1. Home
  2. Video
  3. Evo šta treba uraditi ako se zaglavite u snegu s automobilom sa zadnjim pogonom (VIDEO)
Evo šta treba uraditi ako se zaglavite u snegu s automobilom sa zadnjim pogonom (VIDEO)
2

Evo šta treba uraditi ako se zaglavite u snegu s automobilom sa zadnjim pogonom (VIDEO)

2.56K
2
Podelite sa prijateljima:

Opšte je poznato da su automobili s pogonom na zadnje točkove generalno bolji po performansama u odnosu na pandane s prednjim pogonom. Međutim, ujedno se lakše zaglavljuju na snežnoj ili ledenoj podlozi.

Pogon na zadnje točkove se čini „vrstom u izumiranju“ kod velikoserijskih automobila, gde je pogon na prednjoj osovini zauzeo primat.

Međutim, većina sportskih i luksuznih vozila i dalje standardno koristi usluge zadnjeg pogona, koji donosi, između ostalog, bolje ubrzanje i upravljivost, mada ove prednosti nestaju kada se vozi na klizavim voznim podlogama. Zadnji pogon i sneg nisu „najbolji prijatelji“, mada kvalitetne zimske gume i elektronska kontrola prijanjanja u velikoj meri doprinose tome da su stvari bolje nego ranije.

Šta se dešava kada se nađete u nezgodnoj situaciji u uslovima klizavog kolovoza? Naravno, treba prevenirati zaglavljivanje, koliko je to moguće, ali ponekad nemamo izbora.

Team O’Neil Rally School nam objašnjava šta treba da radimo. Pogledajte video.

AutoRepublika

Izvor: Team O’Neil Rally School via YouTube

 

(2561)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Malo je glupo sa letnjim gumama uopšte i pokušavati vožnju uzbrdo po snegu. Ili bilo kako. Druga stvar, vratiš se malo unazad pa kreneš ponovo a ne iz iste pozicije kao sivonja ponovo po gasu. I nigde. Ja sam kao siroma vozač naučio na Ladi da vozim, zimske gume imao jednom i to zadnje godine kad sam i vozio Lade. Problem trakcije rešavan slaganjem cigli (crvena opeka) u gepek, onako uredno sa ćebetom preko) i takav auto je izlazio svugde, bez zimskih guma. Lada sa zimskim gumama ide gde hoćeš. BMW sa dobrim zimskim mi pali dct i kontrolu trakcije… Pročitaj više »

moron

Dok su „ručne kočnice“ bile zaista „ručne“, a pogon zadnji, znalo je pomoći blago potezanje ručne kočnice kada samo jedan pogonski točak počne da proklizuje. Meni je to dosta puta pomoglo sa zadnjim pogonom. Al’, ništa bez „dobre zimske gume“ 🙂 Sećam se, moj pokojni ćale je imao peglicu, a na njoj zimske gume Stomil, i to „ekserice“, imale su u četiri reda ukupno 360 eksera (4X90 komada). Po asfaltu, čula se kao B52 🙂 Terale su se te „ekserice“ nekada dosta. Moj ih je ćale imao raznih, na raznim kolima, kako je vreme prolazilo. I ja sam ih vozio… Pročitaj više »