1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Tesla najavljuje dolazak robotaksija u Severnu Ameriku
Tesla najavljuje dolazak robotaksija u Severnu Ameriku
0

Tesla najavljuje dolazak robotaksija u Severnu Ameriku

113
0
Podelite sa prijateljima:

Šef Tesle, Ilon Mask, izjavio je da će taj proizvođač u naredne dve godine plasirati na američko tržište potpuno robotizovana taksi vozila. 

Mask je potvrdio da takvi taksiji neće imati vozača, kao i da za njim nema potrebe jer je automobil sposoban da samostalno izvrši sve tražene radnje i preveze putnika od tačke A do tačke B. Milijarder je priznao da je rok od dve godine optimističan, ali ističe da Tesla već poseduje odgovarajuću tehnologiju, kao i da je sada stigla „karika koja je nedostajala“.

Pod ovim Mask podrazumeva superkompjuter dovoljno brz da obradi gomilu podataka koju ka njemu šalju razni senzori. Zapravo, cela priča zavrtela se nakon što je šef Tesle predstavio javnosti novi čip koji će se ugrađivati u sve modele te marke. Navedeni čip predstavljen je kao glavni adut američke marke za prednost nad rivalima u jurišu kao potpuno autonomnim automobilima.

Skeptici ipak već kritikuje Maskov performans i navode da je do sada često grešio u svojim pretpostavkama, pogotovo kada je reč o zacrtanim rokovima. Osim toga, na teret mu se stavlja i da je čitav događaj oko predstavljanja novog mikročipa napravljen samo nekoliko dana pre nego što će Tesla izbaciti finansijski izveštaj za prvi kvartal ove godine gde će se videti da je ponovo ostvaren gubitak novca.

No, Mask ne bi bio „vlažan san“ brojnih preduzetnika širom sveta da nije po svom starom običaju izneo niz čudnih izjava. On je na konferenciji kazao da je finansijsko ludilo kupiti danas bilo šta osim Teslinih modela. „To vam je kao da sada kupite konja za transport“, kazao je prvi čovek američkog brenda.

Milijarder se osvrnuo i na upotrebu LIDAR sistema i senzora za samovozeća vozila. „LIDAR je glupost, svako ko se oslanja na njega za autonomne automobile je u velikom problemu“, kazao je Mask. Osim toga, čelnik Tesle najavio je da će taj proizvođač u narednih godinu dana plasirati na puteve više od milion automobila koji će imati mogućnost potpuno autonomne vožnje.

Po okončanju konferencije Tesle, oglasila se čuvena agencija za investicije Wedbush Securities. Jedan od analitičara ove kuće naveo je da su Maskove tvrde poprilično optimistične, a obećanja impresivna, ali je istakao da sumnja da je Tesla toliko blizu samovozećim automobilima, jer prema njegovim rečima u toj trci vodi Waymo koji je „miljama ispred ostalih“.

Sličnog je stava i američki Consumer Reports. Ova publikacija takođe ocenjuje Maskove najave kao impresivne, ali smatraju da su tvrdnje Tesle o autonomnim automobilima još uvek neosnovane, kao i da je cela prezentacija pre namenjena za investitore nego za potencijalne kupce odnosno potrošače.

AutoRepublika 

(113)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments