1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prva serija Land Rovera ikada proizvedena
Zanimljivost dana: Prva serija Land Rovera ikada proizvedena

Zanimljivost dana: Prva serija Land Rovera ikada proizvedena

408
0
Podelite sa prijateljima:

U svetu ultimativnih terenaca, Land Rover igra veoma veliku ulogu. Uz američki Jeep, britanski proizvođač vozila je jedna od retkih kompanija koja ne ignoriše terenske mogućnosti iako istraživanja pokazuju da jako mali broj vlasnika koristi svoja vozila za takve svrhe.

Prošle godine je Land Rover proslavio 70 leta postojanja i u tu čast svetu je pokazao kako je sve počelo. Da, ispred javnosti se našao prvi Land Rover ikada proizveden. Njega je pronašla divizija kompanije Land Rover Classic Works, koja se bavi pronalaženjem, održavanjem i restauracijom bitnih modela, a cilj sa ovim modelom je da se obnovi u prezentovano stanje bez da se izbriše njegova istorija.

Model sa fotografije je definitivno najstariji proizvod s kojim su se sreli i proizveden je još 1948. godine za Salon automobila u Amsterdamu. Iz kompanije kažu da je poslednji put vožen još tokom osamdesetih godina kada je parkiran na otvorenom prostoru farme u Velsu.

Novi vlasnik je kupio Land Rover u tom periodu sa planom za restauraciju, ali do toga nikada nije došlo i terenac je sve do prošle godine ponovo proveo na otvorenom. Zanimljivo je da je pronađen svega par kilometara udaljen od grada Solihal gde je originalno i proizveden.

Zatim je usledila velika istraga kako bi se utvrdilo njegovo poreklo, a Land Rover je zaključio da je reč o seriji od 48 ranih prototipova koji su proizvedeni za testiranje i marketing spomenute 1948. godine. Proizvođač nije postavio serijski broj na ove modele pa je nepoznato kojim redom je svaki od njih silazio sa proizvode trake, ali Land Rover sa slike je nekako registrovan i preprodat 1955. godine.

Prvog vlasnika je promenio šest godina kasnije, a u Velsu je završio krajem šezdesetih godina kao zvanično vozilo elektrane. Takav posao nije zahtevao visoke kilometraže već vožnju po terenu da bi se proverili stubovi pa je vozilo ostalo u njihovom vlasništvu sve do 1988. godine kada je zaribao motor.

Kako je tačno Land Rover došao do njega je nepoznato, a zanimljivo je da ova divizija u svom vlasništvu ima i jedan od prvih serijskih modela kompanije.

Zoran Tomasović

(408)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments