1. Home
  2. Vesti
  3. Ferdinand Pih nije bio, niti će biti uključen u razvoj modela Mark Zero
Ferdinand Pih nije bio, niti će biti uključen u razvoj modela Mark Zero
0

Ferdinand Pih nije bio, niti će biti uključen u razvoj modela Mark Zero

169
0
Podelite sa prijateljima:

Kao zastupnik takozvane „stare škole“, Ferdinand Pih je godinama bio prva violina najvećeg automobilskog orkestra u Nemačkoj. Danas, nemački konglomerat ulaže milijarde evra u tranziciju ka konceptu elektromobilnosti, a čak je i sin Ferdinanda Piha, mladi Anton na Salonu automobila u Ženevi prikazao konceptni automobil pokretan elektromotorima.

Nakon toga, bivši najviše pozicionirani rukovodilac VW grupe je u razgovoru sa novinarima nemačkog lista „Bild am Sonntag“ izjavio: „Nikada nisam bio tamo, nisam tamo i neću biti deo projekta ni u jednom trenutku u budućnosti.“

Pih je doveo proizvođača Volfsburga, od kada je uključen u najviše rukovodeće pozicije – dakle, od devedesetih, do titule najveće kompanije na svetu u automobilskoj industriji.

Anton Pih je na nedavno završenom Salonu automobila u Ženevi, ponosno stojeći uz studiju nazvanu „Mark Zero„, a na temelju koje bi mogla biti razvijena cela paleta modela, izjavio: „Nastavljamo potragu za investitorima, a moj otac nije bio uključen u razvoj projekta, niti u jednom trenutku.“ Jednom zgodom tokom trajanja manifestacije, mladić se našalio s prisutnima: „Niko neće kupiti automobil, samo zato što piše Piëch na njemu.“

Prema izveštaju nemačkih novina, stariji Pih nije posebno optimističan u pogledu uspeha koncepta. Navodno je dugo vremena bio protivnik da se porodično prezime uopšte koristi u nazivu vozila, a neki posetioci salona su ocenili da je izbor imena studije zapravo udarac ispod „plećke“ Porscheu, kao najprofitabilnijem brendu VW grupe. Poznata je i situacija u kojoj vlada tenzija između familija Porše i Pih.

Volfgang Porše, inače rođak Ferdinanda Piha, je predsednik nadzornog odbora kompanije Porsche AG, kao i kompanije Porsche Holding pod čijom upravom funkcioniše VW grupa. Nakon što je tokom proleća 2015. godine, Pih napustio kompaniju distanciravši se od tadašnjeg šefa grupacije Martina Vinterkorna, vodile su se brojne polemike oko budućeg smera razvoja giganta iz Volfsburga.

AutoRepublika

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments