1. Home
  2. Vesti
  3. Na korak smo od dostizanja tržišnog učešća krosovera u Evropi od 40%
Na korak smo od dostizanja tržišnog učešća krosovera u Evropi od 40%
0

Na korak smo od dostizanja tržišnog učešća krosovera u Evropi od 40%

528
0
Podelite sa prijateljima:

Prvo ovogodišnje tromesečje prikazuje prodajnu dominaciju vozila iz SUV segmenta na tržištu Starog kontinenta, s obzirom na to da je čak 37% od svih isporučenih vozila bilo onih sa povišenom pozicijom sedenja. Rast prodaje SUV modela, doduše više nije tako snažan kao što je to bio pre tri ili četiri godine, ali i dalje je prisutan, pa ni tržišno učešće od 40% ne bi predstavljalo neko posebno iznenađenje u doglednoj budućnosti, ukoliko do toga uopšte dođe.

Ako bi nam trebao još neki dokaz da su Evropljani opsednuti krosoverima, evo jednog. Ne tako davno, tržišni udeo modela sa povišenim klirensom je bio 30%, ali kako vreme brzo leti, tako rasta i popularnost SUV-ova. Najbolje se može steći predstava o proboju ovog tipa vozila, uvidom u grafikon koji je pripremio Jato Dynamics.

Prilično jednostavno i jasno. Počev od 2015. godine, udeo u novoprodatim jedinicama se bezmalo udvostručio, sa 20 na 37%. Čak i uz primetnu izmenu dinamike krive koja ilustruje rast tražnje za vozilima iz SUV segmenta, koja se dogodila prošle godine, trend se nastavlja. Razlog tome je svakako veliki broj sveže prikazanih modela.

Neke marke su prilično zakasnile na „žurku“, a tu se ističe Volkswagen grupa, pa uz ogroman broj noviteta sa VW oznakama, trend i ne čudi. Tu su i ostali proizvođači. Na primer, Nissan Qashqai koji je uprkos svojoj vremešnosti i dalje najbolje prodavani kompaktni SUV. U kategoriji ispod dominira Volkswagen T-Roc, koji beleži meteorski rast još od same premijere.

Uz očekvano osvežavanje modela poput sledećih: Nissan Juke, Renault Captur ili Peugeot 2008, nema sumnje da novi rast tražnje sledi. Tako ni graničnih 40% tržišnog udela deluje kao realan epilog, a onda preostaje još samo jedan korak da bi došli u situaciju da praktično svaki drugi prodati novi automobil bude onaj sa povišenom pozicijom sedenja.

AutoRepublika

(528)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments