1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Ranger Raptor skuplji od Mercedesa X klase sa V6 motorom
Ford Ranger Raptor skuplji od Mercedesa X klase sa V6 motorom
3

Ford Ranger Raptor skuplji od Mercedesa X klase sa V6 motorom

1.11K
3
Podelite sa prijateljima:

Ford je objavio cenovnik za svog terenca sa Ranger Raptor oznakama, koji predstavlja vrhunac ponude kao deo specijalne serije namenjene vozačima koji očekuju vrhunske performans. U prodaju kreće veoma brzo, a sa uključenim porezom na dodatu vrednost, u Velikoj Britaniji staje 48.775 funti.

Evropska javna premijera se dogodila prošle godine na skupu koji je okupio ljubitelje video igrica, a koji se naziva Gamescom. Ranger Reptor se u Kelnu pojavio kao protagonista video igried Forza Horizon 4.

Tjunirani terenac pokreće dvolitarski biturbo, četvorocilidanrski dizel motor koji proizvodi više od 210 konjskih snaga koje se na sve točkove prenose uz pomoć desetostepene automatske transmisije. Do “stotke” iz stanja mirovanja, Ranger Raptor ubrzava za 10,5 sekundi, dok je maksimalna brzina nešto preko 170 km/h.

Veća verzija Raptora, opremljena je V6 motorom u F-150 seriji, a ona sa svojih preko 450 konjskih snaga ubrzava do 100 km/h u roku od 6.1 sekunde. Podaci o potrošnji goriva tek treba da budu obelodanjeni od strane američkog proizvođača.

Kod Ranger Raptora se ne radi samo o unapređenim performansama. Modifikovan je i sistem ogibljenja, tako da amortizere potpisuje kompanija Fox Racing, dok je nazad primenjeno novo rešenje snabdevača Watt. Poznato je da su vrhunske performanse na nepristupačnim terenima prioritet performantnih verzija Fordovih terenaca, pa je stoga BF Goodrich razvio poseban set pneumatika za ovu verziju.

Ford je ovoj varijanti podario i povišeni klirens u odnosu na standardnu verziju, pa on kod Raptora iznosi 283 milimetara, dok je trag točkova na obe osovine, proširen na 1.710 milimetara. Šasija je modifikovana na način da olakša brzo kretanje po lošim terenima, a kočni diskovi su uvećanog prečnika (sa 323 na 332 milimetra). Kočne čeljusti su takođe većih dimenzija, a mere 54 milimetra.

Vozaču je dostupno ukupno šest režima vožnje, među kojima se nalaze i režimi Normal i Sport. Tu su i četiri režima vožnje namenjena “off-road” avanturama: Grass (travnate podloge), Gravel (šljunkoviti teren), Snow (snežni uslovi); Mud (režim za blato i ostale kaljuge), Sand (za peskovite terene); Rock (za kamenite “puteve”); Baja (namenjen za ofanzivnu vožnju po nepristupačnim terenima).

AutoRepublika

(1110)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Baja (namenjen za ofanzivnu vožnju po nepristupačnim terenima), neko sa ovih prostora radi u Fordu 100% i dao je ovaj naziv ?

Yankee

Baja se cita Baha i odnosi se na pustinjski deo Kalifornije i Meksika gde se voze eksremne off-road trke.

Dzoniz

Znam da se ne čita Baja nego mi zanimljivo. Mislio sam da se čita Badža, ali hvala na objašnjenju. 🙂