoma, ali je prethodnih godina debitovalo nekoliko novih predstavnika. To se pre svega odnosi na blizance iz General Motorsa kao što su Chevrolet Colorado i GMC Canyon da bi početkom godine povratak najavio i Ford Ranger.

Tehnički gledano, FCA ima predstavnika u klasi i to je nedavno predstavljeni Jeep Gladiator, ali je reč o takozvanom „lajfstajl“ vozilu koga će vlasnici uglavnom voziti po teškim terenima umesto svakodnevnih poslova.

Istraživanja pokazuju da bi manji pikapi mogli da postanu budući hit. Posle 250.000 isporučenih jedinica u 2014. godini, prošle godine čak 453.000 primerka je pronašlo kupce, a očekuje se rast od 50% do 2023. godine. Ram nikako ne želi da ispusti svoj deo kolača, a to bi moglo da označi povratak modela Dakota.

On se originalno proizvodio od 1987. do 2011. godine i uglavnom se prodavao u solidnim brojevima pre naftne krize. Dakota je takođe bio jedini predstavnik u klasi sa opcionim V8 agregatom, ali ovaj put ponuda bi se najverovatnije ograničila na benzince od četiri i šest cilindara.

Chrysler korporacija vidi Dakotu kao zamenu za dosadašnji Ram 1500 Classic, koji je zapravo prethodna generacija modela koja se proizvodi paralelno sa novom iteracijom.

U svakom slučaju, sledeće pokolenje Dakote se očekuje u prodaji do 2021. godine, a kako je javnost već upoznata sa njim, šanse za uspeh su automatski veće.

AutoRepublika

(144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kolika je deklarisana potrošnja ovih vozila, prevedeno na evropski način izražavanja?
I, kolike su tu „emisije“?
Za ta vozila ne važe slična eko pravila kao za slične kategorije snage motora?

Yankee

Car & Driver je nedavno testirao novi Ford Ranger sa 2,3 turbo benzincem (285 ks). Kombinovano 22 mpg ili 10,7 litara na 100 km. Emisije ovde proizvodjaci ne objavljuju.
Za komercijalna vozaca eko pravila su dosta blaza nego za automobile.

moron

Ako je CO2 direktno srazmeran potrošnji goriva ( a npr. „prosečnih“ 6 litara kod jednog benzinca koga sada pogledah „vredi“ 129 gr CO2 ), tada tih 10,7 „vredi“ oko 230 grama CO2.