1. Home
  2. Vesti
  3. Automobilski proizvođači prestaju sa mesečnim izveštajima o prodaji
Automobilski proizvođači prestaju sa mesečnim izveštajima o prodaji
0

Automobilski proizvođači prestaju sa mesečnim izveštajima o prodaji

229
0
Podelite sa prijateljima:

Pre dve godine General Motors je postao prvi proizvođač koji se udaljio od nekoliko decenija stare tradicije da svakog meseca izveštava javnost o prodajnim rezultatima. U zamenu, najveći američki proizvođač je obećao takve brojeve svaka tri meseca i očekivao je da će i rivali pratiti uspostavljenu praksu od strane kompanije.

Početkom marta su u javnost izašli i rezultati za februar, koji je pokazao da su Subaru i Hyundai-Kia povećali prodajne brojke, a Fiat-Chrysler, Toyota, Volkswagen, Nissan i Honda, nasuprot tome zabeležili pad. Ali među svim kompanijama na američkom tržištu je nedostajalo jedno ime i to je bio Ford. Zašto je to tako?

Zato što se drugi najveći američki proizvođač pridružio General Motorsu i od sada će javnost moći da zna prodajne rezultate svaka tri meseca, odnosno kvartalne statistike realizacije.

Ali vratimo se pioniru i razlogu zašto je izabrao takvu odluku. Iz General Motorsa kažu da brojevi koji govore o tromesečnim rezultatima pokazuju realniju sliku i da će na taj način cene akcija na berzi biti stabilnije. To ne znači da su ljubitelji automobilske industrije prihvatili ovu vest sa osmehom na licu i mnogi tvrde da General Motors i Ford žele da zataškaju lošije nego očekivane rezultate.

Ova vest je zapravo ironična kada se zna da je upravo General Motors bio prvi koji je počeo da iznosi prodajne rezultate još tokom dvadesetih godina prošlog veka. Na tu ideju je došao tadašnji predsednik kompanije Alfred Sloan, a u medjima su svakih deset dana nicali brojevi prodaje brendova Chevrolet, Oakland/Pontiac, Oldsmobile, Buick i Cadillac.

Ovaj potez je imao svrhu i odnosio se na banke koje su želele da znaju koliko vozila kompanije prodaju a koliko im leži na zalihama. Na taj način General Motors je napravio trend koji će opstati na američkom tržištu čak 60 godina.

Ali prvog decembra, 1990. godine, Chrysler je postao prvi koji je odustao od takvog vida izveštavanja zainteresovane javnosti i odlučio da se koncentriše na izveštaje svakog meseca. Uskoro, i ostali proizvođači su pratili potez.

Do 2017. godine, General Motors je zaključio da mesečn izveštavanje oduzima mnogo vremena i papirologije, i po ugledu na avionsku industriju, odlučio da su brojevi koji se plasiraju na svaka tri meseca zadovoljavajući.

Ford se slaže, posebno zato što je prodaja u januaru i februaru relativno niska zbog zimskih uslova pa prikazani brojevi, posebno u poređenju sa decembrom kada su popusti veliki, ne pokazuju realnu sliku o poslovanju kompanije.

AutoRepublika

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments