1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Aston Martina veruje da će troškovi razvoja autonomne vožnje dovesti do još udruživanja automobilskih proizvođača
Šef Aston Martina veruje da će troškovi razvoja autonomne vožnje dovesti do još udruživanja automobilskih proizvođača
0

Šef Aston Martina veruje da će troškovi razvoja autonomne vožnje dovesti do još udruživanja automobilskih proizvođača

151
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek britanske marke, Endi Palmer, istakao je da će trka ka samovozećim automobilima dovesti do novih spajanja u automobilskom svetu. 

Troškovi razvoja ovakve tehnologije su ogromni, a pitanje je kada će i da li će se takva ulaganja isplatiti. „Svi razvijaju sličnu tehnologiju i u to ulažu ogromne svote novca. Mislim da je to pomalo glupo“, rekao je Palmer.

Danas, većina analitičara veruje da će se oko 200 velikih svetskih proizvođača, koliko ih danas trenutno funkcioniše, ujediniti u 13 ogromnih konglomerata. Ističe se da će među tih 13 giganata spadati: Volkswagen grupa, Ford, GM, PSA grupacija, BMW grupa, Daimler, Geely, Tata, Honda, Toyota, Renault-Nissan alijansa, FCA i Hyundai.

Međutim, rast određenih novih kineskih proizvođača mogao bi poremetiti predviđanja najboljih svetskih analitičara. Palmer veruje da će nabrojani giganti opstati, kao i da će u narednom periodu apsorbovati brojne druge manje proizvođače.

Šef Aston Martina ističe da luksuzne marke čeka svetla budućnost. „Ne vidim ništa što bi poremetilo ili ozbiljno ugrozilo budućnost luksuznih proizvođača. Mada danas naši proizvodi imaju mali udeo u tržištu, mislim da smo potpuno bezbedni“, kaže Palmer.

Prvi čovek britanske marke kritikovao je automobilske proizvođače koji nude 3. nivo autonomije, koji zahteva opreznost vozača i mogućnost da isti preuzme kontrolu nad vozilom u bilo kom trenutku. „Mislim da je takav pristup potpuno nelogičan. Treba da preskočimo taj nivo autonomne vožnje i odmah dođemo do 4. stepena koji neće zahtevati učešće čoveka u upravljanju vozilom“, navodi on.

Palmer je čak forsiranje nivoa autonomije koji ne pružaju dovoljnu samostalnost vozila nazvao populističkom politikom automobilske industrije, dok je za nove norme koje stižu u EU sa limiterima brzine nazvao proizvodom takve politike.

AutoRepublika 

 

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments