1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Deset „briljantnih“ sistema asistencije koji su se pokazali potpunim promašajem
Deset „briljantnih“ sistema asistencije koji su se pokazali potpunim promašajem

Deset „briljantnih“ sistema asistencije koji su se pokazali potpunim promašajem

9.20K
11
Podelite sa prijateljima:

Inženjeri su osmislili brojna tehnološka rešenja koja nam olakšavaju svakodnevnu upotrebu automobila. Međutim, neke od tih funkcija su ostale izvanredne, ali samo na papiru. Potrudili smo se da identifikujemo i izaberemo rešenja koja su imala izvanrednu promociju ali su u realnosti potpuno razočarala vozače.

Start/Stop sistem

Proizvođači su ovaj sistem reklamirali na sva zvona. Ideja je bila usmerena na uštedu goriva i očuvanje prirode. Potpuni prestanak rada motora dok je na semaforu crveno svetlo, ili dok vozilo stoji u koloni tokom saobraćajnih špiceva, prema tvrdnjama proizvođača, omogućava manji pritisak na kvalitet vazduha u urbanim sredinama, a zatim i snižava potrošnju goriva.

Šta se zapravo desilo? U uobičajenim situacijama, zdrav motor troši apsolutno minimalne količine goriva na ler gasu, emitujući pritom mizernu količinu štetnih materija. Svaki novi start motora, nasuprot tome dovodi do oštre emisije izduvnih gasova.

Naredna mana Start/Stop funkcije se odnosi na prebrzu amortizaciju anlasera, kao i motora. Posledica je, ili skupa popravka ili pak zamena automobila novim. Najave kreatora sistema zvuče sasvim razumno, posebno ukoliko bi ostvarene uštede dovele do toga da se tim novcem može platiti popravka vozila, ali to nažalost nije slučaj.

Ispostavlja se da od primene ove tehnologije nisu profitirali ni kupci, a nismo nešto uspeli ni da pomognemo da prirodni ambijent ostane pošteđen prekomernog zagađenja.

Svetlosni indikatori ekološke podobnosti

Još jedna novotarija smišljena da razvija ekološku svest vozača. Sve se na kraju završilo iritiranjem vozača. Prizor koji vozači najmanje žele da vide pred svojim očima na instrument tabli je onaj u kome se neka signalna lampica uključuje, jer je to decenijama bio simbol da je nešto sa vozilom pošlo po zlu.

Zelena ECO lampica je zamišljena kao svojevrsna opomena vozaču da svoj stil vožnje prilagodi postizanju maksimalne efikasnosti. Međutim, pored toga što odvlači pažnju vozaču, izuzev lampice za iritaciju, niti jedan drugi klik u glavi vozača nije uspela da isprovocira.

Automatski sigurnosni pojasevi

Nastali su kao plod razvoja tehnologije osamdesetih godina prošlog veka a inicijalno su percipirani kao korak ka budućnosti razvoja bezbednog prevoza. Ipak, brzo je postalo jasno da je novitet praktično beskorisan: pojasevi su se kretali izuzetno sporo što je njihovu upotrebu lišilo svakog smisla.

Povrh toga, neki od njih nikako nisu uspevali da se pozicioniraju na pravi način. Danas se takvi pojasevi mogu videti još samo u pojedinim komičnim scenama bioskopskih filmova, uobičajeno kao element za izazivanje smeha kod publike, zbog načina na koji se usporava, recimo automobilska potera za drugim vozilom ili u sličnim kadrovima.

Zaključavanje sigurnosnog pojasa

Pokušaji da se unaprede pojasevi na automobilskim sedištima su uglavnom propali. Funkcija blokiranja, koja je uvedena sedamdesetih godina prošlog veka, oslikavala je dobru nameru njenih kreatora, ali nije uspela.

Pronalazak je onemogućavao kretanje vozila sve do momenta dok vozač ne osigura svoje telo pojasom. Čak su u Americi i doneti zakoni koji su upotrebu ovih rešenja činili obaveznom. Međutim, zabrinutost zakonodavca nad bezbednošću vozača nije naišla na razumevanje potonjih.

Prvo su „mangupi-vozači“ vezivali svoje pojaseve, a zatim sedali preko njih, čineći ih beskorisnim na taj način. Zakonske odredbe su ukinute a razvoj ovog tipa pojaseva je obustavljen. Ubrzo su isparili sa tržišta.

Glasovne kontrole

Obavezan sastojak svih prošlih naučno-fantastičnih filmova ili knjiga. Da funkcioniše zaista, sistem bi bio odličan. Nažalost, ispostavilo se da radi ispravno samo u retkim prilikama.

Pokušaji da se vozač sporazume sa sistemom koji ne raspoznaje osnovne komande, pa i zbog nemogućnosti diferenciranja akcenta, bacao je u očaj ljudske jedinke za volanom. Kao rezultat takvog epiloga, utisak o ovom sistemu je da je to deo dalje budućnosti, ukoliko uopšte ikada zaživi.

Inteligentna pomoć pri parkiranju

Zadatak ovog sistema je da automatski traga za dovoljnom parking površinom u prilikama u kojima se vozilo kreće u paraleli sa potencijalnim parking prostorom. Deluje kao jedan od najpoželjnijih sistema asistencije današnjice.

Koliko je samo vozača na planeti koji bi za ovaj zadatak tako rado preneli odgovornost na autopilot funkciju… Ipak, u realnosti se ova ideja pokazala ne baš podesnom.

Naime, često sistem nepotrebno odbija da smesti automobil u prostor koji je sasvim dovoljan za ručno, staromodno parkiranje. Često se dešava da sistem parkira vozilo manevrišući na način koji nije prihvatljiv za vozača. Odlično zamišljeno, ali potpuno nepraktično za čak 95% vozača koji su platili ovu skupu stavku, ali je ne koriste.

Električna parkirna kočnica

Još jedna silno reklamirana i kontroverzna inovacija. S jedne strane, kompletira proces automatizacije parkiranja, ali sa druge strane, u vozilima koja poseduju neki nivo autonomne vožnje, ona je već inkorporirana u ostalim funkcijama.

U vozilima sa ručnim kontrolama parkiranja, električna kočnica se koristi kao tradicionalna parkirna, to jest ručna kočnica. Povrh toga, upotreba parkirne kočnice u kritičnim situacijama je znatno teža nego da je vozilo opremljeno tradicionalnim rešenjem.

Taster za aktivaciju parking kočnice je obično malih gabarita, i često je smešten u moru drugih prekidača, pa postoji razuman nivo rizika u pogledu dužine trajanja vremena neophodnog da ga vozač brzo locira. U tom slučaju, ponovo je tradicionalno rešenje funkcionalnije i pouzdanije.

Integracija društvenih mreža u info-zabavne sisteme na savremenim vozilima

Mercedes je podneo zahtev za zaštitu ovog patentnog rešenja kako bi se umilio mladim kupcima. Ipak, ispostavilo se da je omladina protiv ove ideje.

Većina vozača s razlogom veruje da je to bespotrebno i da izaziva odvlačenje pažnje koja je neophodna u saobraćaju. Postavljanje objava na Twitteru ili Facebooku jednostavno može da sačeka da se automobil zaustavi, a koliko je ovo opasna funkcija, primetio je i naš „klinac“ – Enes Eki Alković.

Ručice za promenu stepena prenosa na volanu

Prvi koji ih je postavio bio je Ferrari i to na svojim trkačkim automobilima iz serije Formula 1. Njihov zadatak je bio da omoguće vozaču brzu izmenu stepena prenosa, ali bez skidanja ruku sa obruča obravljača i bez smanjenja brzine kretanja.

Odlična ideja koja omogućava, na primer, prilikom preticanja, da se stepen prenosa prebaci u niži, bez potrebe da vozač skreće pogled sa druma. Pored toga, čak i obični automobili opremljeni ovim ručicama, deluju kao trkačke verzije.

Odlučeno je da se omasovi razvoj ovog rešenja kroz celu automobilsku industriju, kao alternativa vozilima sa manuelnim menjačima i da se akcenat razvoja stavi na automatske menjačke kutije.

Problem sa ovozemaljskim automobilima i isto takvim vozačima je nedostatak osećaja poslednje pomenutih za pravi momenat za izmenu stepena prenosa, pa je vozilo jednostavno odbijalo da izvrši zadatu komandu, jednostavno je ignorišući.

Pored toga, ideja automatskog menjača je lišavanje obaveze vozača da brine o adekvatnosti izabranog stepena prenosa. Što se tiče ljubitelja manuelne transmisije, ovo rešenje jednostavno nije dovoljno dobro da zameni osećaj koji samo ručica menjača može da pruži.

Generalno, ovo je odlična ideja koja se pokazalo potpuno beskorisnom u realnom životu.

Sistem za detekciju objekata u mraku

Zaista odlična ideja koju mnogi automobilski novinari i dalje smatraju neophodnom stavkom opreme modernog automobila. Jedini problem je što u trenutnoj formi, ovo rešenje jednostavno ne funkcioniše.

Monitor koji prikazuje zapažanja ovog sistema tokom noćne vožnje se nalazi na centralnoj konzoli, pa vozač mora da bira hoće li fokus usmeriti na drum ili na ekran.

Ovo rešenje može biti veoma praktično tajnim agentima i slično. Običnom čoveku… teško.

AutoRepublika

(9202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, svetla budućnost nam je jedino povratak u kameno doba?
Ova električna parkirna mi (dugorocno) zaista deluje problematično i kao samo rešenje, a posebno bezbednosno ako je prekidač sitan i relativno izmešan sa ostalima. A ima takvih vozilo.

Rajko

Tvoj komentar zvuci kao da nemas iskustva sa njom, pa cu ti dati minus

Mad Max

Ne razumem….. Start stp sitem je odlična stvar. Njemu su prilagođeni anlaser i akumularor a kome se ne sviđa, deaktivira ga. 1 sat rada na leru, potroši oko 0,8L goriva, tako da nij baš za zanemariti za onoga ko čeka u gužvama svaki dan. Ima vozila koji imaju taj siste savršen, čak i dodatni kondezator napajanja kao Mazda i sl….

Papučice na volanu, obožavam, kod normalnih menjača….. Sugestija vozaču za šaltanjhe je odlična stvar. Kome smeta, ne ume da vozi! Jer da vozi normalo, ne bi se ni palile…..

Parking kočnica na dugme je zlo, za mene.

TNT

Kod start-stop sistema mene nervira kratko stajanje, od par sekundi. Navodno nakon 10 sec količina ušteđenog goriva je jednaka onoj koja se potroši pri startovanju. E sada, kod nas barem 50% ljudi se pomera dok je crveno svetlo po metar napred na svakih 5-6 sekundi iz meni nepoznatog razloga. Kada stojim sa uključenim start-stop sistemom, ostanem 5-6 metara iza vozila ispred mene. Ako se i ja pomeram po tih metar, samo bezveze trošim više goriva i habam delove. Isto je i sa bilo kojom kreni-stani situacijom u gužvi, gde su zaustavljanja minimalna, a ja se trudim da mi se start-stop… Pročitaj više »

Bolo

Al si glupan, npr ostanes 5-6 metara iza njega i neko ti se ubaci u mjesto, to moze mozda u Vlasenici u jednosmjernoj ulici ali u Beogradu tesko

Don

Ručice za izmjenu brzine pomažu, jer je automatika Mercedesa blesava, ali problem (opet Mercedesa) je spora izmjena i kad pritisnem ručicu, traje jedno pola sekunde ili sekunda da prebaci. Nervira to jako. Pomaze kad motor od pišljivog Mercedesa ostane u 7 stupnju na 50 km/h i stoka ne uzima za shodno da spusti u niži stupanj pa moraš sam, ili kad hoćeš da voziš na visim brojevima obrtaja u manualnom modu kako bi spalio cadj.
Samo zašto za probleme i kvartove uzeta slika alfe? Mogli ste Mercedesa komotno

Don

Plitko kako za koga, čim je naslov kako nesto ne radi, odmah slika alfe, i onda se pitaju ljudi da kako je moguće da samo na balkanu takve viceve pričaju. Sugestije na ovaj ili onaj način su prisutne, jer čitalac povezuje sliku sa tekstom, no to je viša psihologija 🙂

darijan

ne znam da li ste sami pisali ovaj tekst ili ga preuzeli… u svakom slucaju na nekim vozilima navedeni sistemi rade odlicno na nekim ne, kao sto vec pise u komentarima, pa cu ja samo prokomentarisati elektronsku rucnu. Ja za elektricnu parkirnu kocnicu u mom Seniku (2010g) imam samo rijeci hvale. Kad se vozilo ugasi, sama se aktivira, a kad vozilo krece (otpustanje kvacila i dodavanje gasa) sama se deaktivira. neki drugi proizvodjaci imaju drugacija rijesenja i nije automatska, sto mi se ne svidja, ali Reno po tom pitanju svoj posao vec 15godina radi savrseno. Sada ne bih mogao da… Pročitaj više »

TNT

Sa stavkama u vezi sa sigurnosnim pojasevima nemam nikakvog iskustva, ali se sa svim ostalim 100% slažem. @Don, članak nije o pouzdanosti već o realnoj upotrebljivosti rešenja od kojih smo svi očekivali revoluciju. Za recimo Alfu sa selespid menjačem sam mislio da kada to krene, sva ostala rešenja prestaće da postoje. ali su se sva tokom prakse pokazala upravo onakvim kako ih je opisao autor članka – ponekad korisna ali uglavnom bespotrebna, neka čak i kontraproduktivna. Moja iskustva sa polugucama za promenu brzine su takva da sam pri konfigurisanju sadašnjeg automobila insistirao da iste nema, mada su bile deo paketa,… Pročitaj više »

don

Razumijem ja to sve, poanta price je u „ne radi“ i onda naslovna slika alfa romea. Mozak povezuje rijeci i sliku i tako ti se urezuje u podsvijest. To je ono sto vidis, a postoje i subliminirane poruke u drugim medijima, to ne registriras nikako, ali mozak da. Od sada stavlja naslove „ne radi“, pokvareno, ne fukncionira i sl, i onda sliku np bmw, iako clanak ne mora spominjat bmw uopce, a uz naslove tipa savrsenstvo, super pouzdanost, besprijekornost itd , stavi sliku alfa romeo, pa ces vidjeti kako ce se percepcija ljudi mijenjati. Ako dam primjer, 5 zvjezdica (oni… Pročitaj više »