1. Home
  2. Vesti
  3. Navigator Black Label SE je najskuplji model Lincolna u istoriji
Navigator Black Label SE je najskuplji model Lincolna u istoriji
1

Navigator Black Label SE je najskuplji model Lincolna u istoriji

266
1
Podelite sa prijateljima:

Lincoln definitivno ima veoma bogatu istoriju za kompaniju koja je osnovana još davne 1917. godine. Pet godina kasnije je kupio Ford da bi legendarni Henri dao svom jedinom sinu Edselu „nešto da radi“, pošto je mlađani Fordovac voleo stil, inovacije i snagu, a njegov poznati otac je tražio način da ga spreči da izmeni njegov Model T.

U spomenute 103 godine postojanja, Lincoln je debitovao s velikim brojem specijalnih automobila, kao što su oni s dvanaest cilindara, zatim s legendarnom limuzinom u kojoj je stradao nekadašnji predsednik Džon Kenedi, pa i ručno sklopljenim Continentalom s oznakom Mark II (mada je ova divizija bila podeljena od Lincolna u vreme kada se Mark II proizvodio).

U takvim uslovima za očekivati je da su sa proizvodnih traka sišli mnogi skupoceni modeli. Ali zapravo, u vreme pisanja ove priče čak i najskuplji četvorotočkaš Lincolna će vas koštati „tek“ nešto više od 99.000 američkih dolara. Kažemo to, ne samo zato što većina konkurenata ima skuplje modele već i iz razloga što čak i vlasnik kompanije Ford pruža modele koji su skuplji, kao što su pikap kamionet F-450 Limited i egzotični sportista GT.

Tokom protekle godine je isporučeno i 80 jedinica limuzine Continental sa zadnjim kontraš vratima po ceni od 110.000 američkih dolara, ali je njihovu preradu radila ekipa koja je deo zasebne priče, pa ih mnogi ne smatraju pravim Lincolnima.


Ispred nas je sada nova verzija proslavljenog terenca Navigator koja nosi oznaku Black Label SE (Special Edition) i najskuplji je model koji je Lincoln lično napravio u svojoj dugogodišnjoj istoriji. Black Label je originalno debitovao pre četiri godine, zajedno sa četvrtom generacijom Navigatora i delovao je kao da već ima sve šta se poželeti može po pitanju opreme.

Ali. Lincoln očigledno ne misli tako pošto Special Edition dodaje krov u drugačijoj boji, zatim nešto izmenjene retrovizore i crne 22-inčne felne. Možda najviše pažnje privlači spomenuti krov koji je zapravo dostupan u pet veoma tamnih kombinacija boja plave, sive, zlatne i crvene.

Iz Lincolna kažu da iako možda liče na crnu boju, nijedna od njih zapravo nije takva. Takođe nam je nepoznato da li je enterijer dobio kakve izmene, ali kao što smo spomenuli Black Label je već toliko opremljen da bi tako nešto i bilo praktično nepotrebno.

Kupac će moći da bira između standardnog i produženog modela od čega ova druga alternativa stiže sa većim prtljažnikom. Kao i svaki drugi Navigator, i ovaj model pokreće 3,5-litarski turbobenzinac sa 450 „konja“, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.


Za takvo zadovoljstvo kupac mora da plati dodatnih 6.695 američkih dolara, što znači da je ukupna brojka dosegla kotu od 106.115 najmanjih zelenih novčanica. Cifra je definitivno visoka, ali da li ste se ikada zapitali ko je započeo trend velikih premijum terenaca?

Upravo model koji se nalazi na priloženim fotografijama. Sam Lincoln dodaje da oko 20% kupaca Navigatora već izabere Black Label pa samim tim proizvođač ne može da omaši.

AutoRepublika

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Od svih Navigatora, prva generacija iz kasnih 1990-ih mi je uvek bio omiljeni i dan danas se odusevim kad ga vidim. Bio sam toliko blizu nekoliko puta da ga kupim, ali se uvek nesto iskomplikovalo i zavrsavao sam sa drugim autima …

comment image