1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Hyundai smatra da su displeji osetljivi na dodir na volanu dobra ideja
Hyundai smatra da su displeji osetljivi na dodir na volanu dobra ideja
4

Hyundai smatra da su displeji osetljivi na dodir na volanu dobra ideja

378
4
Podelite sa prijateljima:

Nekako, nismo u savršeno „prijateljskim odnosima“ s ovakvim tehnološkim rešenjima.

Sve veći ekrani u modernim automobilima su vladajući trend. Centralni displeji su sve veći, neki idu i do dijagonale od 15 inča, kao u Tesla Modelu 3, dok je analogna instrumentacija vrsta u izumiranju.

Hyundai je odlučio da sve podigne na još viši nivo, i to putem najnovijeg virtuelnog kokpita, koji poseduje ekrane osetljive na dodir čak i na volanu.

Nazvana „budućnošću kokpita automobila“, Hyundaijeva studija je za demonstraciju iskoristila i30 s centralnim ekranom osetljivim na dodir, digitalnim klasterom instrumentacije i dva mala ekrana na volanu, locirana iza palčeva vozača. Postoji čak i uputstvo za upotrebu…

Hyundai kaže da je za demonstraciju odabrao i30 da bi pokazao da ovakve stvari ne moraju da budu rezervisane samo za više segmente vozila, te da namerava da dokaže da inovacije ovog tipa treba da budu dostupne široj bazi kupaca.

Po korejskom proizvođaču, ovaj virtuelni kokpit bi trebalo da olakša život vozačima. Naravno, „svaki Ciga svoga konja hvali“, pa tako i Hyundai poručuje da su ekrani „savršeno intuitivni“ i da se njima lako barata. Mogu se konfigurisati sa do pet „dugmića“ po displeju i obezbediti haptički odziv.

Ovo je četvrta Hyundaijeva iteracija virtuelnog kokpita. Kompanija je prvu verziju predstavila 2015., ali je neznatno unapređivala od tada.

Virtuelni kokpit s  fotografija ne ide u serijsku proizvodnju, ali će Hyundai integrisati komponente koncepta u buduća vozila.

AutoRepublika

(378)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Ал пазите молим васкоји контраст .
Како штрчи ручица, са брзинама у H.
А горе све таблети.

Већ замишљам, крећем прва, квачило друга…
апдејтујем софтвер…
квачило трећа…
Welcome to Hyundai…
Please select…
квачило четврта…
are you sure…
квачило пета…
ok, please wait …
квачило шеста…
sorry we can not help you…
try again…

…гасим геџете и прелазим на мануелни мод…

Balkanboj

Ali klima „manuelna“ u digitalnom kokpitu.
Mislim i da je volan prevaziđena stvar. U eri gde je sve elektro potpomognuto treba preći na poluvolan kao kod aviona (možda i džojstik kao Airbus). I na vrhu jedan taster koji bi aktivirao megafon u prednjem delu vozila, čisto fore radi.

Mad Max

Možda ovi „tač skrin“ na volanu imaju veze i sa smanjenjem korozije koja „grize“ svaki „Moj Hjundaji ima garanciju 7 godina“. Možda povremeni stisak ovog levog u levoj krivini, a desnog u desnoj, stvara neki zaštitni štit od soli u toku zime. Pošto su ovi u Briselu, jako dušebrižni po pitanju bezbednosti saobraćaja, pitam se kad će zabraniti ove tač skrin ekrane u toku vožnje. Nešto su im „mislioci“ zatajili po ovom pitanju. Jednostavo, ne vidim zašto je to mobilini telefon toliko „opasan“ a ovi višestruki tablesi nisu. Evo, imamo i takve slučajeve, gde se vozač tabesu obraća glasom. Pa… Pročitaj više »

Ercegovac

Мене мало овај волан подсијећа на волан од Голфа 1 и донекле Голфа 2.