1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. JLR nagrađuje isplatom u kriptovaluti vozače koji sarađuju s kompanijom
JLR nagrađuje isplatom u kriptovaluti vozače koji sarađuju s kompanijom

JLR nagrađuje isplatom u kriptovaluti vozače koji sarađuju s kompanijom

160
0
Podelite sa prijateljima:

Jaguar Land Rover, najveći proizvođač automobila iz Velike Britanije, objavio je u ponedeljak da sprovodi testiranja svog softvera koji će omogućiti vozačima da zarade kriptovalutu IOTA, ukoliko su voljni da podele podatke do kojih dođu, sa stručnim službama kompanije.

Kompanija je trenutno u procesu razvoja tehnologije koju naziva “pametni novčanik”, a koju je namerna da instalira u svoje automobile. Svaki vozač koji dozvoli transfer korisnih podataka iz njegovog vozila ka razvojnom centru, biće nagrađen kripto novčićima. Podaci koji su dragoceni za proizvođača tiču se zagušenja u saobraćaju, lokacija udarnih rupa na putevima, kako bi o tome bili obaveštene lokalne vlasti i ostale zainteresovane strane.

Jaguar je naveo da će biti nagrađeni i oni vozači koji svoje vozilo uključe u program deljenja vozila, a nagrada može biti upotrebljena za plaćanje putarina, parkinga, kao i za dopunu energijom elektromobila.

Cilj ove akcije jeste “postizanje nulte emisije kao i izbegavanje stvaranja bilo kakvih saobraćajnih kolapsa,” naveli su u kompaniji.

Globalni proizvođači automobila razmatraju i tragaju za načinima primene blockchain tehnologije, iznalazeći različite načine kako bi ovo rešenje moglo da zadovolji različite potrebe. Blockchain, predstavlja sistem koji omogućava postojanje kriptovaluta poput bitkoina, a zasniva se na deljenoj bazi podataka koju održava mreža kompjutera konektovanih na internet.

Inženjering baza u Šenonu je zadužen za testiranje ove tehnologije unutar Jaguar Land Rovera, a tamo su stručnjaci več opremili nekoliko primeraka krosovera Jaguar F-PACE i Range Rover Velar tehnologijom “pametnog novčanika”, piše u saopštenju kompanije.

Za sada ne postoji zadati rok u kojem bi tehnologija bila komercijalno dostupna, dodaju iz JLR-a.

IOTA kao valuta je zasnovana na tehnologiji koja omogućava ljudima i mašinama da realizuju transfer novca bez plaćanja naknade koju obično obračunavaju banke. Vrednost IOTA novčića je 0,27 američkih dolara.

“Tehnologija pametnog novčanika bi lako mogla biti primenjena na svakom novom vozilu,” rekao je Dominik Šejner, suosnivač i kopredsednik upravnog odbora kompanije IOTA.

“IOTA želi da omogući svima pristup ovom sistemu, tako da ne bude Jaguarovih novčića, BMW-ovih novčića, već samo jedan univerzalni novčić u oblasti,” ponetirao je on.

AutoRepublika

(160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments