1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Karlos Gon ostao bez Renaultove penzije, dodatni problemi slede
Karlos Gon ostao bez Renaultove penzije, dodatni problemi slede
0

Karlos Gon ostao bez Renaultove penzije, dodatni problemi slede

190
0
Podelite sa prijateljima:

Renault je blokirao penziju bivšeg šefa alijanse, Karlosa Gona, saopštivši da je interna istraga „identifikovala problematičnu i skrivenu praksu“.

Izvesni troškovi predstavljaju „izvor zabrinutosti“, jer uključuju spornu i skrivenu praksu i kršenja etičkih principa grupe“, navodi Renault u saopštenju objavljenom u sredu, neposredno nakon sastanka odbora. Odbor je posebno ukazao na „zabrinjavajuće odnose s trećim licima, manipulaciju u okviru sukoba interesa i zaštitu korporativnih sredstava“.

Takođe, francuska kompanija je saopštila da drugi troškovi, koji iznose nekoliko miliona evra od strane RNBV-a, kompanije sa sedištom u Amsterdamu, koja nadgleda partnerstvo s Nissanom, takođe zabrinjavaju.

Ovi najnoviji zaključci bi mogli da dovedu do pokretanja sudskog procesa u Francuskoj, nakon što su ranije transakcije predstavljene organima vlasti, saopštila je kompanija.

Na jučerašnjem sastanku odbora, diskutovalo se u vezi s nalazima istrage u Renaultu i RNVB-u. Potonje navedena kompanija pati od „ozbiljnih nedostataka u smislu finansijske transparentnosti i procedura kontrole troškova“, izvestio je Renault.

Revizori koji sprovode istragu u RNBV-u, proučavaju obim stvarnog posla, naplaćivan od strane konsultanata, uključujući i francusku političarku, Rašidu Dati, kažu izvori bliski dešavanjima. Finansijski stručnjaci takođe ispituju isplate za Gonove libanske advokate i produženi vikend u Kopakabani, koji je organizovao upravo bivši šef alijanse, kao i događaj u Versaju povodom godišnjice Renault-Nissan alijanse.

Renault i Nissan su obelodanili isplate pod Gonom, koje su navodno otišle za korporativne mlaznjake, jahtu i „startup“ firmu njegovog sina.

Dotične transakcije otkrivene u istrazi, vezane su za transfer miliona evra kompanijama u Omanu i Libanu, koje su po svemu sudeći iskorišćene za ličnu dobit Gona i njegove porodice.

Portparolka familije pritvorenog biznismena, odbacila je najnovije optužbe, opisavši ih kao deo smišljene kampanje, koja za cilj ima da Gona predstavi pohlepnim. Portparol „startupa“ Gonovog sina pod imenom „Shogun“, takođe je odbacio navode.

Renault je prošle nedelje upozorio francuske tužioce, nakon otkrivanja miliona evra u isplatama, opisanih kao „prodajne subvencije“, distributeru Suhail Bahwan Automobile (SBA) iz Omana.

Dokument poslat tužiocima pokazuje da je većina novca bila kanalisana libanskoj kompaniji koju kontrolišu Gonovi saradnici. Nissan je prethodno utvrdio da su i njegovi regionalni ogranci imali problematične isplate SBA u iznosu od preko 30 miliona dolara.

Kao što je poznato, Gon čeka suđenje u Japanu, pod optužbom da nije prijavio 82 miliona dolara prihoda, koji je namenio sebi, za isplatu nakon penzionisanja. On je takođe optužen za privremeno prebacivanje ličnih finansijskih gubitaka na račun Nissana, prosledivši 14,7 miliona dolara kompanijskih sredstava poslovnom partneru iz Saudijske Arabije. Gon je ponovo uhapšen danas, pod sumnjom da je koristio Nissanov novac za lične potrebe.

Gubitak penzije

Gon je nekoliko dana nakon hapšenja zbačen s pozicije predsednika Nissana, te je bio prisiljen da se odrekne mesta predsednika i generalnog direktora Renaulta. U otkaznom pismu, obavestio je odbor da ima pravo na penziju, ali po izvoru bliskom dešavanjima, njegovi advokati su se „preračunali“.

Gonova ostavka znači da „on nema pravo na bilo kakvu penziju“, po sopstvenom planu definisanih benificija, vrednu 765.000 evra godišnje do kraja života, kaže Renault.

Odbor je preporučio akcionarima da blokiraju 224.000 evra Gonove varijabilne plate za 2018. na godišnjem sastanku, koji treba da se održi 12. juna. Odbor je odobrio promene u upravnoj strukturi, koje smanjuju broj članova odbora sa 20 na 18.

Šezdeset petogodišnji Gon će napustiti Renaultov odbor zajedno s dugogodišnjim direktorom, Filipom Lagajetom i Šeri Bler, suprugom bivšeg britanskog ministra, Tonija Blera, dok će Anet Vinkler, bivša predsednica Daimlerovog Smarta biti predložena za mesto nove direktorke.

Odbor je takođe odlučio da će plata Gonovog naslednika, predsednika Žana-Dominika Senarda, biti fiksna, i to u iznosu od 450.000 evra godišnje bez bonusa ili berzanskih opcija, dok će CEO, Tijeri Bolor, ostvarivati skoro 900.000 evra, uz dodatnu varijabilnu kompenzaciju i beneficije, kažu osobe bliske dešavanjima.

To je manje nego što je Gon zarađivao u Renaultu, ali izgleda da mu to nije bilo dovoljno. Prošle godine, akcionari su odobrili paket isplate od 7,4 miliona evra za 2017. godinu. Za 2018., francuski proizvođač je ukinuo milione evra namenjenih za isplatu, uključujući beneficije iz sporazuma o zabrani konkurencije, potpisanog 2015. i kompenzaciju na osnovu akcija, koja je bila uslovljena njegovim ostankom u kompaniji. Gon je prošle godine dobio fiksnu platu od milion evra.

AutoRepublika

Izvor: Reuters & Bloomberg

Priredio: Pavle Barta

 

(190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments