1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Nemci kupuju sve snažnije automobile
Istraživanje: Nemci kupuju sve snažnije automobile

Istraživanje: Nemci kupuju sve snažnije automobile

3.10K
3
Podelite sa prijateljima:

Izgleda da kupci mnogo veći značaj pridaju vozačkom doživljavaju nego što se to na prvi pogled može nekom učiniti. Sve debate o klimatskim promenama i bezbednosti u saobraćaju, izgleda da ne ostavljaju tako snažan trag na odluku o izboru automobila nemačkih vozača, zaključak je nedavno sprovedenog istraživanja.

Nemci jednostavno ne žele da se odreknu vrhunskih performansi, a studija je pokazala da je prosečna snaga kupljenih novih automobila, tokom prošle godine, iznosila 153,4 konjske snage, što je apsolutni rekord u poređenju sa uporednim podatkom za sve prošle godine.

Kada se zna da je prošle godine taj parametar iznosio 151,6 konjskih snaga, jasno je da su automobili koji su kupovani 2018. godine, snažniji u proseku za 1,2%. Javnost je rezultatima studije upoznao Ferdinand Dudenhofer iz CAR instituta, koji funkcioniše u sastavu Univerziteta Duizburg – Esen.

Zanimljiv je i podatak da po snazi prednjače dizel u odnosu na benzinska vozila (168 spram 146 “konja”). Predviđanja za budućnost, koja je Dudenhofer servirao publici, govore u prilog tome da će proizvođači nastaviti sa ponudom sve snažnijih pogonskih grupa, posebno imajući u vidu rast popularnosti krosover segmenta, koji je prepun teških i glomaznih modela.

Trend rasta prodaje SUV pulena anulira očigledan pad tražnje za vozilima sa dizel agregatima, a prema Dudenhoferovoj proceni, tržišno učešće dizel vozila će se stabilizovati na nekih 30-ak procenata, svih novih automobila.

Interesantno je i predviđanje prema kome neće doći da pada tražnje za snažnim vozilima, čak i uprkos intenziviranoj polemici o eventualnom uvođenju ograničenja brzine kretanja na nemačkim autoputevima.

Jasan primer za osnovanost ovakvih prognoza se nalazi u nemačkom komšiluku. Naime, uprok striktnim ograničenjima brzine kretanja u Švajcarskoj, građani te zemlje su tokom prošle godine kupovali vozila koja su u proseku posedovala ergelu od 170 “grla” pod haubom.

Finalni zaključak koji je uobličio Dudenhofer bi se mogao sažeti u sledećem: „Nemačka automobilska industrija ne bi trebalo da oseća bilo kakvu vrstu bojazni zbog mogućeg uvođenja brzinskih ograničenja na lokalnim autoputevima.“

AutoRepublika

(3102)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Pitanje za redakciju: hoće li skoto članak o prodajnim rezultatima dizel vs benzin po markama i modelima, za prošlu godinu? Čini mi se da ste najavili tako nešto.

TNT

Nemam, na žalost. Nadam se da će neko nešto objaviti. Ima (polu)informacija dostupnih na internetu za indijsko tržište i slično ?