1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeot 508 Sport Engineered potvrđen za serijsku proizvodnju
Peugeot 508 Sport Engineered potvrđen za serijsku proizvodnju
4

Peugeot 508 Sport Engineered potvrđen za serijsku proizvodnju

1.29K
4
Podelite sa prijateljima:

Za razliku od atraktivnog koncepta e-Legend ili na primer hibrida 308 R, Peugeot 508 Sport Engineered će na proizvodne trake već sledeće godine. Iako prvobitno najavljen kao „ljuta mašina“ sa celih 400 konjskih snaga, on i dalje ostaje veoma moćan četvorotočkaš, ali će u serijskoj verziji njegov pogonski sklop razvijati 360 „konja“. Zemljaci mu se posebno raduju, između ostalog i zato što će nuditi brutalne performanse, ali bez „ekološke kazne“ koja se u zemlji Gala razrezuje za velike zagađivače na četiri točka.

Paradoksalno zvuči, ali mi smo zaista razvili performantni automobil o kome nismo ni sanjali, pre svega kako bi zadovoljili emisionu regulativu, potvrdio je Bruno Famin, šef Peugeot Sport odeljenja.

Njegov tim, praktično nezaposlen od kada se Peugeot iznenada povukao iz reli kros šampionata World RX, konačno je dobio radni zadatak, pa je cela preostala ekipa zasukala rukave u postupku razvoja projekta Peugeot Sport Engineered.

Pogonski sklop ove konceptne verzije Peugeota 508, premijerno prikazane na Salonu automobila u Ženevi pre dva meseca, uključuje turbobenzinski motor 1.6 PureTech, koji isporučuje 200 konjskih snaga, uz dva elektromotora koji šalju 100 “konja” na prednju osovinu, odnosno 200 “grla” na zadnju. Dalje, u konceptu je primenjen osmostepeni automatik oznake e-EAT8, kao i baterijska jedinica od 11,8 kWh.

Zbirna snaga pogonskog sklopa koncepta iznosi punih 400 konjskih snaga uz maksimalni obrtni moment od 500 Nm. PHEV 508-ica ubrzava iz mesta do 100 km/h za 4,3 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 250 km/h. Električna autonomija iznosi 50 kilometara, mereno u uslovima koji su predstavljeni u WLTP protokolu.

Pogonski sklop će se na serijskoj verziji uobiličiti na nešto drugačiji način, kao što smo već najavili u uvodnom pasusu. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem ostaje iste snage, ali će ukupna snaga plug-in hibrida biti oborena za 40 „konja“, što je omogućilo primenu baterijske jedinice većeg kapaciteta, koji će na serijskoj verziji iznositi 148 kilovata. Zanimljivo je da će baterija, kao i ostale komponente specifičnog elektrifikovanog pogonskog sklopa usloviti veću težinu serijske verzije za celih 340 kilograma.

Elektromotor montiran na zadnjoj osovini će biti u funkciji sve do brzina od 190 km/h, umesto 135 km/h što je granična vrednost na modelu 3008 Hybrid4. Primena pogona i na zadnji par točkova značajno doprinosi trakciji i upravljivosti vozila generalno.

Rukovodioci projekta razvoja besne 508-ice ciljaju na početnu cenu od 65.000 hiljada evra, što će biti veoma konkurentna ponuda, posebno na matičnom tržištu imajući u vidu značajne iznose malusa kojima su izloženi konkurentski modeli. Za primer možemo uzeti performante verzije Mercedes-AMG C 43 ili Volvo S60 Polestar, kojima je cena za 10.500 evra viša, upravo zbog takozvanog malusa.

Čak će se malus obračunavati i na novopredstavljeni Audi S4, uprkos primeni dizel motora, a naknada koju će vlasnici morati da uplate na račun ministarstva finansija francuske vlade, u tom slučaju će iznositi najmanje 3.290 evra.

Za kraj želimo da vas uputimo na članak u kom je predstavljena konceptna verzija u okviru izvštavanja sa Salona automobila u Ženevi, a i da dodamo da zvanični naziv ovog modela još uvek nije potvrđen, iako su svi izgledi da će se oznaka 508, svakako naći na poklopcu ptrljažnika.

AutoRepublika

(1290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Rukovodioci projekta razvoja besne 508-ice ciljaju na početnu cenu od 65.000 hiljada evra, što će biti veoma konkurentna ponuda“

A, koja bi cena bila da je „nekorektna ponuda“ ???

Renault Terminator

Bravo Peugeot.Ovim potezom nateracete i Renault da „nasvira“ Talismana koji veoma lako moze da nosi 400 konja.Krajnje je vrijeme bilo da i Francuzi krenu da prave snazne i mocne limuzine,osvajaju WRC,LeMan-ove,WTCC-ove,F1 sampionate,Dakare itd…a lijeni napraviti rasnu limuzinu.A to je najlakse.

moron

Malo bolesno, ali, ja bih „ova“ vozila više voleo kao karavane 🙂 Uvek se rado setim volva 850 karavana kako je „jurio“ u BTCC.
Aktuelna 308-ica je do redizajna nudjena u GT verziji i kao karavan ( 2,0 dizel sa 180 ks i 1,6 benzin sa 205 ks ), dok je HB bio daleko više „nasviran“ (ima na oglasima jedan polovan na PA sa 270 ks)

s mile

thumb UP….. za karavan…