1. Home
  2. Vesti
  3. Masovno povlačenje Mazde3
Masovno povlačenje Mazde3
1

Masovno povlačenje Mazde3

385
1
Podelite sa prijateljima:

Ni manje ni više nego 187.798 Mazdi3 iz 2016., 2017. i 2018. godine u SAD, pozvano je na korektivnu intervenciju. Problem je u brisačima vetrobrana koji mogu prestati da funkcionišu „zbog defektnog releja koji može da prekine dotok električne energije u motor brisača.“

Mada nije bilo zabeleženih incidenata prouzrokovanih ovim problemom, radi se o značajnom povlačenju. Najbrojniji su modeli iz 2016. modelne godine – 106.756 jedinica, tako da ako pogledamo širu sliku, Mazda je znala za ovaj problem od novembra 2015.

Upravo tada je primljena prva žalba, koja je inicirala internu istragu. Ukoliko napravimo skok do februara 2016., uvidećemo da je Mazda utvrdila da „otkazivanje prouzrokuje kontaminacija i taloženje ostataka metala tokom proizvodnog procesa releja“.

Čak i nakon unapređenja proizvodnog procesa, japanska kompanija je otkrila „male količine silikona“ na kontaktnim tačkama. Nakon par kasnijih istraga, „Mazda nije mogla da potvrdi da li će se smanjeni trend otkazivanja nasaviti“. Zatim dolazimo do aprila 2019., kada je Komitet za reviziju kvaliteta odlučio da sprovede „proaktivnu akciju na terenu“, koja naravno uključuje Mazdu3.

Čak i proizvođači koji su poznati po kvalitetu izrade i pouzdanosti mogu ponekad da naprave propust, ali za tri godine istrage bez identifikovanja uzroka problema jednostavno nema opravdanja. Da bi stvari bile još gore, Mazda je novu „trojku“ lansirala s polukrutom osovinom pozadi umesto multilinkom, naravno u cilju „smanjivanja troškova“, što baš i nije neka poželjna poruka kupcima.

Vlasnici vozila pogođenih ovim problemom će biti obavešteni kada da dovezu svoje ljubimce na popravku, koja uključuje zamenjivanje prednjeg modula kontrole karoserije (F-BCM) novim, naravno besplatno.

AutoRepublika

 

(385)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Tako dug priod od saznanja za problem do opoziva ( oko tri i po godine ) je pomalo „bruka“.
Nego, šta je sa istovrsnim vozilima iz ostatka sveta? Teško da oni koriste drugačije kompomente od spornih. Njima su brisači nepotrebni, pa je i njihov problem nebitan?