1. Home
  2. Vesti
  3. Još jedan ozbiljan skandal u Japanu – ovaj put sa motorima za avione
Još jedan ozbiljan skandal u Japanu – ovaj put sa motorima za avione
3

Još jedan ozbiljan skandal u Japanu – ovaj put sa motorima za avione

938
3
Podelite sa prijateljima:

Japanska kompanija angažovana u proizvodnji teške mehanizacije, IHI je juče objavila da je otkriveno ukupno 211 slučajeva u kojima avionski motori nisu testirani na propisan način u tokijskim postrojenjima. Vest je stigla oko godinu dana nakon što je do sličnog otkrića dovela istraga koju je sprovelo japansko ministarstvo transporta

Dve trećine problematičnih inspekcija su se odnosile na tekuće održavanje motora, dok se ostatak vezuje za na komponente. Na većem broju od 200 motora koje je kontrolisala kompanija IHI tokom dvogodinjeg perioda, problemi su zabeleženi kod provera motora koje su proizveli General Electric i International Aero Engines. Inspektori nisu posedavali odgovarajuće reference u 208 slučajeva a u ostala tri je došlo do povrede propisanih procedura.

Otkriće je dospelo u javnost nakon pokušaja japanskih proizvođača automobila da se izbore za ponovno poklonjeno poverenje kupaca nakon serije sličnih skandala. Na tapetu su se našli u proteklih 18 meseci skoro svi: Nissan, Mazda, Suzuki, Subaru, Mitsubishi…

Pošlog aprila, interni izveštaj je sadržao informaciju o nekorektnoj praksi inspekcije gotovih proizvoda u postrojenjima kompanije IHI, nazvane Mizuho a locirane u Tokiju. Rukovodstvo fabrike je obavilo razgovore sa radnicima ali nisu uspeli da potvrde postojanje problema, dok je predsednik kompanije Cugio Micuoka neblagovremeno obavešten o problemu. Tek kada je u januaru ministarstvo transporta izvršilo dodatne istrage, rukovodstvo kompanije IHI je priznalo grehe.

„Izvinjavamo se svim akcionarima iz dubine duše,“ rekao je juče Micuoka na konferenciji za štampu održanoj u Tokiju.

Ovo ne samo da nije prvi skandal japanskog inženjeringa i menadžmenta, već nije ni prva velika afera u koju je uključena kompanija IHI. U odeljenju koje se bavi održavanjem avionskih motora, tokom 2004. godine je otkriveno da su neki podaci falsifikovani a što je zavelo i navelo ministarstvo transporta da uveća obim porudžbina od kompanije.

Još jedna bruka se desila 2007. godine kada je IHI bio prinuđen da izmeni finansijske izveštaje, snižavajući inicijalno iskazanu dobit, što je dovelo do potresa na tokijskoj berzi, a kompaniju približilo na dlaku od kaznenog delistiranja sa berze.

AutoRepublika

(938)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Seiko da mi ne diraju.

Mad Max

Da, da to su ti „pošteni“ Japanci……
Držali su Goshan-a, pola godine u pritvoru, i pustili ga uz kauciju. Kad je „leglo“ ono što je trebalo, onda je mogao kući… Mislim da su gori od AV režima.

Bungi

Poznavao sam razne režime:titov,miloševićev, đinđićev, koštuničin, tadićev, pa i ovaj poslednji.Ovi DOS-ovi su bili katastrofa za Srbiju, ni Osmanska invazija nas nije toliko upropastila.