1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Golf 8 – u prodajnim salonima u februaru 2020. uprkos problemima (FOTO)
Volkswagen Golf 8 – u prodajnim salonima u februaru 2020. uprkos problemima (FOTO)
2

Volkswagen Golf 8 – u prodajnim salonima u februaru 2020. uprkos problemima (FOTO)

3.04K
2
Podelite sa prijateljima:

Novi Volkswagen Golf treba da se nađe u evropskim prodajnim salonima krajem februara, nakon odlaganja prouzrokovanog problemima s naprednom digitalnom tehnologijom, uključujući i „OTA“ sistem ažuriranje sofvera.

Nemačka marka je očigledno zaposlena s uklanjanjem elektronskih „bagova“. Jirgen Štakma, šef prodaje i marketinga kompanije, rekao je da je lansiranje zakazano za devetu kalendarsku nedelju sledeće godine, koja počinje 24. februara. Prodaja će inicijalno započeti u Nemačkoj, da bi zatim usledila i ostala tržišta.

Delimično zahvaljujući novoj tehnologiji „onlajn“ povezanosti, osma generacija Golfa je upala u probleme sa sofverom.

„Nikada nismo sakrivali činjenicu da softver, oblast od ekstremne važnosti za buduće proizvode, predstavlja veliki izazov za nas“, rekao je Štakman. „Imamo pred nama domaći zadatak koji treba da rešimo a timovi su sami tim pod velikim pritiskom.“

Za pritisak konkretno prouzrokovan nestabilnim softverom, Štakman je rekao da je većina problema s kojima se suočavaju inženjeri vezana za sposobnost novog Golfa da ažurira softver „kroz etar“. To ga, naravno, čini potencijalno ugroženim od strane hakera.

Prethodno, jedini način da neko ima pristup ključnim funkcijama automobila je bilo direktno spajanje s kontrolnom mrežom ili putem CAN bus protokola.

„Zbog onlajn povezanosti, prisutno je mnogo više softvera, posebno u oblasti bezbednosti, što je istinski izazov, s obzirom da automobil više nije zatvoren ekosistem“, rekao je Štakman.

„Već sada, imamo deset puta više linija kodova u novom Golfu nego u jednom smartfonu, ali nije samo složenost vozila ono što stvara probleme.

Kupac može da se naljuti što mu smartfon ne radi, ali će već sutra rešiti problem ažuriranjem softvera. Kod automobila stvari ne stoje tako. Ukoliko nešto prestane da funkcioniše, situacija može postati kritična, tako da su bezbednosni zahtevi na daleko višem nivou“, rekao je Štakman.

Još jedna komplikacija je pitanje kako će OTA ažuriranja softvera uticati na homologaciju vozila.

„Dodajete sadržaj vozilu naknadno, a ovo je oblast u kojoj mi zajednički radimo s agencijama koje vrše odobravanje, da bismo definisali te procese. Ovo je nova stvar i za njih“, dodao je on.

Volkswagen je prvobitno planirao da premijerno predstavi Golf na Salonu automobila u Frankfurtu. Umesto toga, u gradu na Majni će fokus biti na debitovanju I.D. hedžbeka, prvog modela iz VW-ove električne porodice.

Nemački Der Spiegel je izvestio da će ove godine biti proizvedeno samo 10.000 jedinica Golfa 8, i to u fabrici u Volfsburgu, umesto planiranih 80.000.

AutoRepublika

 

(3042)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Predrag

Golf je smece!

Šta te briga

Mama ri je smeće