1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Mercedes „istuširao“ Ferrari u Kini
Mercedes „istuširao“ Ferrari u Kini
0

Mercedes „istuširao“ Ferrari u Kini

231
0
Podelite sa prijateljima:

Luis Hamilton je ostvario drugu pobedu ove sezone. Nakon što je pretekao Valterija Botasa na samom startu, Britanac je osvojio 1000. „gran pri“.

Aktuelni šampion je startovao sjajno, što mu je omogućilo da on bude taj koji će diktirati tempo na VN Kine, dok je Ferrari ponovo bio traljav, praktično ne znajući šta hoće i izdajući besmislene timske naredbe.

 

Hamilton je startovao s druge pozicije i u kao prvi je ušao u prvu krivinu. Praktično, to je bilo to, jer je na kraju Mercedes ostvario dvostruki trijumf, već treći ove sezone. Toliko o povratku Ferrarija…

Italijanski tim je došao do podijuma doduše, ali je na njemu trebalo da se nađe Šarl Leklerk a ne Sebastijan Fetel. Monačanin, koji je pretekao timskog kolegu na startu i bio očigledno sigurniji i precizniji u vožnji, morao je nakon naredbe iz boksa da prepusti poziciju Nemcu.

Naredba je došla u 11. krugu kada je Fetel bio u jednoj sekundi iza Leklerka. „Propusti Seba, propusti Seba“, čuo se glas preko radio veze. Leklerk se pobunio rekavši da pravi razliku, pre nego što je izvršio naredbu šefova.

Možemo reći da je ovome kumovao i sam Nemac, ponevši se nekorektno. On je praktično prevario svoj „pit vol“ tvrdeći (pogrešno) da može da ostvari Hamiltonov tempo. Međutim, kada je pretekao Leklerka, bio je daleko od Hamiltonove brzine, dok se drugi vozač Ferrarija požalio da gubi vreme upitavši da li je to ono što su želeli, čemu je jasno svedočila činjenica da im se otpozadi ubrzano približavao Maks Ferštapen u Red Bullu.

Konkretan odgovor iz Ferrarijevog boksa nije stigao, ali je dobio poruku da se diskutuje o aktuelnim događanjima na stazi.  Fetel, u međuvremenu, nastavio je s greškama i blokadom točkova, u skladu sa svojom reputacijom.

U tom trenutku, poredak vodećih je bio sledeći: Hamilton, Botas, Fetel, Leklerk, Ferštapen.

Red Bull se prvi odlučio da preseče, pozvavši Ferštapena na promenu guma. Ovaj potez je očigledno uneo pometnju u Ferrarijev tim, koji nakratko nije bio siguran s kojim vozačem da odgovori. Odlučili su se za Fetela, dok su Leklerku praktično upropastili trku, ostavivši ga na stazi još četiri kruga. Možda smo prečesto kritikovali prošlogodišnjeg šefa Scuderije, Mauricija Arivabenea, jer sve ukazuje na to da Matija Binoto nije na visini zadatka.

Nakon povrataka na stazu, poredak je bio: Hamilton, Botas, Fetel, Ferštapen i Leklerk s 11 sekundi iza Holanđanina. Prilikom sledećeg odlaska na servis, Ferštapen ga je obavio u 34. a Fetel u 35. krugu. Leklerk je ponovo ostao na stazi.

Njegove gume su bile na izdisaju, tako da ga je Fetel lako pretekao našavši se na trećem mestu. Leklerk je zatim promenio gume u 42. krugu (od 56.) i izašao je na stazu kao peti, što je mesto na kojem će i ostati, i čemu je u velikoj meri kumovao upravo Ferrari.

Možda se tim iz Maranela nadao da će Leklerkov odloženi odlazak u boks biti dovoljan da Monačanin ne ode još jednom na promenu guma, što je bilo prilično naivno. Spominjali su preko radio veze „plan B“, što je verovatno sugerisalo na trku s jednom zamenom guma. Međutim, to nije funkcionisalo, a gubitak vremena je Leklerku oduzeo šansu da se bori za četvrto mesto.

Hamilton je lako kontrolisao trku, postavši drugi vozač ikada koji je vodio 4.000 krugova. Naravno, prvi je Mihael Šumaher.

Što se McLarena tiče, on je imao sudar s realnošću, uz svojevrstan peh već u prvom krugu, kada se Danil Kvjat iz Toro Rossa našao u sendviču između narandžastih bolida. Norisov bolid je bio prilično oštećen i mada je otišao na popravku i nastavio trku, na kraju je odustao. Kvjat, kojeg je „potkačio“ McLaren Karlosa Sainca, dobio je kaznu prolaska kroz pit lejn, definitivno prestrogo.

Ferštapen i Fetel su takođe imali blizak susret u pretposlednjoj krivini u 19. krugu, kada je Holanđanin hrabro napao a Nemac bio dovoljno „bezobrazan“ da mu zatvori put izguravši ga sa staze. Ipak, sve je bilo regularno.

Luis Hamilton je preuzeo vođstvo u šampionatu sa šest poena ispred Valterija Botasa.

Pavle Barta

VN Kine 2019. (Shanghai International Circuit)

POZ. BR. VOZAČ AUTOMOBIL KRUGOVI VREME POENI
1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 56 1:32:06.350 25
2 77 Valtteri Bottas MERCEDES 56 +6.552s 18
3 5 Sebastian Vettel FERRARI 56 +13.744s 15
4 33 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 56 +27.627s 12
5 16 Charles Leclerc FERRARI 56 +31.276s 10
6 10 Pierre Gasly RED BULL RACING HONDA 56 +89.307s 9
7 3 Daniel Ricciardo RENAULT 55 +1 krug 6
8 11 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES 55 +1 krug 4
9 7 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI 55 +1 krug 2
10 23 Alexander Albon SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 55 +1 krug 1
11 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 55 +1 krug 0
12 18 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES 55 +1 krug 0
13 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 55 +1 krug 0
14 55 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT 55 +1 krug 0
15 99 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 55 +1 krug 0
16 63 George Russell WILLIAMS MERCEDES 54 +2 kruga 0
17 88 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES 54 +2 kruga 0
18 4 Lando Norris MCLAREN RENAULT 50 DNF 0
NC 26 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 41 DNF 0
NC 27 Nico Hulkenberg RENAULT 16 DNF 0

Gasly je osvojio dodatni poen zbog najbržeg kruga na trci. Albon je startovao iz pit lejna.

Generalni poredak vozača

POZ. VOZAČ NACIONALNOST AUTOMOBIL POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 68
2 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 62
3 Max Verstappen NED RED BULL RACING HONDA 39
4 Sebastian Vettel GER FERRARI 37
5 Charles Leclerc MON FERRARI 36
6 Pierre Gasly FRA RED BULL RACING HONDA 13
7 Kimi Räikkönen FIN ALFA ROMEO RACING FERRARI 12
8 Lando Norris GBR MCLAREN RENAULT 8
9 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 8
10 Nico Hulkenberg GER RENAULT 6
11 Daniel Ricciardo AUS RENAULT 6
12 Sergio Perez MEX RACING POINT BWT MERCEDES 5
13 Alexander Albon THA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 3
14 Lance Stroll CAN RACING POINT BWT MERCEDES 2
15 Daniil Kvyat RUS SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 1
16 Antonio Giovinazzi ITA ALFA ROMEO RACING FERRARI 0
17 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 0
18 Carlos Sainz ESP MCLAREN RENAULT 0
19 George Russell GBR WILLIAMS MERCEDES 0
20 Robert Kubica POL WILLIAMS MERCEDES 0

Generalni poredak konstruktora

POZ. TIM POENI
1 MERCEDES 130
2 FERRARI 73
3 RED BULL RACING HONDA 52
4 RENAULT 12
5 ALFA ROMEO RACING FERRARI 12
6 HAAS FERRARI 8
7 MCLAREN RENAULT 8
8 RACING POINT BWT MERCEDES 7
9 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 4
10 WILLIAMS MERCEDES 0

 

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments