1. Home
  2. Vesti
  3. Invazija Volkswagen grupacije na C segment
Invazija Volkswagen grupacije na C segment
4

Invazija Volkswagen grupacije na C segment

875
4
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa ne planira da prepusti tron u C segmentu u Evropi, a ove godine planirane su čak četiri velike premijere u ovoj tržišnoj niši. 

Naravno, već duži niz godina za C segment na Starom kontinentu sinonim je Volkswagenov Golf. Golf suvereno vlada kao najprodavaniji automobil u našem delu sveta, ali malo detaljniji pogled na prodajne rezultate za 2018. godinu u C segmentu otkriva više nego što se da videti na površini.

Među Top 20 najprodavanijih automobila u Evropi u prethodnoj godini nalaze se četiri modela iz C segmenta. Prvi je naravno Golf, sledi ga Škoda Octavia, potom Ford Focus i na kraju Renault Megane. Svi nabrojani automobili preživeli su snažan udar u protekloj godini zbog uvođenja WLTP protokola, uostalom praktično ceo segment ispaštao je zbog novih normi.

S druge strane, među 30 najprodavanijih automobila u Evropi nalazi se još modela iz C segmenta. Tu su Opel Astra, Peugeot 308, Mercedes A klase, Audi A3 i Seat Leon.

Prognoze stručnjaka kažu da će ovaj deo tržišta ostvariti veću prodaju u tekućoj godini, pre svega zbog konsolidacije nakon uvođenja WLTP protokola, ali i zbog prave invazije Volkswagen grupe. VW planira da ove godine plasira čak četiri nove generacije modela u C segmentu: Golf 8, Audi A3, Škodu Octaviju i Seat Leon.

Volkswagen Golf Mk8

Osma iteracija Golfa je definitivno najiščekivaniji automobil ove godine. Premijera je zakazana za Salon automobila u Ženevi, a nemačka marka saopštila je da će novi Golf stići u prodajne salone u trećem kvartalu tekuće godine.

Zahvaljujući špijunskoj fotografiji modela bez kamuflaže možemo videti kako će izgledati Golf 8. Dakle u eksterijeru nema ogromnih promena. Dizajn je evolutivni iskorak u odnosu na sedmu generaciju, sve u skladu sa već ustaljenom praksom Volkswagena. Ono na čemu se navodno najviše radilo je mehanika i enterijer.

Nemci navode da će u unutrašnjosti kabine biti vidljiv ogroman napredak kada je reč o kvalitetu upotrebljenih materijala. Osim toga, digitalizacija će biti ključna reč, te ćemo očito u novom Golfu videti nekoliko displeja.

Kada je reč o pogonskim sklopovima radi se na potpuno novom „blagom“ hibridnom sistemu koji koristi tehnologiju 48 V, a biće implementiran inicijalno upravo u novom Golfu, da bi se kasnije raširio i na ostale modele game.  Ovaj, takozvani „blagi“ hibridni sistem će Golfu 8 obezbeđivati kretanje po inerciji s isključenim SUS motorom, a računa se da će ušteda goriva ići do 0,3 litra na pređenih 100 kilometara.

Konvencionalni pogonski sklopovi će uključivati i četvorocilindarske turbo benzinske i dizel jedinice. Dakle, dizel ne ide u penziju kod evropskog najvoljenijeg automobila, a ostaje pitanje šta će zapravo Volkswagen ponuditi u okviru palete agregata.

Golf 8 biće postavljen na revidiranoj MQB platformi, a očekuje da se da ovakva platforma nađe primenu i u drugim modelima u C segmentu iz cele grupacije.

Audi A3

Četvrta generacija modela A3 stiže ovog leta. Mercedesova A klasa prodala se prošle godine u Evropi u više primeraka od Audijevog kompakta, te je jasno da je cilj nove iteracije povratak na tron među premijum modelima u C segmentu.

Kada je reč o samom izgledu novog A3, tu neće biti mnogo velikih promena u eksterijeru. Unutar vozila očekuje se upotreba centralnog displeja za kontrolu informativno-zabavnog sistema dijagonale od 10,1 inča, kao i upotreba „virtuelnog kokpita“, sve u skladu sa onim što je već prikazala poslednja generacija modela Q3.

Mada kompletna Volkswagen grupa hita ka elektrifikaciji, Audi je saopštio da A3 neće imati potpuno električnu varijantu, ali će imati električni pandan u okviru porodice električnih modela sa znakom „četiri prstena“. Umesto toga, konvencionalni A3 usvojiće plug-in hibridni pogon poslednje generacije. Prema najavama iz Audija, ovakav hibrid omogućavaće autonomiju od 60 km uz korišćenje isključivo električne energije.

Što se tiče palete agregata, za očekivati je da ona bude manje-više identična onoj koju ponudi Golf 8, a uprkos prisustvu elektrifikovanih pogonskih sklopova, za sada nema indicija da će se Audi odreći dizel motora.

Novost je da će se Audi odreći modela sa troje vrata, pre svega zbog slabe prodaje, a jedna od poslednjih glasina koje su se pojavile vezane za A3 jeste da je u planu i sedan izvedba ovog automobila.

Škoda Octavia

Octavia je najprodavaniji model češke marke na globalnom nivou, te nova generacija svakako mora opravdati visoka očekivanja. Prema najavama iz Škode, Octavia Mk4 trebalo bi da debituje u drugoj polovini ove godine, najverovatnije na Salonu automobila u Frankfurtu.

Razvoj nove generacije nadgleda lično izvršni direktor Škode, Bernard Majer, što dovoljno govori o značaju ovog automobila za češki brend. Nova Octavia biće takođe postavljena na revidiranu MQB platformu, ali prema prvim informacijama neće doći do bitnih promena dimenzija. Razlog za tako nešto je pojava modela Scala koji je manji od Octavije, te očigledno da Škoda želi zadržati potencijalne kupce kojima je Octavia isuviše velika.

Škoda Scala

Nova iteracija češkog kompakta ostaće u dizajnerskom pravcu koji je Škoda zauzela pre nekoliko godina, te se očekuju blaže promene. Veruje se da će najveća izmena biti poprilično čudan izgled prednje svetlosne grupe, dok iz Škode najavljuju i plasman novog izgleda prednje rešetke. Moguća je i primena nešto agresivnije padajuće linije krova kako bi Octavia dobila kupeoliki izgled.

Kada je reč o paleti motora, brend iz Mlade Boleslav još nije dao nikakva zvanična saopštenja. Ipak, smatra se da će isprva u ponudi biti dva benzinska i dva dizel agregata. Benzinske pogonske jedinice imaće zapreminu od 1 i 1,5 litara. Iako je manja Fabia napustila dizel motore, Octavia neće krenuti tim putem, te će kupci moći da biraju između dizel agregata zapremine 1,6 i 2 litra.

Škoda još nije saopštila datum početka prodaje nove generacije Octavije, ali se očekuje da to bude negde na jesen ove godine.

Seat Leon

Dugo godina se Seat borio da pronađe svoje mesto u okviru Volkswagen grupacije i konačno su to i uspeli. Sam Volkswagen danas Seat vidi kao uvodni brend za čitavu grupaciju i marku namenjenu mlađim kupcima. Protekle godine Seat je prodao 446.000 automobila u Evropi uz rast prodaje od 13%. Značajan udeo u prodaji ima naravno model Leon, za koji se u 2018. godini odlučilo čak 150.000 kupaca na Starom kontinentu. Dakle, trećinu prodaje Seata čini Leon, što dovoljno govori o važnosti tog modela za špansku marku.

Nova generacija Leona debitovaće tokom ove godine, ali još uvek nema informacija kada bi se to tačno moglo dogoditi. Ukoliko premijera ne bude u Ženevi, onda je realno očekivati da se ona odigra u Parizu ili Frankfurtu.

Za razliku od ostale braće iz VW grupe, Leon će doživeti značajno veće promene u dizajnu spoljašnjosti automobila. Seat je već najavio da će se Leon ugledati na krunski dragulj marke, SUV Tarraco. Pres zvaničnici brenda iz Barselone navode da nije u pitanju revolucija izgleda, ali svakako visok stupanj evolucije. Nova generacija Leona biće dostupna samo u varijanti sa petoro vrata, zbog loše prodaje modela sa troje vrata.

Što se tiče palete motora, Leon će je podeliti sa Škodom Octavijom. Dakle na početku će biti dostupna dva benzinske i dva dizel agregata. Benzinci su od 1 i 1,5 litara, a dizelaši od 1,6 i 2 litra. Plug-in hibridna varijanta se očekuje naredne godine, ali će definitivno i ona biti u ponudi.

Seat Leon defitivno neće imati potpuno električnu varijantu. Električni model španske marke sličnih gabarita kao Leon pojaviće se na tržištu 2020. godine, ali neće imati nikakve veze sa popularnim kompaktom.

Đorđe Platiša 

 

(875)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Vidi se da je VW namenio Seatu da bude mladalački brend i po izgledu novih modela. Od aktuelnih izdanja ovih gore automobila, Leon je za koplje lepši od ostalih.

Pomponije

Što se tiče smena generacija, osim ove tehnologije blagog hibrida, sve je to već viđeno.

VW već 20 godina uspešno plasira prepakivanje proizvoda. Ovaj novi talas u C segmentu i ta smena najbolje se da opisati onom našom narodnom:
„Sjaši Kurta, uzjaši Murta“

Zvezdan Božinović

Ovakva politika Volkswagena bi se zaista mogla prevesti na engleski kao: UnderFucking 🙂

s mile

U VW grupacji se tačno zna ko kosi ko vodu nosi, koja platforma ide u Audi, a koja u Škodu… u poslednje vreme favorizuju Seat…. definitivno je lep… a kvalitet kao i istali u grupaciji….