1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je pronađen originalni prototip model Ford Mustang Boss 302
Zanimljivost dana: Kako je pronađen originalni prototip model Ford Mustang Boss 302

Zanimljivost dana: Kako je pronađen originalni prototip model Ford Mustang Boss 302

873
0
Podelite sa prijateljima:

U svetu američkih „muscle cars“, Boss 302 oznaka je jedna od onih od koje ljubiteljima zastaje dah. Bez obzira da li pričali o klasičnim modelima iz 1969. i 1970. godine, ili o modernom “rimejku”, Boss 302 je automobil koji uživa u velikom ugledu ne samo od strane Fordovaca već i od rivalskih kompanija.

Dizajner Leri Šinoda u dvorištu dizajnerskog studija sa modelom Ford Mustang Boss 302 iz 1969. godine

Kako to obično biva u svetu automobila, modeli koji privlače najviše pažnje su oni retki, specijalni ili pak oni sa zanimljivim pričama tokom njihove istorije. Boss 302 iz 1969. godine koji vidite na ovim slikama zadovoljava sve navedene karakteristike jer ne samo što je reč o prvom prototipu već je lično pripadao Leri Šinodi – ocu Boss programa.

Tokom šedesetih godina prošlog veka, Ford je bio na vrhu sveta u auto-moto sportu. Uspesi su ostvareni praktično gde god da se američki gigant pojavio, ali poraz Mustanga u tadašnjem Trans Am šampionatu u 1968. sezoni od strane direktnog rivala Chevrolet Camara je naterao Ford da razmotri proizvodnju specijalne verzije.

Iste godine u kompaniju stižu dva veoma zvučna imena. Prvi od njih, Simon Knudsen, je dugo godina bio prvi čovek Chevroleta koji je napustio kompaniju kada nije dobio poziciju menadžera celog General Motorsa. Drugi od njih, Leri Šinoda, se proslavio sa specijalnim verzijama Chevrolet Corvette, i odlučio je da prati potez svog šefa.

Boss 302 je bio prvi program na kojem je Šinoda radio u Fordu. On je želeo specijalan automobil koji će vratiti titulu Mustangu, ali kako je Trans Am šampionat vožen na stazama koje nisu zahtevale samo pravac, Boss 302 je morao da bude jednako dobar i u krivinama.

Kao što mu ime kaže, zapremina motora je iznosila 302 kubna inča (5,0 litara), a snaga, barem na papiru, 290 „konja“ (realnija cifra je bila oko 350 konjskih snaga). Trkačke verzije su razvijale 470 „konja“ na relativno visokih (barem za američke automobile) 7.000 obrtaja. Serijski model je mogao da ubrza do 100 km/h za 6,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 189 km/h.

Ford je bio prinuđen da proizvede minimalno 1.000 jedinica radi homoligacije, a tokom dve godine proizvodnje (1969-1970.) cifra se zaustavila na 7.013 primeraka. Boss 302 nije uspeo u svojoj nameri da vrati titulu Mustangu u svom debiju, ali jeste u 1970. sezoni.

Sada kada znamo istoriju ovog retkog i specijalnog automobila, red je da se osvrnemo na njegov najređi primerak, a to je onaj koji je Šinoda lično posedovao. Naime, u januaru 1976. godine čovek po imenu Džon Grafelman je živeo u američkoj saveznoj državi Ilinois i u oglasima pronašao Boss 302 iz 1969. godine.

Njemu je pažnju prvobitno privukao poveći spoiler i posebno zadnje staklo a što nije bilo deo fabričke opreme ni na jednom Mustangu. Grafelman nije obraćao mnogo pažnje na detalje i automobil je uglavnom vozila njegova supruga, ali je odustala od toga zato što model sa dvoje vrata nije bio dovoljno praktičan kao porodično vozilo. Automobil je parkiran u hangar i tu će provesti narednih 20 godina.

Početkom dvehiljaditih godina, Grafelman je počeo aktivnije da se druži sa drugim ljubiteljima Mustanga, a među njima je bio ekspert i autor mnogih knjiga Donald Far. Na taj način Grafelman je saznao da je Šinoda nekada posedovao Boss 302 i svakodnevno ga je vozio tokom nekoliko godina rada u Fordu.

Grafelman je takođe počeo da uočava i druge detalje, kao što je „LB“ oznaka na volanu za koju je pomislio da verovatno znači „Larry’s Boss“, a broj „1“ na felnama da je zaista reč o prvom Bossu koji je napustio fabriku.

Posle duže pretrage, on je pronašao osobu koja je u svom vlasništvu posedovala Chevrolet Corvette iz 1963. godine čiji je vlasnik nekada bio Šinoda. I taj automobil je imao sličnu oznaku na volanu (LC – Larry’s Corvette), a Grafelman je zatim uspeo da locira četiri inženjera koja su sa Šinodom radili na Boss programu.

Oni su potvrdili da Šinodin prvi Boss 302 prototip nije bio identičan kasnijim serijskim modelima i da je morao da eliminiše neke detalje. Kao prvo, prototip je bio daleko niži (po uzoru na profesionalne trkače), imao je disk kočnice i dosta luksuznijih detalja.

Nepoznato je zašto ovaj Boss 302 nije uništen kao većina prototip modela i kako je uopšte završio u Ilinoisu, ali Grafelman je uspeo da dobije sertifikat od samog Forda koji potvrđuje da je zaista reč o izgubljenom prototipu. Šinoda je kasnije pokušavao da pronađe automobil i otkupi ga nazad, ali nije uspeo u tom planu.

Grafelman je pre nekoliko godina restaurirao Boss 302 u originalno stanje i danas je čest gost na skupovima automobila. A Šinoda? Pa nakon što je Knudsen napustio Ford krajem 1969. godine, Šinoda je takođe dao ostavku i otvorio svoju samostalnu dizajnersku kuću. Preminuo je 1997. godine.

Zoran Tomasović

(873)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments