1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Cadillac Eldorado karavan
Zanimljivost dana: Cadillac Eldorado karavan

Zanimljivost dana: Cadillac Eldorado karavan

354
0
Podelite sa prijateljima:

Cadillac Eldorado je bio jedan od ultimatnih premijum kupea koje je američka automobilska industrija mogla da ponudi u periodu sedamdesetih godina prošlog veka. Sa dugačkim linijama, mnogo hroma i “kamionskim“ motorima, ovaj automobil je predstavljao prestiž kome je malo koji rival mogao da parira.

Naravno, kupe stil je uvek bio najpoženiji pa je Eldorado kroz celu svoju istoriju bio upravo takav – ili se barem tako mislilo do sada. Sve do pre desetak godina Cadillac gotovo da nije ni nudio karavane i ta pozicija je tokom pomenutih sedamdestih godina uglavnom bila prepuštena nešto jeftinijem Buicku.

Nije bilo retkost da neke samostalne kuće razviju svoje karavane na bazi Cadillaca, ali je uvek korišćen model sa četvoro vrata. Međutim, na čuvenom preprodajnom sajtu eBay nedavno je osvanuo oglas za Eldorado karavan iz 1975. godine za koga vlasnik tvrdi da je jedan od samo dva zvanična takva automobila koje je vlasnik kompanije General Motors lično odobrio.

Vlasnik kaže da je Cadillac kontaktirao samostalnu kuću Wisco i zatražio dva prototip modela s ciljem testiranja reakcije publike na takozvani “shooting brake“ stil. Wisco je to uradio pa je ovaj karavan zadržao sve mehaničke delove sa kupea.

To znači da ga je pokretao ogromni 8,2-litarski agregat, a snaga se prenosila na prednje točkove preko trostepenog automatskog menjača. Cadillac očigledno nije izazvao reakcije kakvim se nadao proizvođač, pošto automobil nikada nije ušao u serijsku proizvodnju. Vlasnik je za ovaj primerak u originalnom stanju tražio 25.000 američkih dolara, ali nije uspeo da dobije navedenu cifru.

Zoran Tomasović

(354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments