1. Home
  2. Vesti
  3. Dongfeng Forthing T5L malo inferiorniji ali tri puta jeftiniji od krosovera Kia Sorento
Dongfeng Forthing T5L malo inferiorniji ali tri puta jeftiniji od krosovera Kia Sorento
0

Dongfeng Forthing T5L malo inferiorniji ali tri puta jeftiniji od krosovera Kia Sorento

829
0
Podelite sa prijateljima:

Konačno i poznata (u Kini) kompanija Dongfeng Corporation u svojoj gami poseduje veliki krosover sposoban za prevoz do sedam putnika. Počev već od gabarita, jasno je da se radio o konkurentu korejskom Sorentu. Sa dužinom od 4,78 metara, za dva centimetra zaostaje za “Korejcem”, a za celih 11 centimetara za Toyotom Highlander.

Pre nego što je serijska verzija predstavljena, stvari se nisu odvijale baš glatko za ovaj novitet. Prvi put je predstavljen u konceptnoj formi pre skoro dve godine, a tada je označavan sa Joyear X7. Nakon premijere koncepta, prototip je doživeo dizajnerske ismene prednjeg kraja vozila, a enterijer vozila je bio predmet detaljne modernizacije, s obzirom na to da je koncept, prema proceni proizvođača, posedovao zastareo izgled kabine. Takva verzija je prikazana prošlog leta, a interesantno je da je ona ponela ime Forthing T7.

Naposletku, finalna i serijska verzija će uskoro u izložbeno-prodajne salone, a neodlučnost u pogledu izbora prikladnog naziva je okončana izborom imena Dongfeng Forthing T5L. Nakon svih opisanih porođajnih muka, skraćena verzija modela T5 će prva sići sa proizvodnih traka fabričkih postrojenja.

Na početku članka smo vam ostali dužni podatke o dužini kineskog SUV-a (1.872 milimetra) kao i o dužini međuosovinskog rastojanja (2.753 milimetra). Pored toga, T5L je visok 1,760 milimetara. Kineski krosover ispod haube krije poprečno postavljen motor što implicira da su pogonski točkovi oni na prednjoj osovini. Ipak, pozadi je primenjeno multilink rešenje koje pruža predispozicije za ugradnju pogona na sve točkove.

Razlog zašto ovog sistema nema u ponudi leži u činjenici da je tražnja za vozilima opremljenim pogonom na sve točkove, zanemarljiva. Stoga se proizvođaču, prema sopstvenoj proceni, nije isplatilo uključenje ove opcije na listu dodatne opreme.

Zato je virtuelna instrumentacija dostupna kao deo standardne opreme u svim verzijama, a nju krase tri različita režima prikaza. Implementiran je i uspravno postavljeni monitor multimedijalnog sistema dijagonale 12 inča, preko koga se vozač informiše o statusu uređaja za klimatizaciju, kao i ostalih bitnih parametara. Sa liste opcija, ističe se i kožni enterijer, stakleni panoramski krov i elektropokretana prednja sedišta.

Jedina opcija za pogonski sklop koja će biti ponuđena kupcima je četvorocilindarski motor zapremine 1,6 litara iz porodice agregata Prince, koji će funkcionisati u paru sa sedmostepenom automatskom transmisijom sa dvostrukom spojnicom. Motor razvija 204 konjske snage uz 280 Nm maksimalnog obrtnog momenta. U kasnijoj fazi, prema najavama kineske marke, biće ponuđen i ručni šestostepeni menjač.

Ovde je veoma važno podsetiti (ako vam podaci o motoru zazvuče poznato), da je Dongfeng Corporation partner francuske PSA grupe, odnosno da poseduje deo akcija galske grupacije koja je u naponu snage.

Dongfeng Forthing T5L stiže u izložbeno-prodajne salone u toku sledećeg meseca, a najavljena početna cena će iznositi, nakon spoznaja stečenih tokom novinarskog dana na Salonu automobila u Beogradu,  pozitivno zapanjujućih 18 hiljada američkih dolara. Planovi kineske kompanije o eventualnim izvoznim planovima, nisu obelodanjeni u ovom trenutku.

AutoRepublika

(829)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments