1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault želi spajanje s Nissanom ali i Fiat Chryslerom
Renault želi spajanje s Nissanom ali i Fiat Chryslerom
1

Renault želi spajanje s Nissanom ali i Fiat Chryslerom

171
1
Podelite sa prijateljima:

Renault traži ponovne pregovore u narednih 12 meseci s Nissanom u vezi sa spajanjem kompanija, što bi bio prvi korak ka kreiranju većeg automobilskog konglomerata u koji bi bio uključen i Fiat Chrysler Automobiles, izvestio je Financial Times.

Formiranje novog odbora alijanse, na čijem je čelu predsednik Renaulta, Žan-Dominik Senard, podiglo je nivo poverenja između dve strane i omogućilo nastavak pregovora u vezi sa spajanjem. Konglomerat koji bi bio sastavljen od Renaulta, Nissana i FCA, kreirao bi kompaniju koja bi mogla bolje da se nadmeće s globalnim konkurentima kao što su Volkswagen i Toyota.

Karlos Gon, bivši predsednik Renaulta i Nissana, koji je uhapšen u Tokiju prošlog novembra zbog  finansijskih malverzacija, imao je razgovore s Fiat Chryslerom pre dve-tri godine, citirana su dva neimenovana izvora. Gonov predlog je stopirala Vlada Francuske.

Kao što je poznato, FCA je u potrazi za partnerstvom ili ujedinjavanjem, a predsednik italo-američke kompanije, Džon Elkan, imao je sastanke s nekim drugim rivalima, uključujući i PSA grupu.

Portparoli Renaulta i Nissana nisu želeli da komentarišu izveštaj. S druge strane, predstavnici Fiat Chryslera nisu bili dostupni za komentar van radnog vremena.

Pre hapšenja, Gon je planirao da zacementira alijansu između Nissana i Renaulta nastojeći da u potpunosti spoji kompanije. Takva namera je naišla na otpor japanskog partnera, uključujući i šefa, Hirotoa Saikavu. Umesto dubljeg spajanja kapitala, Nissan je želeo da popravi svoju poziciju u partnerstvu, za koje smatra da dugo favorizovalo francusku stranu.

Ipak, Renault-Nissan je često navođen kao primer uspešne poslovne kombinacije bez da se ušlo u spajanje kompanija, s naglaskom na unakrsno posedovanje akcija i smanjenje troškova. Kao što je poznato, partnerstvo je ugroženo skandalom oko Karlosa Gona, s tim što insajderi s obe strane kažu da je međusobno poverenje degradilo otkada je bivši čovek broj 1alijanse pritvoren.

Ipak, ovog meseca je došlo do slaganja u vezi s novom rukovodećom strukturom, kreiranom da ubrza operativne odluke, s tim što je Senard zauzeo mesto predsednika alijanse.

Uključivanje Fiat Chryslera u priču s njegovim menadžmentom i poslovnom kulturom iz Italije i SAD, sigurno neće biti lak zadatak. Ono što bi dodatno moglo da zakomplikuje pregovore je činjenica da je najmoćniji akcionar Renaulta Vlada Francuske, čiji bi udeo bio razvodnjen.

Renault, koji poseduje 43 odsto Nissana, ima tržišnu kapitalizaciju od oko 16,8 milijardi dolara. Nissanova tržišna vrednost iznosi oko 35 milijardi dolara, a Fiat Chryslerova oko 23 milijarde.

AutoRepublika

Izvor: Financial Times

 

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Odesza

I opet svi zajedno nisu inovativni kao V(R)AG grupacija…