1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Botas „doktorski“ na kvalifikacijama za VN Kine
Botas „doktorski“ na kvalifikacijama za VN Kine
0

Botas „doktorski“ na kvalifikacijama za VN Kine

197
0
Podelite sa prijateljima:

Danas su odvezene 1000. kvalifikacije u šampionatu Formule 1. Ponovo smo imali priče iz Mercedesa da Ferrari ima prednost, ali je ipak na kraju rezultat bio na starani tima iz Nemačke, pogotovo kada je u pitanju Botas koji je nastavio u maniru u kojem je počeo u Australiji.

Q1

Prvi deo kvalifikacija protekao je relativno mirno. Albon, koji je imao jeziv udes u trećem treningu nije nastupao u kvalifikacijama, kao i Antonio Đovinaci, koji je imao problema s bolidom. Kada se izuzme ekipa Williamsa, koja realno nema šansu da prođe u Q2, preostalo je samo jedno mesto za vozača koji neće ići dalje. To mesto pripalo je Lensu Strolu, koji još nije uspeo da prođe u Q2 ove sezone.  Već sad se sa pravom postavlja pitanje koliko je bio loš potez dovesti ga u tim umesto Okona, iako mu je otac vlasnik.

Q2

Ovaj deo kvalifikacija bio je vrlo interesantan s aspekta strategijske borbe među timovima. Na treninzima viđen je poprilično drugačiji pristup, pa se očekivalo da vodeća dva tima neće startovati na istim gumama. Ipak, kada su izašli na stazu, sva četiri vozača bila su na srednje tvrdim gumama, kao i Maks Ferštapen iz Red Bulla. Pred kraj treninga Botas, Fetel i Ferštapen izlaze na stazu na mekim gumama, ali odustaju od postavljanja najboljeg vremena na samom kraju kruga. Velika borba vodila se za prolaz dalje. Svi timovi osim vodeća tri bili su u bici za prvih 10. Na kraju dalje nisu prošli Kvjat, Perez, i Raikonen, koji se žalio da je izgubio snagu na zadnjem pravcu i da ga je to koštalo prolaza, zatim Sainc i Noris. McLaren je, može se reći, neočekivano loše plasiran kada se pogledaju njihovi rezultati iz prve dve trke.

Q3

U poslednji deo kvalifikacija prošla su oba predstavnika Mercedesa, Ferrarija, Red Bulla, Renaulta i Haasa. Sve je nagoveštavalo da će se borba za pol poziciju voditi između vozača Mercedesa. Posle prvog izlaska na stazu i postavljanja vremena, to je postalo i sasvim jasno. Mercedes je imao preko pola sekunde prednosti u odnosu na Ferrari. Čak je i Maks Ferštapen uspeo da razdvoji vozače Ferrarija.

Botas je pre drugog pokušaja imao 0,007 sekundi predosti u odnosu na Hamiltona. Prilikom drugog izlaska, izgledalo je kao da Ferrari može da ugrozi Mercedes. U prva dva sektora imali su identična vremena, ali je ipak Mercedes i dalje bio van domašaja timu iz Maranela. Na kraju, Botas je poravio svoje vreme i uzeo pol poziciju, Hamilton nije uspeo da unapredi svoje vreme i ostao je na drugom mestu. Vozači Ferrarija uspevaju da smanje razliku na 0,3 sekunde ali ne i da se umešaju u borbu za prvi startni red. Iza njih slede vozači Red Bulla, Ferštapen i Gasli, koji nisu uspeli da prođu na vreme kroz cilj i započnu drugi pokušaj u ovom delu kvalifikacija. Maks Ferštapen je bio prilično ogorčen zbog zadržavanja od strane vozača koji su bili ispred, što je njemu i Gasliju upropastilo poslednji pokušaj, nazvavši ih „kurvama“. Za njima slede vozači Renaulta, Rikijardo i Hulkenberg. Razlika između njih je bila minimalna i iznosila je svega 0,004 sekunde. Prvih 10 kompletirali su vozači Haasa, koji nisu ni postavili vreme u Q3 delu kvalifikacija.

Iako su rezlike bile relativno velike, Ferrari i dalje nije pobeđen do kraja. Italijanski tim ima prednost na pravcima, pogotovo zadnjem, koji je drugi najduži u kalendaru i tu će tražiti svoju šansu protiv Mercedesa, koji s druge strane razliku pravi u krivinama. Naravno, pitanje je i koliko će Ferrari uspeti da napadne Mercedes na startu trke pogotovo kada znamo da Botas i Hamilton odlično sarađuju na startu. Sve odgovore dobićemo u nedelju u 8 i 10 ujutru kada startuje 1000. trka šampionata Forule 1.

Dušan Topić

Uredio: Pavle Barta

Rezultati kvalifikacija za VN Kine 2019.:

Vozač Tim Vreme
1) Valtteri Bottas Mercedes 1:31.547
2) Lewis Hamilton Mercedes +0.023
3) Sebastian Vettel Ferrari +0.301
4) Charles Leclerc Ferrari +0.318
5) Max Verstappen Red Bull +0.542
6) Pierre Gasly Red Bull +1.383
7) Daniel Ricciardo Renault +1.411
8) Nico Hulkenberg Renault +1.415
9) Kevin Magnussen Haas Bez vremena
10) Romain Grosjean Haas Bez vremena
Ispali u  Q2
11) Daniil Kvyat Toro Rosso 1:33.236
12) Sergio Perez Racing Point 1:33.289
13) Kimi Raikkonen Alfa Romeo 1:33.419
14) Carlos Sainz McLaren 1:33.523
15) Lando Norris McLaren 1:33.967
Ispali u  Q1
16) Lance Stroll Racing Point 1:34.292
17) George Russell Williams 1:35.253
18) Robert Kubica Williams 1:35.281
19) Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Bez vremena
20) Alexander Albon Toro Rosso Bez vremena

(197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments