1. Home
  2. Vesti
  3. Smart dobio novu šansu kroz saradnju sa Kinezima
Smart dobio novu šansu kroz saradnju sa Kinezima
0

Smart dobio novu šansu kroz saradnju sa Kinezima

212
0
Podelite sa prijateljima:

Daimler je odlučio da proda 50% vlasničkih prava kineskom Geelyju, te da onda zajednički izmeste proizvodnju u Kinu i tamo sastavljaju isključivo električne automobile. 

Dugo godina je Smart bio gubitaš. Prošle godine javili smo da je Daimler odbio ponudu Kineza da preuzmu ovu marku, a sada Nemci ipak kreću stazom manjeg otpora i udružuju se sa Geelyjem.

Smart će do 2022. godine „preći“ u Kini, odnosno nemački brend će zajedno sa svojim novim partnerima otvoriti fabriku za sklapanje električnih vozila. Strani analitičari ističu da je ovo zapravo poslednja šansa za „pametnu“ marku, jer je Daimler pokušao sve što je mogao do sada.

Od samog početka teško je bilo potpuno definisati Smart i njegovu ulogu kod nemačkog giganta. Nastao je daleke 1998. godine i tada je planirano da ovaj brend nudi modele u A segmentu, odnosno malene gradske automobile, ali sa premijum oznakom. Ovo ipak nije pošlo za rukom, jer tokom svog postojanja Smart nijednom nije dosegao zadatu prodajnu normu – 200.000 primeraka na godišnjem nivou. Zapravo, nikad nije bio ni blizu.

Kao jedan od problema navodi se cena. Modeli ovog proizvođača oduvek su bili na lošijoj strani odnosa plaćeno-dobijeno jer se za mnogo novca dobijalo „malo automobila“. Osim toga, nikada nije bio dovoljno profilisan. Jasno je da sve veća urbanizacija traži automobile manjih gabarita, ali je Smart svojom cenom ujedno i odbijao mlade kupce, koji su se radije okretali nekom od konkurenata. I na kraju, tu su naravno rivali… U A segmentu u Evropi dominiraju Fiatovi modeli 500 i Panda, oba automobila nude daleko više prostora, komfora i praktičnosti od malenog Smarta.

Nemački brend nije uspeo da uspostavi ozbiljniju prodaju u SAD, dok je u Kini situacija nešto bolja. Sa one strane Atlantika je prošle godine prodato ukupno 1.276 primeraka Smarta, što je frapantno loš rezultat. Dalje, u 2018. godini na globalnom nivou ova marka prodala je 128.802 automobila, što je pad od 4,6% i daleko od projektovane prodaje od 200.000 primeraka za godinu dana.

Li Šufu, vlasnik Geelyja, objavio je da je kineska strana veoma zadovoljna novim partnerstvom sa Daimlerom. „Smart je pionir nove urbane mobilnosti. Ovo je brend sa jasnim identitetom i velikom komercijalnom vrednošću“, izjavio je Šufu.

Geely polako, ali sigurno, postaje sve značajniji igrač na evropskom tržištu automobila. Kinezi su se pokazali kao kompanija koja pažljivo osluškuje lokalno tržište, što će svakako biti beneficija i za Smart. Geely je potpuno revitalizovao Volvo, preuzeo kontrolu nad Lotusom, a u međuvremenu su plasirani i novi brendovi poput Polestara i Lynk&Co.

AutoRepublika 

 

(212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments