1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Saveti za vožnju po kiši (VIDEO)
Saveti za vožnju po kiši (VIDEO)
1

Saveti za vožnju po kiši (VIDEO)

643
1
Podelite sa prijateljima:

Stiglo je doba prolećnih pljuskova, te nije na odmet prisetiti se nekih od osnovnih pravila za vožnju po kiši. 

Neizbežno je da se svaki vozač kad-tad susretne sa nekim ogromnim pljuskom ili jakom kišom. Stvari se dodatno pogoršavaju ako je prisutan i snažan vetar.

1. Prilagodite brzinu uslovima na putu

Ovo je verovatno i najbolji savet koji iko može dobiti u bilo kakvim uslovima vožnje. Vodite računa o tome kakav je kolovoz i na osnovu toga prilagodite brzinu kretanja. Kada pada kiša generalno je pravilo da se malo uspori, dakle ne morate da milite po putu, ali smanjite brzinu. Ujedno, zbog mokrog puta zaustavni put često ume da bude znatno duži, te je potrebno i da držite veće odstojanje sa automobilom ispred vas.

2. Izbegavajte bare

Hvala bogu, putna infrastruktura nam je u žalosnom stanju, te je ovo teže uraditi u praksi nego što je to u teoriji. Najveći problem sa barama je to što odlično maskiraju udarne rupe. Svako ko je bar jednom iskrivio aluminijumsku felnu na neki sprskih putnih „bezdana“ zna da to em što je frustrirajuće, em može izazvati i ozbiljnije posledice kao što je gubitak kontrole nad vozilom. Ako imate mogućnosti, vozite sredinom puta jer je tu najmanje verovatnoća da će biti bara.

3. Ispravne gume su ključ uspeha

Kada se kaže ispravne, onda se misli da su pneumatici pod dovoljnim pritiskom, kao i da je šara duboka koliko je propisano. Ako ova dva uslova nisu ispunjena, velike su šanse da će doći do akvaplaninga. Neiskusan vozač u ovom momentu zapitaće se šta je akvaplaning? To je situacija kada se ispod guma nakupi više vode nego što automobil može da rasprši te dolazi do gubitka trakcije sa tlom.

Ovde valja naglasiti da široke gume nemaju veću trakciju tokom kiše! Zapravo, potpuno suprotno, uže gume daju bolju trakciju tokom kiše.

4. Šta ako dođe do akvaplaninga?

Ako vam pneumatici nisu u odgovarajućem stanju ili je jednostavno „provala oblaka“ lako se može desiti da se automobil odjednom zanese u jednu stranu. U takvim slučajevima najpametnije je momentalno skinuti nogu sa gasa i pokušati da održite volan u smeru klizanja. Ako baš morate da kočite činite to nežno i polako, jer naglo kočenje samo doprinosi još većem zanošenju vozila.

5. Obrišite đonove obuće

Jedna od stvari koja se lako previdi jeste problem obuće. Vlažan đon cipela ili patika može da dovede do toga da noga olako sklizne sa nekih od papučica, što može biti pogotovo nezgodno u trenutku kada treba da se pritisne kočnica. Stoga, po ulasku u automobil obrišite svoje đonove kako bi izbegli ovu naivnu grešku.

6. Zaustavite automobil

Ukoliko su uslovi na putu toliko loši i ima previše vode, ili ako je toliko snažan pljusak da je vidljivost minimalna, onda je najpametnije da zaustavite svoje vozilo na odgovarajućem mestu. Naravno, upalite sva četiri pokazivača pravca i sačekajte da prođe nevreme.

Srećan put i pažljivo vozite!

AutoRepublika 

 

(643)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

https://youtu.be/SdPMRMUbMuE

Za početak ne voziti sa slikovima (gume sa manje od 3mm šare na njima).
Pogledati deo snimka na 3.30 šta se dešava kada automobil iza ima lošije gume (a još uvek zakonski dozvoljene).

Odmagliti stakla sa unutrašnje strane. Pomaže klima koja se uključi i podesi temperatura koja vam odgovara (ne da hladi). Znači, možete slobodno uključiti klimu i podesiti temp na 22 ili 23, biće vam toplo a klima izbacuje vlagu i imate suva i čista stakla u čitavom automobilu.