1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes ukida proizvodnju C klase
Mercedes ukida proizvodnju C klase
0

Mercedes ukida proizvodnju C klase

6.34K
0
Podelite sa prijateljima:

Zahtevi za povećanje proizvodnih kapaciteta modela GLE i GLS, mogli bi da označe kraj za C klasu koja se proizvodi na tlu SAD.

Dakle, dani C klase koja silazi s proizvodnih linija fabrike u Alabami bi mogli da budu odbrojani. Naime, proizvodni pogon u kojem se proizvodi popularni sedan radi s 93 odsto kapaciteta, ali mu je potrebno proširenje zbog projektovanog povećanja potražnje za GLE i GLS SUV modelima. Na horizontu je i novi GLE Coupe, tako da se očekuje značajno povećana proizvodnja „teškaša“ s trokrakom zvezdom u godinama koje dolaze.

Konsekvence bi mogle da se ogledaju u ukidanju proizvodnje C klase u Americi, jer Mercedes želi prioritet da stavi na SUV/krosovere. Prodaja SUV/krosovera srednje veličine, po procenama, porašće za 28 odsto u naredne četiri godine, dok će GLS perjanica napredovati čak za 30 odsto tokom istog vremenskog perioda.

U Mercedesu su odbili oficijelno da komentarišu ove vesti. Međutim, Ola Kelenijus, čovek koji će se za desetak dana naći na čelu Daimlera, rekao je da su „SUV modeli perfektni za SAD“, dodavši da Amerikanci „vole svoj prostor“, kao i „komfor SUV-a“.

Pad prodaje C klase u SAD je evidentan, od 81.886 primeraka iz 2015., došlo se do 46.986 isporuka u 2018. Tokom ovog vremenskog perioda, proizvodni udeo u fabrici u Alabami je pao sa 31 na samo 20 odsto. LMC Automotive procenjuje da će se takav trend nastaviti i ove godine, te da će se broj prodatih primeraka smanjiti na 43.240, što bi proizvodni udeo smanjilo na 19 odsto.

Ukoliko C klasa kaže „zbogom“ Alabami, Južna Afrika bi mogla da bude nova lokacija za preuzimanje proizvodnje ovog modela u fabrici u Ist Londonu, gde se on već sada sklapa, kako u konfiguraciji s volanom s leve, tako i desne strane. Po podacima LMC Automotivea, u ovoj fabrici je dostupno 25 odsto slobodnih kapaciteta.

Ukoliko se ukine proizvodnja C klase u SAD, to bi moglo da koincidira s krajem životnog ciklusa aktuelnog modela. Očekuje se da W205 napusti scenu 2021., kada će na nju stupiti novi W206.

Inače, C klasa se proizvodi u Bremenu, kao i Pekingu, gde s proizvodnih linija silazi i verzija s produženim međuosovinskim rastojanjem.

AutoRepublika

 

(6339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments